Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Εγκυμοσύνη σε ινδικά χοιρίδια

Πληροφορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη των ινδικών χοιριδίων.
Εκτροφή στα ινδικά χοιρίδια δεν συνιστάται.

Γενικές πληροφορίες :

Κανονικό βάρος κατά τη γέννηση των νέων: 70-100 γραμμάρια
Τυπικό αριθμός νεογνών: 2-5 cavies [Εύρος: 1 έως 7]
Περίοδος κυοφορίας: 59-73 ημέρες 
Ο απογαλακτισμός Ηλικία: 14-21 ημέρες
Ο απογαλακτισμός Βάρος: 150-200 γραμμάρια
Μήκος του οίστρου κύκλου: 15-17 ημέρες 
Σύνθεση Γάλα: 3,9% λίπος, 8,1% πρωτεΐνη, και 3,0% λακτόζη
Σεξουαλική ωριμότητα - Θηλυκά 4 εβδομάδες 
Σεξουαλική ωριμότητα - Αρσενικά 3 εβδομάδες 

Τα θηλυκά χοιρίδια είναι σεξουαλικά ώριμα από μόλις 4 εβδομάδων.
Τα αρσενικά πρέπει να χωρίζονται από την μαμά τους στις 3 εβδομάδες.

Εγκυμοσύνη σε μικρή ηλικία είναι αρκετά επικίνδυνη εάν σκεφτούμε ότι η τροφή που προορίζεται για την ανάπτυξη του χοιριδίου μας θα τροφοδοτείται στα νεογνά. 
Κατάλληλη ηλικία(μέσο όρο) για αναπαραγωγή είναι μετά τον τέταρτο μηνά της ζωής τους.
Όριο ηλικίας για αναπαραγωγή.
Στο εξωτερικό έμπειροι εκτροφείς συστήνουν σαν κατάλληλο μέσο όρο ηλικίας αναπαραγωγής είναι από 4 μηνών έως 8 μηνών για ινδικά χοιρίδια που ζευγαρώνουν για πρώτη φορά και μέχρι 1 έτους εάν έχει ξανά ζευγαρώσει. Από 8 μηνών και άνω εγκυμοσύνη σε χοιρίδιο για ΠΡΩΤΗ φορά είναι πολύ επικίνδυνο. Πέρα από το 1 έτος απαγορεύεται να ζευγαρώνουν και αυτό γιατί το οστό της λεκάνης ( pelvic bones) θα γίνει άκαμπτο (Δυστοκία) με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος να γεννηθούν τα μωρά.Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί καισαρική τομή μια εγχείρηση που είναι αρκετά δύσκολη και έχει χαμηλό ποσοστό επιβίωσης τόσο για την μητέρα όσο και για τα μωρά.
Άλλοι πάλι βραβευμένοι εκτροφείς στο εξωτερικό λένε ότι αυτό με τα pelvic bones είναι ένας μύθος και ότι μια χοιριδιομητέρα μπορεί να φέρει εις πέρας μια γέννα για πρώτη φορά από 6 έως 15 μηνών αρκεί να είναι υγιής (K.L.C Cavies).
Το σίγουρο είναι πως μια γέννα κρύβει κινδύνους σε οποιαδήποτε ηλικία!
Μην επιτρέψετε να ζευγαρώσουν χοιρίδια με συγγενικό αίμα και μην επιτρέψετε ΠΟΤΕ να ζευγαρώσει χοιρίδιο με κάποια σωματική ανωμαλία!
Γενετική ινδικών χοιριδίων Ένα πολύ ωραίο blog που βρήκα και έχει πληροφορίες σχετικά με την γενετική όποιος ενδιαφέρεται ας ρίξει μια ματιά.
Φροντίδα ενός ινδικού που κυοφορεί :

  1. Σωστή διατροφή σύμφωνα πάντα με τα πρότυπα τις διατροφής των ινδικών. Φροντίζουμε να παίρνει το ποσοστό Vit c που της αναλογεί καθημερινά με φρέσκα λαχανικά καθώς μπορούμε να δίνουμε και λίγη ποσότητα ζάχαρης μέσω των φρούτων πχ μήλο διότι η ζάχαρη βοηθάει στην πρόληψη τοξιναιμίας
  2. Η ξηρά τροφή ενός θηλυκού κατά την διάρκεια και μετά την γέννα πρέπει να βασίζεται σε ''μηδική=alfalfa''
  3. Εννοείται πως ζυγίζουμε  το θηλυκό μας και καταγράφουμε το βάρος του ανά βδομάδα( Όπως πρέπει να κάνουμε με όλα μας τα χοιρίδια)
  4. ΑΠΟΦΕΎΓΟΥΜΕ  να σηκώνουμε το ινδικό μας ειδικά όταν είναι στις τελευταίες μέρες όπου και θα γεννήσει! Εάν πρέπει να σηκώσουμε το ινδικό μας χοιριδιο πρέπει να γίνει με μαλακές κινήσεις και με την βοήθεια μιας μαλακής πετσέτας.
  5. Εάν υπάρχει αρσενικό χοιρίδιο μέσα στο ίδιο κλουβί με το θηλυκό καλό είναι να το αφαιρέσουμε απo το κλουβί και ειδικά όταν πια είναι στο στάδιο να γεννήσει. ΟΧΙ γιατί θα πειράξει τα μωρά αλλά γιατί μετά την γέννα το θηλυκό είναι έτοιμο να ξαναζευγαρώσει ( κάτι που θα ταλαιπωρήσει απίστευτα το θηλυκό) 
  6. Εάν δείτε αιμορραγία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δείτε άμεσα κτηνίατρο που να ειδικεύεται σε ινδικά για να σας δώσει την απαραίτητη θεραπεία. Τα ινδικά δεν αιμορραγούν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης 
  7. Το να αντιληφθούμε την εγκυμοσύνη είναι συνήθως δύσκολο ειδικά τον πρώτο μήνα.Με το πέρασμα όμως του καιρού το βάρος του θηλυκού μας θα αυξάνεται  και εφόσον εμείς φροντίζουμε να καταγράφουμε το βάρος των χοιριδίων μας ανά εβδομάδα θα μας είναι πιο εύκολο να το καταλάβουμε!Επίσης τον τελευταίο καιρό της εγκυμοσύνης μπορούμε να παρατηρήσουμε και κινήσεις στην κοιλίτσα του θηλυκού μας.Ή να το καταλάβετε από τα pelvic bones
  8. Ένα θηλυκό  που κυοφορεί μπορεί να αναπτύξει σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπως     
-Τοξιναιμία της κύησης 
-Δυστοκία ( συχνό από 8 μηνών και άνω ) Οι σύνδεσμοι που περιβάλλουν το οστό της πυέλου μπορεί να γίνει άκαμπτο, πράγμα που σημαίνει ότι τα μωρά δεν θα έχουν κανέναν τρόπο για να γεννηθούν  Σε αυτή τη κατάσταση το θηλυκό θα χρειαστεί καισαρική, το οποίο έχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό επιβίωσης για την ίδια και τα μωρά της) 
-Πρόπτωση της μήτρας

  • -Υπασβεστιαιμία (ανεπάρκεια ασβεστίου). 
  • Μερικοί παράγοντες που συμβάλλουν είναι υποσιτισμός, το άγχος, η παχυσαρκία, η νηστεία, διατροφικές αλλαγές, μεγάλο φορτίο εμβρύου, θερμική καταπόνηση, και η έλλειψη άσκησης.

    Πληροφορίες κατά την διάρκεια της γέννας :
    1. Η όλη διαδικασία τοκετού μπορεί να διαρκέσει από 15 λεπτά έως 40 λεπτά ( ποικίλει σύμφωνα με τα μώρα που κυοφορεί).Εάν ο τοκετός διαρκέσει πάνω από ώρα τότε οι πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί ζωντανό είναι ελάχιστες.
    2. Το θηλυκό θα ξεκινήσει να καθαρίζει τα μώρα κατευθείαν μόλις γεννηθούν. Καθαρίζει τον σάκο από το πρόσωπο τους και στην συνέχεια από το σώμα τους.Μην φοβηθείτε ότι τρώει τα μωρά απλά τα καθαρίζει,. Τα ινδικά χοιρίδια ΔΕΝ τρώνε τα μωρά τους.
    3. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν επεμβαίνουμε στην γέννα. Εάν βρεθούμε παρόντες προσπαθούμε να μην κάνουμε θορύβους που θα τρομάξουν το θηλυκό μας. Φροντίστε στις φωτογραφικές να βγάλετε το φλας.  
    4. Για κάθε μωρό που γεννιέται υπάρχει και ένας πλακούντας. Τον πλακούντα το θηλυκό μας θα τον φάει, οπότε ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ τίποτα από το κλουβί. Ο πλακούντας βοηθάει την μαμά να πάρει συστατικά που θα την βοηθήσουν και στον θηλασμό.Εάν δεν δείτε πλακούντα κατά την γέννηση είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει σωστά.
    5. Δείτε κάποια video την στιγμή της γέννας Video 1 Video 2
    ΥΓ. Υπάρχουν περιπτώσεις επιπλοκών ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε απόλυτα ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για να μπορέσουμε να καταλάβουμε κάποιο σύμπτωμα και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το ινδικό μας ή να το πάμε άμεσα σε κτηνίατρο. Σας δίνω link με τις πληροφορίες αυτές Guinealynx PGurney Seagull  Guineas
    Πληροφορίες για μετά την γέννα :
    1. Ζυγίζουμε την μητέρα και τα μώρα σε καθημερινή/εβδομαδιαία βάση ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιή και ακμάζουσα
    2. Εάν το θηλυκό σας μυρίσει άσχημα τύπου ασετόν δείτε άμεσα κτηνίατρο 
    3. Το θηλυκό μπορεί να αφήνει σημάδια αίματος(μικρά) και για 4-5 μέρες μετά τον τοκετό.1-2 μέρες είναι το πιο φυσιολογικό. Εάν δείτε μεγάλες ποσότητες αίματος και κολλώδες ''πράγματα'' τότε δείτε άμεσα κτηνίατρο(υπάρχει πιθανότητα να έχει παραμείνει μέσα της πλακούντας είτε κάποιο νεκρό μωρό). 
    4. Η μαμά ταλαιπωρείται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννας με αποτέλεσμα να την δείτε με χαμηλές δραστηριότητες. Εάν όμως δείτε σημάδια όπως δεν τρώει, δεν πίνει νερό τότε δείτε κτηνίατρο
    5. Στο εξωτερικό έμπειροι εκτροφείς ινδικών χοιριδίων συστήνουν να περάσει ένα διάστημα 4-5 μηνών μέχρι να ζευγαρώσουν ξανά ένα θηλυκό ώστε το θηλυκό να μπορέσει να αναπτύξει ξανά το φυσιολογικό βάρος του
    6. Το θηλυκό μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να αναπτύξει σοβαρά ιατρικά προβλήματα όπως μαστίτιδα ή μολυσμένο απόστημαόγκους των ωοθηκών
    Φροντίδα για τα νεογέννητα :
    1. Τα μωρά γεννιούνται μεγάλα, έχουν ανοιχτά τα μάτια, πλήρες τρίχωμα και είναι έτοιμα να περπατήσουν , να τρέξουν , να φάνε χόρτο ξηρά τροφή ακόμα και λαχανικά (αν και προτιμούν περισσότερο το γάλα της μαμάς τους)
    2. Τα μώρα δεν θα θηλάσουν άμεσα μόλις γεννηθούν. Από μόνα τους όταν έρθει η ώρα να θηλάσουν θα πάνε στην μαμά τους.Μην παραξενευτείτε πως γίνεται να θηλάσουν όλα τα μικρά όταν η μαμά έχει μονό 2 θηλές.. Ακριβώς επειδή τα μωρά γεννιούνται έτοιμα να φάνε χόρτο, ξηρά τροφή και να πιουν νερό δεν έχουν πρόβλημα στον θηλασμό.
    3. Τα μώρα μπορείτε να τα πιάσετε στα χέρια σας μετά την γέννα. ΔΕΝ υπάρχει κανένα πρόβλημα Η μαμά δεν πρόκειται να απορρίψει τα μικρά της σε αντίθεση με άλλα ζώα! Το να ερχόμαστε σε συχνή επαφή με τα μωρά τα βοηθάει να γίνουν πιο φιλικά μαζί μας .Να είστε απλά πολύ προσεχτικοί.
    4. Η ξηρά τροφή/Χόρτο των μωρών να έχει ως βάση ''μηδική= Alfalfa'' έως τον 6ο μήνα τους που πλέον ενηλικιώνονται.
    5. Διαχωρίζουμε τα αρσενικά μώρα στις 3 εβδομάδες (μιας και ωριμάζουν πλέον σεξουαλικά) 
    6. Ζυγίζουμε τα μώρα μόλις γεννηθούν και καταγράφουμε το βάρος τους ανά βδομάδα
    7. Μετά την γέννηση τους μπορούμε κατευθείαν να καταλάβουμε το φύλο του μωρού.
    Υπάρχουν όμως και οι εξής περιπτώσεις :
    1. Να απορρίψει η μαμά κάποιο από τα μωρά
    2. Να πεθάνει η μαμά κατά την γέννα ή μέρες αργότερα
    3. Ανεπαρκή γάλα από το θηλυκό για τα μικρά
    Συμβουλευόμαστε κτηνίατρο για την διατροφή των μωρών. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστούμε να ταΐσουμε και να τα φροντίσουμε εμείς τα μωρά.
    Επιπλέον πληροφορίες σχετικά στα παρακάτω sites και ένα video αρκετά χρήσιμο για το πως ταΐζουμε ένα ινδικό χοιριδιο με το χέρι μας.

    2 σχόλια:

    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    2. Έχω ένα κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανείων που κυμαίνονται από 5000 € έως 1.000.000 € σε κάθε σοβαρό πρόσωπο που θέλει αυτό το δάνειο. 3% επιτόκιο ανά έτος ανάλογα με το ποσό που δανείστηκε. Μπορείτε να εξοφλήσετε από 3 έως 25 έτη κατ 'ανώτατο όριο, ανάλογα με το ποσό που δανείστηκε. εξαρτάται από εσάς να βλέπετε μηνιαίες πληρωμές. Ζητώ μόνο μια πιστοποιημένη χειρόγραφη βεβαίωση χρέους και επίσης ορισμένα έγγραφα που θα σας παράσχουμε. Εδώ είναι το email μου: vincentfradette15@gmail.com

      ΑπάντησηΔιαγραφή

    Piggies are waiting for your comments...