Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τι σαμπουάν να βάλω στο ινδικό χοιρίδιο?

Τα ινδικά χοιρίδια χρειάζονται περιστασιακά ένα μπάνιο για να κρατηθούν καθαρά και να μυρίζουν όμορφα. Όμως τα σαμπουάν που χρησιμοποιούμε εμείς, δεν είναι κατάλληλα για τα ινδικά χοιρίδια και το τρίχωμα τους. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καθαρίσετε το ινδικό χοιρίδιο σας, χρησιμοποιώντας προϊόντα που είναι αρκετά ήπια τόσο για το δέρμα τους αλλά και για το τρίχωμα τους. 

Τύπος σαμπουάν
Οι ειδικοί στο Australian Cavy Sanctuary δεν συνιστούν να χρησιμοποιούμε σαμπουάν στα ινδικά χοιρίδια. Τα ανθρώπινα σαμπουάν μαλλιών περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα και τα μάτια των ινδικών χοιριδίων. Βρείτε ένα ειδικά σχεδιασμένο σαμπουάν για μικρά ζώα σε ένα τοπικό κατάστημα κατοικίδιων ζώων. Έμπειροι ιδιοκτήτες προτείνουν σαμπουάν που είναι σχεδιασμένα για κουνελάκια,γατάκια ή κουταβάκια, τα οποία είναι αρκετά ήπια για το ευαίσθητο δέρμα των ινδικών χοιριδίων. Ακόμη κάποιοι ιδιοκτήτες προτείνουν σαμπουάν για μωρά με ουδέτερο Ph και χωρίς πρόσθετες ουσίες. Οργανικά, φυτικά σαμπουάν ίσως είναι μια καλή λύση.

Άλλοι τρόποι καθαρίσματος
Αν το ινδικό χοιρίδιο σας είναι ελαφρά βρώμικο, μπορείτε να το πλύνετε τοπικά με ένα ζεστό, υγρό σφουγγαράκι. Εάν είναι λερωμένο μόνο στο πίσω μέρος του απλά βρέξτε την περιοχή με λίγο νεράκι και ελάχιστη ποσότητα από το σαμπουάν του, δεν χρειάζεται να πλύνετε όλο του το σώμα παρά μόνο τις περιοχές που χρειάζεται καθάρισμα. Στο εμπόριο θα βρείτε ορισμένες ''πούδρες'' για τον στεγνό καθαρισμό των ινδικών χοιριδίων και άλλων τρωκτικών. Αυτή η σκόνη είναι μια εναλλακτική λύση του μπάνιου. Αλλά κατά πόσο είναι σωστή αυτή η λύση δεν έχω καταλήξει. Ψάχνοντας σε forum και ιατρικά webistes είδα πως οι απόψεις ήταν διαφορετικές. Άλλοι θεωρούν πως δεν κάνει άλλοι πάλι θεωρούν πως είναι η καλύτερη λύση για να μην βρέχουμε συχνά τα ινδικά χοιρίδια. Ψάξτε για ειδικά σχεδιασμένα σκευάσματα για ινδικά χοιρίδια ή κουνελάκια και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας για το αν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε. Ο τρόπος καθαρισμού με τις συγκεκριμένες ''πούδρες'' είναι πολύ απλός. Βάζουμε λίγο σκόνη πάνω στο τρίχωμα του ινδικού χοιριδίου και στη συνέχεια χτενίζουμε με μια βούρτσα όλο του το σώμα. Όταν θα βρω περισσότερες πληροφορίες θα γράψω περισσότερα σχετικά με τις πούδρες στεγνού καθαρισμού. Μέχρι τότε να μείνετε όλοι στην ασφαλή πλευρά εάν δεν είστε σίγουροι για κάτι. Το σίγουρο είναι πως ΔΕΝ πρέπει να μπερδέψετε την άμμο καθαρισμού ενός τσιντσιλά, η οποία είναι ΜΟΝΟ για τα τσιντσιλά και όχι για τα ινδικά χοιρίδια.

Πώς να κάνετε μπάνιο το ινδικό σας χοιρίδιο?
Βάλτε το ινδικό χοιρίδιο είτε σε ένα νιπτήρα είτε μέσα σε μια λεκάνη. Τοποθετήστε μια πετσέτα στο κάτω μέρος για να μην γλιστρήσει το ινδικό χοιρίδιο. Ρίχνετε ζεστό νερό πάνω στο ινδικό χοιρίδιο σας με την βοήθεια μιας κανάτας, βρέξτε όλο το σωματάκι του αλλά προσέξτε μην βρέξετε τα αυτιά και τα μάτια του. Με λίγη ποσότητα από το επιτρεπόμενο σαμπουάν κάντε απαλό μασάζ στο σώμα του, ξεκινώντας από πίσω και στη συνέχεια προς τα εμπρός. Ξεπλύνετε τελείως το ινδικό χοιρίδιο ρίχνοντας του άφθονο ζεστό νερό για να φύγει όλη η σαπουνάδα. Στη συνέχεια με μια πετσέτα στεγνώστε το ινδικό χοιρίδιο και τοποθετήστε το σε μέρος όπου δεν υπάρχουν ρεύματα αέρα.

Συμβουλές
Ινδικά χοιρίδια με κοντό τρίχωμα χρειάζονται μπάνιο περίπου κάθε 4 μήνες. Ινδικά χοιρίδια με μακρύ τρίχωμα χρειάζονται συχνότερη περιποίηση  δεδομένου ότι το τρίχωμα τους αυξάνεται συνεχώς κάθε μήνα. Επίσης ορισμένοι έμπειροι ιδιοκτήτες και κέντρα διάσωσης ινδικών χοιρίδιων στο εξωτερικό συστήνουν επίσης κάθε 4 μήνες και ένα πλύσιμο με ειδικά σαμπουάν για παράσιτα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...