Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ινδικά χοιρίδια Αβησσυνίας

Photo credit to British Cavy Council
Ταυτότητα
Συνιστάται για: Νέους ιδιοκτήτες
Αναγνωρισμένη φυλή από: ACBA (Abyssinian & Abyssinian Satin), BCC
Κατηγορία: Rough Coat / Τραχύ τρίχωμα
Άλλα ονόματα: Abby / Aby
Χώρα καταγωγής: Νότια Αμερική

➡ Το τρίχωμα τους έχει χαρακτηριστική ανάπτυξη σε μορφή ροζέτας, με θυσάνους σε διάφορα σημεία του σώματος τους.
➡ Ένα καθαρόαιμο Αβησσυνίας θα πρέπει ιδανικά να έχει συνολικά 8 έως 10 ροζέτες.
➡ Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων καθώς επίσης είναι διαθέσιμα σε «σατέν» ποικιλία, τα οποία έχουν λαμπερό, λείο τρίχωμα
➡ Η προέλευση του ονόματος της φυλής είναι άγνωστη, αλλά δεν υποδηλώνει προέλευση από τη γεωγραφική περιοχή στην Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία). Ούτε έχουν κάποια ομοιότητα με τις γάτες Αβησσυνίας.
➡ Περιποίηση: Mία φορά την εβδομάδα με μια απαλή βούρτσα για να αφαιρεθούν τυχόν νεκρές τρίχες
➡ Οι διασταυρώσεις της φυλής έχουν συχνά λιγότερες ροζέτες ή ροζέτες που βρίσκονται σε περίεργα μέρη.
➡ Κατά γενικό κανόνα, τα Αβησσυνίας είναι πολύ ενεργητικά, ειδικά όταν είναι νεαρά και ώς επί το πλείστον, έχουν πιο ζωντανή προσωπικότητα από άλλες φυλές
⚠ Υπάρχει μια θεωρία πως τα Αβησσυνίας είναι επιρρεπή σε οφθαλμική νόσο και άλλες ασθένειες

Από που προέρχονται τα ινδικά χοιρίδια Αβησσυνίας?
Η Αβησσυνία είναι μια γεωγραφική περιοχή, στην Αφρική που πλέον είναι η σημερινή Αιθιοπία. Αλλά τα ινδικά χοιρίδια Αβησσυνίας δεν προέρχονται από την Αφρική. Ούτε βέβαια προέρχονται από τη Γουινέα ή τη Νέα Γουινέα. Τα πρώτα ινδικά χοιρίδια πιστεύεται ότι προέρχονται από την περιοχή των Άνδεων της Νότιας Αμερικής (το σημερινό νότιο τμήμα της Κολομβίας , του Ισημερινού , του Περού και της Βολιβίας )

Πόσων ετών είναι η φυλή;
Στο σύνολό τους, τα ινδικά χοιρίδια υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν αρχεία που αναφέρουν πως τα ινδικά χοιρίδια εξημερώθηκαν ήδη από το 5000 π.Χ., στη Νότια Αμερική. Ήρθαν στην Ευρώπη από Ισπανούς ναυτικούς για να χρησιμοποιηθούν ως εξωτικά κατοικίδια ζώα. Η πρώτη γραπτή απόδειξη που δείχνει τη χρήση τους ως κατοικίδια ζώα στην Ευρώπη χρονολογείται από το 1547 μ.Χ. Για τα Αβησσυνίας συγκεκριμένα, είναι δύσκολο να καθοριστεί με ακρίβεια πότε εντοπίστηκαν για πρώτη φορά. Τα Αβησυννίας θεωρούνται μία από τις αρχαιότερες φυλές, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η πραγματική ημερομηνία εμφάνισής τους. Είναι πιθανό ότι εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μεταξύ 1200-1550 μ.Χ., όταν τα ινδικά χοιρίδια εκτρέφονταν για πρώτη φορά για την παραγωγή νέων ''τύπων'' που ήταν κατάλληλα ως εξωτικά κατοικίδια ζώα. Για να διαβάσετε σχετικά με άλλες έρευνες που προσπαθούν να εντοπίσουν την εμφάνιση της συγκεκριμένης φυλής διαβάστε το αρχείο από το Βρετανικό Συμβούλιο ινδικών χοιριδίων.

Πώς τα Abyssinians πήραν την ονομασία τους?
Photo credit to Lucys Cavies
Οι κοινές ονομασίες στις σύγχρονες φυλές ινδικών χοιριδίων δόθηκαν από διάφορες οργανώσεις που σχηματίστηκαν από ερασιτέχνες εκτροφείς. Σήμερα, μερικές από αυτές τις οργανώσεις είναι το Βρετανικό Συμβούλιο ινδικών χοιριδίων στην Αγγλία. Όταν το πρώτο ινδικό χοιρίδιο Αβησσυνίας εμφανίστηκε στην Ευρώπη το Βρετανικό Συμβούλιο ινδικών χοιριδίων στην Αγγλία δεν είχε διαμορφωθεί, οπότε δεν ήταν υπεύθυνο για την παροχή του ονόματος. Υπήρχε σχετική βιβλιογραφία που περιέγραφε ροζέτες στο τρίχωμα ινδικών χοιριδίων κατά την βικτοριανή εποχή (1837-1901). Έτσι, αν ρωτήσουμε ποιος έδωσε στην πραγματικότητα αυτό το όνομα δεν θα βρούμε σαφή απάντηση. Γιατί τα αποκαλούν Αβησσυνίας, όταν δεν προέρχονται από την Αβησσυνία? Αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση. Όταν τα ινδικά χοιρίδια ξεκίνησαν να εκτρέφονται και να διατίθενται στο εμπόριο ως εξωτικά κατοικίδια ζώα στην Ευρώπη, το άκουσμα από εξωτικά ονόματα έδειξε να πουλάει περισσότερο. Κάποιοι επίσης ισχυρίζονται πως τα Αβησσυνίας πήραν το όνομα τους επειδή τα έφεραν στην Ευρώπη με πλοία που χρησιμοποιούνται στη Γουινέα για το δουλεμπόριο, και διατέθηκαν στο εμπόριο ως προερχόμενα από την περιοχή της Αβησσυνίας στην Αφρική. Αλλά αυτό είναι απλά μια εικασία, και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή τεκμηρίωση για να αποδεχτούμε αυτόν τον ισχυρισμό. Θα μπορούσαμε απλώς να πούμε πως το όνομα αυτό ακούγεται εξωτικό, και έτσι κάποιος επέλεξε να το χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει το ενδιαφέρον προς αυτά αλλά και τις πωλήσεις του. Επίσης στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα τα Αβησυννίας τα αποκαλούν και ''Aby''

Τι τύπο τριχώματος έχουν;
Photo credit to Australian Cavy Sanctuary
Το τρίχωμα τους είναι σε μορφή ροζέτας, με θυσάνους σε διάφορα σημεία του σώματος τους. Το τρίχωμα είναι πυκνό και τραχύ ενώ το μάκρος του τριχώματος είναι κοντό και έτσι θεωρείται κοντότριχη φυλή. Ένα καθαρόαιμο ινδικό χοιρίδιο Αβησυννίας θα πρέπει να έχει ιδανικά 8 έως 10 ροζέτες. Έχουν συνήθως 4 ροζέτες στις πλάτες τους (side,saddle)2 για τους γλουτούς (rump), 2 για τους γοφούς (hip), και ίσως ακόμη και 2 στους ώμους (shoulder). Φυσικά, αυτό μπορεί να ποικίλει μιας. Έχουν επίσης τρίχωμα γύρω από το στόμα που σχηματίζει ένα «μουστάκι». Για τους σκοπούς επιδείξεων (μορφολογίας) , ένα ινδικό χοιρίδιο θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 ροζέτες, αλλά 10 είναι ιδανικές. Για να μάθετε περισσότερα για τα πρότυπα των ινδικών χοιριδίων σε επιδείξεις διαβάστε το Βρετανικό Συμβούλιο ινδικών χοιριδίων, British Cavy Council, και στην Αμερικανική ένωση εκτροφέων ινδικών χοιριδίων, American Cavy Breeders Association.
Υπάρχουν επίσης αρκετές διασταυρώσεις της φυλής, στις οποίες τα ινδικά χοιρίδια έχουν λιγότερες ροζέτες ή θυσάνους που βρίσκονται ελαφρώς σε περίεργα μέρη, καθώς επίσης μπορεί να έχουν μακρύτερο τρίχωμα, σαν τσουλούφι, στο πίσω μέρος της πλάτης τους.

Τι χρώματα έχουν τα Αβησσυνίας?
Ινδικό χοιρίδιο με σατέν τρίχωμα
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χρωμάτων στα ινδικά χοιρίδια, έτσι και τα Αβησσυνίας μπορείτε να τα βρείτε σε οποιαδήποτε από αυτά τα χρώματα. Εκτός από το κανονικό τρίχωμα τους, τα Αβησσυνίας λόγω κληρονομικού παράγοντα μπορούν να έχουν σατέν (satin) τρίχωμα, να υπάρχει δηλαδή έντονη μετάξινη λάμψη (γυαλάδα). Τα ινδικά χοιρίδια Abyssinian Satin είναι αναγνωρισμένη φυλή από την Αμερικανική ένωση εκτροφέων ινδικών χοιριδίων, American Cavy Breeders Association.

Έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας?
Μια μελέτη που έγινε από τον David Williams και την Ann Sullivan το 2010 διαπίστωσε ότι τα Αβησσυνίας ήταν περισσότερο επιρρεπή σε προβλήματα στα μάτια από άλλες φυλές, συγκεκριμένα, microphthalmos (μικρά μάτια, που συχνά οδηγεί σε τύφλωση) και καταρράκτη. Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο οφθαλμικής νόσου, τα Αβησσυνίας ως φυλή έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη και κύστες των ωοθηκών. 

Διαφέρει ο χαρακτήρας τους από άλλες φυλές?
Ινδικό χοιρίδιο Αβησσυνίας ''διασταύρωση'' με τσουλούφι
Τα Αβησσυνίας δεν διαφέρουν πολύ από τις άλλες φυλές. Πολλοί ιδιοκτήτες και εκτροφείς στο εξωτερικό, θεωρούν ότι τα ινδικά χοιρίδια Αβησσυνίας είναι και τα πιο «άτακτα». Τείνουν επίσης να είναι λίγο πιο ''ομιλητικά'', καθώς, φλυαρούν όλη την ημέρα. Φυσικά, κάθε ινδικό χοιρίδιο έχει το δικό του χαρακτήρα, και δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόδειξη γι αυτό. Αν ψάξετε σε διάφορες κοινότητες ινδικών χοιριδίων θα δείτε πως όλοι φαίνεται να συμφωνούν με αυτό. Κατά γενικό κανόνα, τα Αβησσυνίας είναι πολύ ενεργητικά, ειδικά όταν είναι νεαρά και ώς επί το πλείστον, έχουν πιο ζωντανή προσωπικότητα από άλλες φυλές. Δέχονται πιο εύκολα να εκπαιδευτούν και να μάθουν κόλπα. Είναι πολύ κοινωνικά και απολαμβάνουν την παρέα μας αλλά δεν ενδιαφέρονται τόσο για μια αγκαλιά και χάδια όσο άλλες φυλές ινδικών χοιριδίων.

Χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση?
Σε αντίθεση με τις μακρύτριχες φυλές, τα ινδικά χοιρίδια Αβησσυνίας δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Πολλοί ιδιοκτήτες προτείνουν κάθε λίγες μέρες να χτενίζουμε το τρίχωμα τους με μια μαλακή βούρτσα ώστε να φεύγουν τυχόν νεκρές τρίχες. Δεν χρειάζονται κούρεμα μιας και το τρίχωμα τους είναι κοντό και το μπάνιο τους θα πρέπει να είναι περιστασιακό όπως ισχύει και για όλα τα ινδικά χοιρίδια.

Επίσημη λέσχη για Abyssinian ινδικά χοιρίδια
Aby Cavy Club, αναγνωρισμένη λέσχη από την British Cavy Council. (Το link για το επίσημο site φαίνεται να μην λειτουργεί)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...