Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 λόγοι να ΜΗΝ ζευγαρώσουμε ινδικά χοιρίδια.

Τελευταία διαβάζω συχνά σε διάφορα group στο facebook πως πολλοί θέλουν να ζευγαρώσουν τα ινδικά τους χοιρίδια. Η αλήθεια είναι πως εκείνη την ώρα θέλω να αρχίσω να γράφω ένα κατεβατό κείμενο με το γιατί ΔΕΝ πρέπει να το κάνει κάποιος. Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον όταν έχει ένα ζώο να ψάξει και να ενημερωθεί για αυτό. Όπως κάνω εγώ και πολλοί άλλοι??? ΠΟΣΟ??? Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα τα ινδικά χοιρίδια έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς ως ζωάκια συντροφιάς αλλά ΠΡΕΠΕΙ να μάθουμε και να ενημερωθούμε σωστά για την φροντίδα τους σε ότι τα αφορά και ειδικά όταν αφορά θέματα αναπαραγωγής.
Παρακάτω θα γράψω 9 λόγους για τους οποίους ΔΕΝ πρέπει να ζευγαρώσουμε το ινδικό μας χοιρίδιο και γιατί. (υπάρχουν και άλλοι λόγοι όχι μόνο 9)

1. Γενετικές ανωμαλίες.
Γνωρίζεις σχετικά με τις φυλές και την γενετική των ινδικών χοιριδίων? Ξέρεις τι μπορεί να προκαλέσεις εάν ζευγαρώσεις απαγορευμένες ράτσες μεταξύ τους? Η απάντηση είναι <<Lethal>> και μπορείτε να ψάξετε στο διαδίκτυο να ενημερωθείτε σχετικά. Χοιρίδια με συγκεκριμένο γενετικό ιστορικό μπορεί να φέρουν στην ζωή χοιρίδια άρρωστα με ελάχιστο χρόνο ζωής.

2.Ποσοστό θανάτου και επιπλοκές
Υπάρχει ένα ποσοστό 20% το θηλυκό σου ή και τα μωρά να πεθάνουν. Μιλάμε για το δικό μας αγαπημένο ινδικό χοιρίδιο.Θα το διακινδυνεύσεις? 

3.Χρήματα/Διάθεση ώρας
Επιπλέον χοιρίδια σημαίνουν επιπλέον τροφή, χόρτο, λαχανικά, κτηνιατρικά έξοδα όταν χρειαστούμε, επιπλέον χώρος στο σπίτι για τα κλουβιά και επιπλέον διάθεση χρόνου από πλευρά μας. Μπορώ να τα προσφέρω όλα αυτά?

4.Εάν ζευγαρώσουν συγγενικά χοιρίδια (αδέρφια με αδέρφια,μητέρα με γιο κτλ κτλ)?
Το αποτέλεσμα θα είναι μια γενετική ανωμαλία(μετάλλαξή). Όχι όχι δεν θα γεννηθεί τέρας αν αυτό σκεφτήκατε αλλά δημιουργούνται προβλήματα όπως χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα και κυρίως προβλήματα στο κεφάλι και άλλα πολλά. Διαβάστε σχετικά σε άρθρα του Peter GurneyΑξιοσημείωτο επίσης είναι η πολυδακτυλία, να έχει δηλαδή ένα χοιρίδιο περισσότερα δαχτυλά από όσα πρέπει (3 στα πίσω πόδια,4 στα μπροστά). Θεωρείται ως αποτέλεσμα αιμομιξίας ή μια γενετική μετάλλαξη. Χοιρίδια με τέτοια είδους ανωμάλια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ποτέ να ζευγαρώσουν.

5.Στείρωση ή ζευγάρωμα?
Σε αντίθεση με άλλα ζώα τα ινδικά χοιρίδια δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα αν δεν ζευγαρώσουν και δεν στειρωθούν. Το ότι συμβαίνει σε άλλα ζώα δεν σημαίνει ότι ίδιο ισχύει και για τα χοιρίδια. Διαβάστε και ενημερωθείτε γιατί το έχω ακούσει και διαβάσει πολλές φορές και αυτό. Μάλιστα κατά μέσο όρο τα θηλυκά χοιρίδια που δεν έχουν γεννήσει ζουν περισσότερο κάτω υπό σωστές συνθήκες φροντίδας.

6.Πόσα μωρά θα γεννηθούν?Τι θα τα κάνεις?
Οι περισσότεροι ιδιώτες απλά θέλουν ένα επιπλέον χοιρίδιο για παρέα στο δικό τους. Όταν όμως ζευγαρώνεις ένα χοιρίδιο υπάρχουν πιθανότητες να γεννηθούν από 1 έως και 8 μωρά. Τι θα κάνεις τα υπόλοιπα μωρά εάν δεν μπορείς να τα κρατήσεις? Μπορείς να εγγυηθείς για τον μελλοντικό του ιδιοκτήτη ή θα βρεθούν με το κλουβάκι τους δίπλα σε κάποιον κάδο σκουπιδιών? Και αν αυτό σε κάποιους φανεί παρατραβηγμένο να τονίσω πως ΝΑΙ γίνεται και αυτό και συγκεκριμένα έγινε στην Αθήνα πρόσφατα.

7. Προβλήματα υγείας
Ένα θηλυκό που κυοφορεί μπορεί να αναπτύξει σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπως τοξιναιμία της κύησης , δυστοκία, πρόπτωση της μήτρας και υπασβεστιαιμία. Φτάνει μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο για να καταλάβει κανείς τι προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν εάν πάει μια στραβά μια εγκυμοσύνη ή μελλοντικά στο θηλυκό μας.

8. Όριο ηλικίας για αναπαραγωγή?
Γνωρίζεις πιο είναι το όριο ηλικίας για αναπαραγωγή ενός ινδικού χοιριδίου? Ποιο είναι το χρονικό διάστημα για μια δεύτερη εγκυμοσύνη στο ίδιο χοιρίδιο? Μέσος όρος ηλικίας αναπαραγωγής είναι από 4 μηνών έως 8 μηνών για ινδικά χοιρίδια που ζευγαρώνουν για πρώτη φορά και μέχρι 1 έτους εάν έχει ξανά ζευγαρώσει. Από 8 μηνών και άνω εγκυμοσύνη σε χοιρίδιο για ΠΡΩΤΗ φορά είναι πολύ επικίνδυνο. Πέρα από το 1 έτος απαγορεύεται να ζευγαρώνουν.

9. Υιοθέτησε
Καλύτερα να ψάξεις ή να ρωτήσεις αν χαρίζεται κάποιο χοιριδιάκι παρά να βάλεις το δικό σου σε κίνδυνο! Υπάρχουν αρκετές αγγελίες στο διαδίκτυο για ινδικά χοιρίδια που χαρίζονται! Θα νιώσεις σίγουρα πολύ καλύτερα!

Ας αναλογιστεί λοιπόν ο καθένας μας γιατί δεν πρέπει να ζευγαρώνει το ζωάκι του και ας πράξουμε όλοι μας σύμφωνα με την λογική. Αυτά τα ζωάκια το μόνο που μπορούν κάνουν είναι να συμβιβαστούν με τις συνθήκες που εμείς οι ίδιοι τα υποχρεώνουμε να ζουν.

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Αρχικά θέλω να πω ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και ότι αυτά που αναφέρεις ισχύουν για όλα τα κατοικίδια. Εμέις πήραμε πολύ πρόσφατα δύο ινδικά χοιρίδια από ένα pet shop καθώς δεν βρήκαμε καμία αγγελία όπου να χαρίζοντα. Για κακή μας τύχη ενώ ζητήσαμε να πάρουμε δύο θυληκά τώρα ανακαλύψαμε ότι το ένα είναι έγγυος οπότε προφανός το άλλο είναι αρσενικό. Δεν ξέρω τι να κάνω γιατί δεν θέλω να ξαναμήνει έγγυος. Τι να κάνω όμως με το αρσενικό; Θα το εκτιμούσα αν μπορούσες να με συμβουλεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εμείς έτσι την πάθαμε... Γέννησε το θηλυκο μας και η Μίνη εγινε πια.. Μίκυ! Τον στειρωσαμε ομως και τέλος καλό όλα καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα έπαθα ακριβώς το ίδιο και δεν ξέρω τι να κανω!!!
    Μου είπαν απο γνωστή αλυσίδα pet shop ότι είναι αρσενικά και το ένα είναι θηλυκό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Piggies are waiting for your comments...