Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διάρροια στα ινδικά χοιρίδια

Η διάρροια στα ινδικά χοιρίδια συχνά εμφανίζεται ως σύμπτωμα μιας δευτερογενούς κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης μιας νόσου, μιας λοίμωξης ή της κακής διατροφής. Όλα αυτά προκαλούν αναστάτωση στο πεπτικό σύστημα τους. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν ευαίσθητο γαστρεντερικό σωλήνα. Έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο φυσικό πληθυσμό «καλών» βακτηρίων (χλωρίδα) χρήσιμα για την φυσιολογική λειτουργία του εντέρου τους. Εάν αυτή η φυσιολογική βακτηριακή χλωρίδα αναστατωθεί, τότε τα "κακά" βακτήρια μπορεί να αυξηθούν υπερβολικά και να βλάψουν τους εντερικούς ιστούς, απελευθερώνοντας τοξίνες και να προκαλέσουν διάρροια. Όποια και αν είναι η αιτία, η διάρροια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση ή ακόμη και σε θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις

Συμπτώματα
Τα ινδικά χοιρίδια που πάσχουν από διάρροια μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:
  • Αδυναμία (μειωμένη δραστηριότητα)
  • Αφυδάτωση
  • Ανορεξία
  • Κοιλιακός πόνος
  • Χαλαρά, υδαρή κόπρανα
  • Λέρωμα στο τρίχωμα κοντά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού
  • Κατάπτωση
  • Τραχύ τρίχωμα
  • Θολά μάτια
  • Κυρτή στάση σώματος, καμπούριασμα
  • Ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία σώματος (σε σοβαρές περιπτώσεις)
Αιτίες
Βακτηριακές, ιογενής και παρασιτικές λοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα στα ινδικά χοιρίδια, και έτσι διάρροια. Μία διατροφή που αποτελείται από περισσότερα δημητριακά/σιτηρά (muesli/mix) και σάκχαρα και μικρή ποσότητα ή καθόλου φυτικές ίνες μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια στα ινδικά χοιρίδια, καθώς μπορεί να διαταράξει το βακτηριακό πληθυσμό και να αυξήσει τα επιβλαβή βακτήρια μέσα στο πεπτικό σύστημα του ζώου.

Διάγνωση
Ο κτηνίατρος σας εκτός από την παρατήρηση των κλινικών συμπτωμάτων στο ινδικό χοιρίδιο θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση της διάρροιας με τη συμπλήρωση ενός διατροφικού ιστορικού του ζώου και με την εξέταση δειγμάτων αίματος και κοπράνων για μολυσματικούς οργανισμούς.

Θεραπεία 
Είναι σημαντικό για το ινδικό χοιρίδιο να πίνει αρκετό νερό. Αν το ινδικό χοιρίδιο αρνείται να πιει νερό από μόνο του, ο κτηνίατρος σας μπορεί να του παρέχει επιπλέον υγρά ενδοφλεβίως. Αντιβιοτικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, επειδή η χρήση τους μπορεί να επιδεινώσει την ανισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα.

Διαβίωση και διαχείριση
Η διαχείριση της διατροφής είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από την αιτία της διάρροιας. Δίνοντας στο ινδικό χοιρίδιο προβιοτικά συμπληρώματα, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγιούς ισορροπίας των «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να του παρέχετε άφθονο νερό για να πίνει.

Πρόληψη
Εάν η διατροφή τους είναι πλούσια σε ίνες τότε μπορεί να αποτραπεί μια διατροφική διάρροια. Διάρροια που οφείλεται σε λοίμωξη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προληφθεί με τη διατήρηση της καθαρής επίστρωσης στο κλουβί του ινδικού χοιριδίου. Το ίδιο ισχύει και για την ποτίστρα αλλά και γενικά για το περιβάλλον διαβίωσης τους, το οποίο θα πρέπει να είναι καθαρό. Επίσης θα πρέπει να αφαιρείτε αμέσως τυχόν υπολείμματα τροφίμων πριν χαλάσουν καθώς αυτό θα μειώσει το επίπεδο των μικρο οργανισμών που προκαλούν ασθένειες.

Από τα αρχεία του 
Petmd 
Vet authored,vet approved

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διάρροια στα ινδικά χοιρίδια θα βρείτε
Peter Gurney
Guinea Lynx

Σημαντική σημείωση
Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σωστή κτηνιατρική διάγνωση και φροντίδα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο σας για διαγνώσεις και συμβουλές, έτσι ώστε να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...