Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κλουβί για ινδικά χοιρίδια από τα IKEA

Πάντα έψαχνα και ακόμα ψάχνω στο ίντερνετ φωτογραφίες με κλουβιά για ινδικά χοιρίδια. Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε τα περιζήτητα C&C cages έψαχνα συνέχεια να βρω εναλλακτικές λύσεις. Μέχρι που διάβασα ένα forum από την Σουηδία. Στην Σουηδία επικρατεί μια τρέλα για κλουβιά ινδικών χοιριδίων φτιαγμένα από βιβλιοθήκες, πιο συγκεκριμένα από βιβλιοθήκες του IKEA. Μπορείτε να πάρετε αρκετές ιδέες αν κάνετε μια απλή αναζήτηση στο google το εξής, ikea billy marsvin"/"bokhyllebur marsvin. Έτσι λοιπόν αφιέρωσα αρκετό χρόνο να ψάξω να βρω και εγώ ιδέες για ένα μεγαλύτερο κλουβί. Και εφόσον βρήκα τι ήθελα να φτιάξω δεν έμενε παρά να φωνάξω τον ειδικό του είδους, Κο Αργύρη. Μια φωτογραφία, τα υλικά και το κλουβί ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά την διαδικασία, τι υλικά χρειαστήκαμε και διάφορες έξυπνες ιδέες για να φτιάξετε και εσείς οικονομικά και εύκολα ένα τέλειο κλουβί για ινδικά χοιρίδια. Αν και το κλουβί το είχαμε φτιάξαμε το 2014 και από τότε έχω κάνει κάποιες αλλαγές που θα σας δείξω σε επόμενα ποστ.
Διαστάσεις της βιβλιοθήκης 2,02 cm x 80 cm
Επιπλέον στήριξη με σανίδες στον πάτο του κλουβιού
Επένδυση του ξύλου με μουσαμά για προστασία από τα ούρα
Οι διαστάσεις της βιβλιοθήκης είναι 2,02 x .080 cm και κοστίζει μόλις 48 €. Θα την βρείτε στα IKEA ως Billy βιβλιοθήκη. Πρώτα φτιάξαμε το πλαίσιο και στην συνέχεια τοποθετήσαμε τον πάτο. Δυστυχώς ο πάτος δεν είναι σταθερός και θα χρειαστείτε οπωσδήποτε επιπλέον στήριξη. Γι αυτό τον λόγο τοποθετήσαμε 3 σανίδες καλά στερεωμένες σε διαφορετικά σημεία του πάτου. Η σταθερότητα του κλουβιού είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην δημιουργηθούν ατυχήματα. Στην συνέχεια κολλήσαμε τον μουσαμά σε όλη την επιφάνεια του κλουβιού. Θα πρέπει να προστατεύσετε το ξύλο από τα ούρα των ινδικών χοιριδίων. Προτιμήστε να αγοράσετε σκληρό μουσαμά που έχει επένδυση από κάτω για ακόμα μεγαλύτερη προστασία. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις γωνίες του κλουβιού όπου τα ινδικά χοιρίδια συνηθίζουν να πηγαίνουν περισσότερο για την ανάγκη τους. Το κόστος για τον μουσαμά δεν είναι μεγάλο και μπορείτε να τον προμηθευτείτε πολύ εύκολα σε καταστήματα με είδη καθαριότητας.Υπάρχει πληθώρα επιλογών από χρώματα και σχέδια για να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Όπως θα βλέπετε και στην φωτογραφία, διάλεξα ένα φλοραλ σχέδιο με ροζ, γκρι και μαύρο χρώμα αν και τώρα που το σκέφτομαι θα προτιμούσα ένα μονόχρωμο.
Θήκες χόρτου, ποτίστρες για το νερό και διαχωριστικό χώρου ταΐσματος από το υπόλοιπο κλουβί
Οι θήκες χόρτου γεμάτες με φρέσκο χόρτο Oxbow
Παγουροθήκη αυτοκινήτου για θήκη ποτίστρας, πανέξυπνη ιδέα
Τοποθετήσαμε και τα απαραίτητα αξεσουάρ για το κλουβί των μικρών, ποτίστρα και θήκες για το χόρτο τους. Επειδή στο κλουβί κατοικούν τρία ινδικά χοιρίδια έβαλα 3 θήκες χόρτου και δύο ποτίστρες σε κάθε πλευρά του κλουβιού. Αυτό είναι κανόνας όταν συμβιώνουν πολλά ινδικά χοιρίδια ώστε να έχει το κάθε ένα το δικό του χώρο είτε να πιει νερό είτε για να φάει το χόρτο. Οι θήκες για το χόρτο είναι μεταλλικές και προσαρμόζονται με βίδες πάνω στο ξύλο, οπότε και δεν μπήκαμε στην διαδικασία να κάνουμε τρύπες που θα φαινόντουσαν άσχημα οπτικά. (οι βίδες δεν ξεπερνάνε το ξύλο ). Αγόρασα τις θήκες από το Plus4u περίπου 3.00 € την μία. Οι θήκες για τις ποτίστρες είναι ακόμα μια ιδέα που πήρα από Σουηδικό forum και πραγματικά είναι απόλυτα βολικές. Όπως θα καταλάβατε είναι θήκες/ παγουροθήκες αυτοκινήτων που προσαρμόζονται με βίδες πάνω στο ξύλο όπως και οι θήκες χόρτου. Μπορείτε να τις αγοράσετε από καταστήματα όπως το Praktiker και κοστίζουν περίπου 4.00 € η μία. Στην πρώτη φωτογραφία που βλέπετε άδειες τις θήκες χόρτου υπάρχει ένα μπεζ διαχωριστικό. Το συγκεκριμένο είναι από σίδερο και πλακάκι, αρκετά βαρύ για να το μετακινήσουν τα ινδικά χοιρίδια, για να διαχωρίσω ένα χώρο ΄΄κουζίνας΄΄ από το υπόλοιπο κλουβί. Κολλήσαμε πλακάκι γύρω από το διαχωριστικό για να μου είναι ευκολο στην καθαριότητα αλλά και για να μην έχουν άμεση επαφή τα ινδικά χοιρίδια με το σίδερο.
Ροδάκια για την εύκολη μετακίνηση του κλουβιού
Ξύλινα κάγκελα για την προστασία του ορόφου
Γατζάκια για να μπορώ να βγάζω εύκολα την ράμπα και να καθαρίζω
Δεν θα μπορούσαμε να μην φτιάξουμε και ένα μικρό όροφο για τα μικρά μου. Τα υλικά για να φτιάξουμε τον όροφο ήταν τα ράφια της βιβλιοθήκης. Φτιάξαμε μια ράμπα χωρίς μεγάλη κλίση και αρκετά πλατιά για να ανεβοκατεβαίνουν εύκολα και χωρίς να φοβούνται. Στερεώσαμε την ράμπα όπως θα δείτε και στην φωτογραφία, έτσι ώστε να μπορώ να την αφαιρώ για να καθαρίζω οποιαδήποτε στιγμή. Επίσης ο Κος Αργύρης είχε φαντασία και έτσι τοποθέτησε ξύλινα κάγκελα για προστασία του ορόφου, με 3 μικρές πασχαλίτσες επάνω τις οποίες έβγαλα γιατί φοβόμουν μην ασχοληθούν περισσότερο από όσο θα έπρεπε τα μικρά μου μαζί τους. Το πιο σημαντικό για μένα όμως είναι εκείνα τα υπέροχα ροδάκια που βλέπετε παραπάνω. Μπορώ να μετακινώ το κλουβί μέσα στο δωμάτιο είτε για να καθαρίζω είτε για να αλλάζω απλά θέση στο κλουβί όποτε θελήσω. Πραγματικά πανέξυπνο και πολύ εύχρηστο για την καθημερινότητα.
Το κλουβί μας στο μεγαλείο του
Και κάπου εδώ τελείωσα την παρουσίαση για το κλουβί που έχουμε φτιάξει από το IKEA. Είναι πολύ οικονομικό, διαλέγετε εσείς τις διαστάσεις που θα αγοράσετε από τις συγκεκριμένες βιβλιοθήκες και την φτιάχνετε ακριβώς όπως σας εξυπηρετεί. Μπορείτε να κάνετε επίσης μια κατασκευή από παλιά σας έπιπλα. Γενικά οι κατασκευές σε μεγάλες διαστάσεις εννοείται πως έχουν κάποιο κόστος. Προσαρμόστε τις διαστάσεις που θέλετε να έχει το κλουβί σας και μετά προσαρμόστε το με τα οικονομικά που μπορείτε να διαθέσετε. Υπάρχουν άπειρες ιδέες στο διαδίκτυο για να δείτε. Ένα κλουβί από pet shop που θα σας κοστίσει τουλάχιστον 30 ευρώ είναι πολύ κατώτερο από μια κατασκευή στα ίδια χρήματα. Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε είναι να μην ζει το ινδικό χοιρίδιο σε μια ''τρύπα'' και να έχει ένα ελάχιστο απαιτούμενο χώρο μέχρι να μπορέσετε να του προσφέρετε κάτι καλύτερο. Είτε αυτό είναι κλουβί από pet shop σε μεγάλες διαστάσεις είτε είναι μια αυτοσχέδια κατασκευή. Αν έχετε φτιάξει δική σας κατασκευή στείλτε μας τις φωτογραφίες σας στο facebook Ινδικά Χοιρίδια Εν Δράσει για να μπορέσουμε να τις αναρτήσουμε. Είναι αρκετά χρήσιμο για νέους αλλά και παλιούς ιδιοκτήτες ινδικών χοιριδίων. Θα περιμένουμε τις φωτογραφίες σας και τα σχόλια σας.

1 σχόλιο:

Piggies are waiting for your comments...