Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τοξικότητα από αντιβιοτικά σε ινδικά χοιρίδια

Αλλεργικές επιδράσεις των αντιβιοτικών στα ινδικά χοιρίδια
Τα ινδικά χοιρίδια είναι πολύ ευαίσθητα στις επιδράσεις των αντιβιοτικών και συχνά η χορήγησή τους μπορεί να οδηγήσει σε τοξικά αποτελέσματα. Μία από τις πιο πιθανές επιπλοκές που ακολουθούν την χορήγηση αντιβιοτικών αποτελεί η διαταραχή στην ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων που φυσιολογικά ζουν στο έντερο του ινδικού χοιριδίου, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές καταστάσεις ασθένειας από την αρχική κατάσταση για την οποία θεραπεύεται. Υποκείμενες παθήσεις, όπως η ανεπαρκής διατροφή και η έλλειψη της βιταμίνης C, μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα που σχετίζονται με τα αντιβιοτικά.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφύγετε να δώσετε στο ινδικό χοιρίδιο σας οποιοδήποτε αντιβιοτικό εκτός αν έχετε συνταγή από κτηνίατρο που είναι ειδικευμένος στα ινδικά χοιρίδια και που γνωρίζει το ιστορικό της υγείας του. Αν το ινδικό σας χοιρίδιο πρέπει να λάβει αντιβιοτικά, θα πρέπει να παρακολουθήσετε την υγεία του προσεκτικά για να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Τα αντιβιοτικά χορηγούνται γενικά δια του στόματος στα ινδικά χοιρίδια παρά σε μορφή ένεσης.

Συμπτώματα
Ανάλογα με τον τύπο του αντιβιοτικού, τυπικές ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν σε ινδικά χοιρίδια περιλαμβάνουν διάρροια, απώλεια όρεξης, αφυδάτωση και πολύ πιθανό να εμφανιστεί και επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος τους. Εάν η θεραπεία με τα αντιβιοτικά συνεχίζεται, η αντίδραση μπορεί να επιδεινωθεί και να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο του ινδικού χοιριδίου σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και τα ινδικά χοιρίδια που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα τοξικότητας στο αντιβιοτικό μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά.

Αιτίες 
Πολλά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένων penicillin (πενικιλλίνη) , ampicillin, lincomycin, clindamycin, vancomycin, erythromycin, tylosin, tetracycline και chlortetracycline μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία των ωφέλιμων βακτηρίων που συνήθως ζουν στα έντερα του ινδικού χοιριδίου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο "κακά" βακτήρια μπορούν να παραμείνουν στα έντερα τους. Δύο από τα πιο κοινά αντιβιοτικά που επηρεάζουν δυσμενώς τα ινδικά χοιρίδια είναι streptomycin και dihydrostreptomycin. Τοπικές αλοιφές με αντιβιοτικά (δηλαδή, εκείνες που χρησιμοποιούνται για το δέρμα τους) μπορεί επίσης να είναι τοξικές αν τις γλύφουν τα ινδικά χοιρίδια και καταπιούν την αλοιφή. 

Διάγνωση 
Ο κτηνίατρος σας μπορεί να διαγνώσει την τοξικότητα ενός αντιβιοτικού, εξετάζοντας το ινδικό χοιρίδιο και ελέγχοντας τα περιττώματα του.

Θεραπεία
Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την τοξικότητα στα αντιβιοτικά σε ινδικά χοιρίδια εκτός από τη γενικότερη υποστήριξη και τη διακοπή των αντιβιοτικών.

Διαβίωση και διαχείριση 
Το ινδικό χοιρίδιο που αναρρώνει από την τοξικότητα στα αντιβιοτικά θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά για τυχόν υποτροπή αλλεργικών συμπτωμάτων. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με τις διατροφικές απαιτήσεις του ινδικού χοιριδίου κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ακολουθήστε τις συστάσεις που έγιναν από τον κτηνίατρο σας για να βοηθήσετε το ινδικό χοιρίδιο σας να αναρρώσει γρήγορα.

Πρόληψη 
Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να αποφύγετε να δώσετε στο ινδικό χοιρίδιο σας οποιοδήποτε αντιβιοτικό εκτός αν έχετε συνταγή από κτηνίατρο που είναι ειδικευμένος στα ινδικά χοιρίδια. Αν το ινδικό χοιρίδιο σας πρέπει να λάβει αντιβιοτικά, θα πρέπει να γνωρίζετε τις ενδείξεις τοξικότητας στα αντιβιοτικά, να παρακολουθήσετε την υγεία του προσεκτικά, και να συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας αν προκύψουν τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα.

Από τα αρχεία του
Petmd
Vet authored,vet approved

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα απαγορευμένα αντιβιοτικά στα ινδικά χοιρίδια θα βρείτε
GuineaLynx

Σημαντική σημείωση
Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σωστή κτηνιατρική διάγνωση και φροντίδα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο σας για διαγνώσεις και συμβουλές, έτσι ώστε να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...