Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Πνευμονία σε ινδικά χοιρίδια

Η πνευμονία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στα ινδικά χοιρίδια. Είναι επίσης μεταδοτική ασθένεια από το ένα ινδικό χοιρίδιο στο άλλο, ειδικά όταν ζουν σε ομάδες. Πνευμονία είναι η κλινική ονομασία που δίνεται για την φλεγμονή των πνευμόνων. Τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν πνευμονία στα ινδικά χοιρίδια είναι Bordetella bronchiseptica και σε μικρότερο βαθμό, Streptococcus pneumoniae και Streptococcus zooepidemicus. Σε σπάνιες περιπτώσεις, πνευμονία μπορεί να προκληθεί από αδενοϊό, μια ιογενή λοίμωξη που μολύνει πολλά είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ινδικών χοιριδίων.
Όλοι αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια, χωρίς να οδηγεί σε πνευμονία. Δηλαδή, να επηρεαστεί το ινδικό χοιρίδιο χωρίς να νοσήσει. Ένα ινδικό χοιρίδιο μπορεί απλά να είναι φορέας της λοίμωξης αλλά δεν υποφέρει από τα συμπτώματα της πνευμονίας.

Συμπτώματα
Τα ινδικά χοιρίδια που πάσχουν από πνευμονία μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:
  • Αδυναμία (μειωμένη δραστηριότητα)
  • Ανορεξία
  • Απώλεια σωματικού βάρους (αδυνάτισμα)
  • Αναπνευστική δυσχέρεια (δύσπνοια)
  • Ρινικό ή και οφθαλμικό έκκριμα (δάκρυα και λερωμένη υγρή μύτη)
  • Φτέρνισμα (συχνό φτέρνισμα)
  • Βήχας
  • Πυρετός
  • Ερυθρότητα στα μάτια (κοκκίνισμα)
  • Αφυδάτωση
Αιτίες
Bordetella bronchisepta, Streptococcus pneumoniae, και Streptococcus zooepidemicus είναι τρία πολύ γνωστά βακτηριακά αίτια. Λοίμωξη από αδενοϊό είναι λιγότερο κοινή αιτία πνευμονίας. Η μετάδοση της μόλυνσης γίνεται συχνά μέσω σταγονιδίων, που ψεκάζονται στον αέρα από το φτέρνισμα ή τον βήχα. Η μόλυνση με Bordetella bronchisepta μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Διάγνωση
Θα χρειαστεί να δώσετε ένα πλήρες ιστορικό της υγείας του ινδικού χοιριδίου σας. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και τα πιθανά περιστατικά που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, όπως πρόσφατες ασθένειες άλλων ινδικών χοιριδίων στο σπίτι, πρόσφατη σεξουαλική επαφή ή επαφή με άλλα με ζώα. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει μια αρχική διάγνωση της πνευμονίας από τη φυσική εξέταση του ινδικού χοιριδίου. Πρόσθετες εργαστηριακές εξετάσεις θα επιβεβαιώσουν ή θα αποκλείσουν την πνευμονία. Τα δείγματα θα πρέπει να ληφθούν από το υγρό που στάζει από τα μάτια ή τη μύτη, ή από δείγματα αίματος έτσι ώστε να μπορούν να αναλυθούν για το συγκεκριμένο βακτηριακό οργανισμό που προκαλεί τη λοίμωξη. Ακτινογραφίες ή υπέρηχοι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για να εξεταστούν οι πνεύμονες. Αν η πνευμονία υπάρχει, οι ακτινογραφίες θα δείξουν την φλεγμονή και την υπερβολική συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες.

Θεραπεία
Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία στα ινδικά χοιρίδια αποτελείται κυρίως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων παρά για την ίδια την πνευμονία. Ο κύριος στόχος είναι η θεραπεία να υποστηρίξει το σώμα, έτσι ώστε να αναρρώσει από την ασθένεια. Η υποστηρικτική θεραπεία με υγρά είναι αναγκαία σε περιπτώσεις αφυδάτωσης λόγω της απώλειας της όρεξης. Μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία με οξυγόνο για να βοηθήσει την αναπνευστική δυσχέρεια, και μπορεί να χρειαστεί χορήγηση βιταμίνης C για να συμβάλει στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος του ινδικού χοιριδίου και να αποτρέψει άλλες λοιμώξεις. Εαν η πνευμονία οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη, ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει μακροπρόθεσμα αντιβιοτικά για να την αντιμετωπίσετε.

Διαβίωση και διαχείριση
Θα πρέπει να παρέχετε μια ήρεμη και ήσυχη περιοχή για το ινδικό χοιρίδιο ώστε να αναρρώσει από την ασθένεια, καθώς θα χρειαστεί αρκετή ξεκούραση και ησυχία. Βεβαιωθείτε ότι το κλουβί του ινδικού χοιριδίου έχει καθαριστεί πολύ καλά και να το απολυμαίνετε πριν από την επανατοποθέτηση του σε αυτό, οποιαδήποτε αντικείμενα/αξεσουάρ υπάρχουν στο κλουβί θα πρέπει να καθαρίζονται εξίσου σχολαστικά. Επίσης θα πρέπει να διαχωρίσετε τα ινδικά χοιρίδια ώστε να μην εξαπλωθεί η μόλυνση. Κρατήστε το άρρωστο ινδικό χοιρίδιο σε καραντίνα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να αναρρώσει πλήρως και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για λεπτομέρειες.  
Αν θα πρέπει να χορηγηθούν αντιβιοτικά δια του στόματος, ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για τη σωστή διαχείριση και αποθήκευση των φαρμάκων. Επίσης, να παρακολουθείτε στενά το ινδικό χοιρίδιο σας κατά τη διάρκεια που λαμβάνει αντιβιοτικά, καθώς είναι πιθανές ξαφνικές αλλεργικές αντιδράσεις. Αν τα αντιβιοτικά προκαλούν διάρροια, η θεραπεία θα πρέπει να διακοπεί αμέσως και να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας για εναλλακτική θεραπεία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε σοβαρή αφυδάτωση και θάνατο. Αν έχετε απορίες, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για κάθε υποστηρικτική φροντίδα που θα πρέπει να δοθεί στο ινδικό χοιρίδιο κατά την περίοδο της θεραπείας και της ανάρρωσης του.

Πρόληψη 
Ο σωστός και τακτικός καθαρισμός στα κλουβιά και τα αξεσουάρ, η αλλαγή της λερωμένης επίστρωσης και η απομάκρυνση περιττωμάτων και ούρων, είναι συνήθως απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη της πνευμονίας, και για τη διατήρηση των λοιμώξεων υπό έλεγχο όταν υπάρχουν. Αν έχετε περισσότερα από ένα ινδικά χοιρίδια, η πρόληψη και ο έλεγχος των κρουσμάτων από πνευμονία, απαιτεί την στέγαση των ινδικών χοιριδίων σε καθαρό περιβάλλον. Ο διαχωρισμός των ινδικών χοιριδίων που είναι άρρωστα από τα υγιή είναι υψίστης σημασίας για να μην εξαπλωθεί η μόλυνση. Τέλος φροντίζουμε πάντα να κρατάμε σε καραντίνα οποιοδήποτε νέο ινδικό χοιρίδιο έρχεται στην κατοχή μας. 

Από τα αρχεία του 
Vet authored,vet approved

Σημαντική σημείωση
Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σωστή κτηνιατρική διάγνωση και φροντίδα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο σας για διαγνώσεις και συμβουλές, έτσι ώστε να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...