Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ιδανικό βάρος για τα ινδικά χοιρίδια


Η Ntalou εν ώρα ζυγίσματος 

Τα ινδικά χοιρίδια είναι ευαίσθητα πλάσματα που πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά. Παρά το στρουμπουλό σχήμα του σώματός τους, έχουν μικρά πόδια που στηρίζουν ένα σημαντικό ποσοστό του βάρους τους. Γι 'αυτό είναι ζωτικής σημασίας για ένα ινδικό χοιρίδιο να έχει ένα υγιές βάρος.

Ιδανικό βάρος
Σίγουρα θα έχετε αναρωτηθεί πόσο ζυγίζει ένα χοιρίδιο. Σε γενικές γραμμές, το βάρος των ινδικών χοιριδίων ποικίλλει. Σύμφωνα με το Guinealynx ένα ενήλικο (άνω των 6 μηνών) αρσενικό χοιρίδιο ζυγίζει κατά μέσο όρο 900 με 1200 γραμμάρια ενώ ένα θηλυκό 700 με 900 γραμμάρια. Γενικά, πάντως, δεν αποκλείεται δύο ινδικά χοιρίδια διαφορετικού φύλου να έχουν το ίδιο βάρος ή και να ξεπερνούν τα προαναφερθέντα νούμερα μιας και τα παραπάνω βάρη είναι ενδεικτικά. Το ιδανικό βάρος για ένα ινδικό χοιρίδιο εξαρτάται πολύ περισσότερο από την δομή των οστών του. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζετε ποιο είναι το ''φυσιολογικό'' βάρος για κάθε ινδικό χοιρίδιο που έχετε και να παρακολουθείτε τυχόν απότομες διακυμάνσεις που θα έχει.

Βάρος και υγεία
Τα ινδικά χοιρίδια είναι μικρά, ευαίσθητα πλάσματα και η υγεία τους μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Ως ζώα θηράματα τα καταφέρνουν εξαιρετικά στο να κρύβουν τυχόν ασθένειες τους. Γι αυτό και η απώλεια βάρους είναι ένα από τα πρώτα σημάδια που πρέπει να σας ανησυχούν, όσον αφορά την υγεία τους. Γνωρίζετε πόσο ζυγίζει το ινδικό σας χοιρίδιο? Θα το παρατηρούσατε αν έχανε βάρος? Δυστυχώς, μέχρι να αντιληφθείτε πως το ινδικό χοιρίδιο σας έχει αδυνατίσει, το ίδιο έχει ήδη χάσει πολλά γραμμάρια. Η απώλεια 85-100 γραμμαρίων είναι αμελητέα στον άνθρωπο αλλά για ένα ινδικό χοιρίδιο των 900 γραμμαρίων είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Παρακολούθηση του βάρους
Ένας εύκολος τρόπος για την παρακολούθηση της υγείας του ινδικού σας χοιριδίου είναι να το ζυγίζετε με συνέπεια. Η τακτική ζύγιση θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν αλλαγές στο βάρος του. Οι μεταβολές στο βάρος των ινδικών χοιριδίων είναι συνήθως της τάξης των 30-40 γραμμαρίων, ανάλογα από τη στιγμή της ημέρας που το ζυγίζετε αλλά και από την εποχή του χρόνου. Αυτό που έχει σημασία είναι να γνωρίζετε το «φυσιολογικό» βάρος για κάθε ινδικό χοιρίδιο και θα πρέπει να σας ανησυχήσει η συνεχόμενη απώλεια βάρους ή η ξαφνική αύξηση του βάρους τους. Μια απώλεια βάρους 50 γραμμαρίων και άνω ίσως είναι ένα σημάδι ανησυχίας και μια απώλεια βάρους 80-90 γραμμαρίων και άνω σημαίνει πως θα πρέπει να το μεταφέρετε αμέσως στον κτηνίατρο ώστε να εντοπισθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Γι αυτό το λόγο ένα ινδικό χοιρίδιο θα πρέπει να ζυγίζετε κάθε εβδομάδα και να καταγράφετε το βάρος του σε ένα τετράδιο ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τυχόν διακυμάνσεις. Σύμφωνα με το Guinealynx εφόσον ένα ινδικό χοιρίδιο αρρωστήσει, θα πρέπει να το ζυγίζετε καθημερινά ώστε να παρατηρείτε την πρόοδο του βάρους του. Προσωπικά έχω εκτυπώσει δύο πολύ ωραία διαγράμματα για την καταγραφή του βάρους των μικρών μου

Υπέρβαρο ή πολύ αδύνατο?
Ελάχιστα είναι τα ινδικά χοιρίδια που θα θεωρηθούν παχύσαρκα και αυτό οφείλεται στο γρήγορο μεταβολισμό τους. Παρολ'αυτα υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία. Κύριος λόγος της παχυσαρκίας είναι η κακή διατροφή, τροφές πλούσιες σε λιπαρά και σάκχαρα καθώς και το υπερβολικό τάισμα. Η κακή στέγαση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Φανταστείτε ένα ινδικό χοιρίδιο να ζει μέσα σε ένα μικρό κλουβί και να μην λαμβάνει καθόλου ελεύθερη ώρα άσκησης σε ανοιχτό χώρο (πάτωμα). Με την πρώτη ματιά μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσετε ένα υπέρβαρο ινδικό χοιρίδιο. Σε αντίθεση με τις γάτες ή τους σκύλους, μερικές φορές το αφράτο τρίχωμα τους μπορεί να είναι παραπλανητικό αν προσπαθείτε να αξιολογήσετε το βάρος τους από τη θέα και μόνο. Αν και δεν υπάρχει ένα ακριβές βάρος που να είναι ιδανικό για κάθε ινδικό χοιρίδιο, στο Guinealynx οι ειδικοί γράφουν πως θα πρέπει να είστε σε θέση να αισθανθείτε τη σπονδυλική στήλη των ινδικών χοιριδίων καθώς χαϊδεύετε με το χέρι σας την πλάτη τους. Θα πρέπει επίσης να είστε σε θέση να αισθανθείτε το περίγραμμα των πλευρών τους με τα δάχτυλά σας. Αν δεν αισθανθείτε τη σπονδυλική στήλη ή τα πλευρά τους, τότε είναι πολύ πιθανό τα ινδικά σας χοιρίδια να είναι υπέρβαρα. Τα παχύσαρκα ινδικά χοιρίδια έχουν επίσης ληθαργικό τρόπο ζωής, συνήθως κινούνται μόνο για να φάνε και στη συνέχεια επιστρέφουν στο αγαπημένο σημείο του ύπνου τους. Επίσης πολύ πιθανό να μπορείτε να δείτε και την περίσσεια ποσότητα λίπους / παχάκια γύρω από την κοιλιά τους και γύρω από τις κορυφές των ποδιών τους. Ένα παχύσαρκο ινδικό χοιρίδιο κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτύξει καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα, διαβήτη ή ακόμα και ποδοδερματίτιδα. Ένας λόγος ανησυχίας από κτηνιάτρους στο υπερβολικό βάρος ενός ινδικού χοιριδίου είναι η αύξηση του λίπους γύρω από τα όργανα τους, που θέτει αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας και επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας γενικής αναισθησίας ή χειρουργείου.
Από την άλλη εάν η σπονδυλική στήλη και τα πλευρά τους είναι αρκετά έντονα στην αφή ή ακόμα και στην όψη τότε το ινδικό σας χοιρίδιο είναι πιθανόν αρκετά αδύνατο/ λιποβαρή. Ένα λιποβαρή ινδικό χοιρίδιο είναι επιρρεπή σε ατροφία των μυών. 
Καταλήγουμε λοιπόν πως είτε είναι υπέρβαρα είτε είναι λιποβαρή, η συνολική κατάσταση της υγείας ενός ινδικού χοιριδίου είναι σε κίνδυνο και θα πρέπει να εξεταστεί από έναν κτηνίατρο.

Πως θα διατηρήσουμε ένα σωστό βάρος για το ινδικό χοιρίδιο μας

Άσκηση και δραστηριότητα
Photo source CritterVille
Μια κοινή παρανόηση είναι ότι λόγω του μεγέθους τους, τα ινδικά χοιρίδια δεν χρειάζονται άσκηση και πως μπορεί να μείνουν σε μικρά κλουβιά. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση- τα ινδικά χοιρίδια χρειάζονται αρκετό χώρο για να κινηθούν και να επωφεληθούν από την καθημερινή άσκηση και δραστηριότητα. Τα ινδικά χοιρίδια λατρεύουν να τρέχουν πέρα δώθε στο κλουβί τους, να μπαίνουν και να βγαίνουν σε τούνελ. Φανταστείτε να ζει ένα χοιριδιο σε ένα μικρο κλουβάκι και να μην έχει χώρο να τρέξει γύρω και το μόνο που κάνει είναι να τρώει και να ξαπλώνει, νομίζω δεν χρειάζεται να σχολιάσω περαιτέρω πιστεύω.
Επίσης δεν χρειάζεται να πάτε τα ινδικά χοιρίδια σας βόλτα αλλά θα πρέπει να τους προσφέρετε ένα μεγάλο, ασφαλή χώρο για να εξερευνήσουν μερικές ώρες την ημέρα εκτός κλουβιού. Το χρονικό διάστημα που θα ορίσετε για την ελεύθερη ώρα εξαρτάται καθαρά από την δική σας διάθεση. Ας προτιμήσετε όμως να δίνετε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε ξεκινώντας από ένα απλό μισάωρο για παράδειγμα. Μπορείτε να συνδυάσουμε την ώρα των λαχανικών και να τους δώσετε τον χρόνο να τρέξουν, να εξερευνήσουν και να φάνε τα λαχανικά τους με ευχαρίστηση. Επίσης ένα μεγάλο κλουβί που παρέχει στα ινδικά χοιρίδια άφθονο χώρο για να τρέξουν εξασφαλίζει επίσης πολλές ευκαιρίες για άσκηση.

Ισορροπημένη Διατροφή
Το κλειδί για ένα ευτυχισμένο και υγιή ινδικό χοιρίδιο είναι μια ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή τους θα πρέπει να αποτελείται από τρία πράγματα: φρέσκο σανό, ειδικά σχεδιασμένα σφαιρίδια (ξηρά τροφή) και φρέσκα λαχανικά.
Τα ινδικά χοιρίδια θα πρέπει να έχουν συνεχή και απεριόριστη πρόσβαση σε φρέσκο ξηρό χόρτο. Επιπλέον, θα πρέπει να τρέφονται περίπου με 1/8 του φλιτζανιού υψηλής ποιότητας ξηρά τροφή κάθε ημέρα. Επειδή πρέπει να τρώνε άφθονες ποσότητες ξηρού χόρτου, είναι σημαντικό να περιορίσετε την ποσότητα της ξηράς τροφής στο επιτρεπτό και να μην ξαναγεμίζετε το μπολ του μέσα στην ημέρα. Φροντίστε να μην αγοράζετε ξηρά τροφή χύμα ή τύπου muesli/mix που περιέχει σπόρους, καλαμπόκια, δημητριακά, νιφάδες μπιζελιού, κουνελίνι ή άλλες παχυντικές ουσίες. Όλα τα παραπάνω είναι πλούσια σε άμυλο και λιπαρά και ΔΕΝ πρέπει να τα δίνουμε στα ινδικά χοιρίδια.
Επίσης η διατροφή τους σε καθημερινή βάση θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 1 φλιτζάνι λαχανικά - κατά προτίμηση πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι, ο μαϊντανός και το σπανάκι. Και φρούτα πιο περιστασιακά βέβαια γιατί θα πρέπει να σας θυμίσω πως τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσια σε ζάχαρη και θα πρέπει να περιορίσετε τις ποσότητες σε μικρές μερίδες κάθε λίγες ημέρες.

Ζυγίζοντας το ινδικό χοιρίδιο
Ζυγίστε τα ινδικά χοιρίδια εβδομαδιαία χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά που να μπορεί να ζυγίζει αντικείμενα τουλάχιστον έως 2 κιλά. Ψηφιακές ζυγαριές ακριβείας είναι η καλύτερη επιλογή σας. Φροντίστε να παρέχετε μια ασφαλή, σταθερή επιφάνεια κατά το ζύγισμα. Υπάρχουν ζυγαριές οι οποίες μπορούν να δεχθούν μπολ, μέσα στο οποίο θα τοποθετήσετε το ινδικό χοιρίδιο σας. Η ζύγιση είναι καλό να γίνεται στο πάτωμα, ώστε σε περίπτωση που για κάποιο λόγο το ινδικό χοιρίδιο πεταχτεί έξω από το μπολ ζύγισης να μη κινδυνεύει να πέσει από μεγάλο ύψος. Και μην το αφήνετε ποτέ χωρίς την επιτήρηση σας. Προσωπικά χρησιμοποιώ ζυγαριά ακριβείας χωρίς μπολ όπως στην φωτογραφία που βλέπετε επάνω αριστερά με την Ntalou μου. Σιγουρευτείτε σε ζυγαριές χωρίς μπολ πως τα πόδια του ινδικού χοιριδίου είναι όλα πάνω στην ζυγαριά. Εάν το ινδικό χοιρίδιο σας αρνείται να μείνει πάνω στην ζυγαριά αποσπάστε την προσοχή του δίνοντας του το αγαπημένο του λαχανικό, έτσι θα συνδυάσει το ζύγισμα με κάτι όμορφο.
Για να σιγουρευτείτε ότι η ζυγαριά σας δεν έχει χαλάσει μπορείτε να κάνετε το εξής. Ζυγίστε ένα αντικείμενο που υπάρχει μόνιμα στο σπίτι σας και κολλήστε με ένα χαρτάκι το βάρος του κάτω από την ζυγαριά σας. Σε περίπτωση αμφιβολίας για την εγκυρότητα της ζυγαριάς σας ζυγίστε ξανά το συγκεκριμένο αντικείμενο και συγκρίνετε το βάρος του με αυτό που είχατε γράψει στο χαρτάκι.

Συμπέρασμα
Ζυγίζοντας το ινδικό χοιρίδιο σας έχετε πλήρη εικόνα για την υγεία του. Μια σημαντική αλλαγή στο βάρος τους είναι ένα σημάδι ασθένειας, ειδικά όταν εσείς δεν έχετε αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες. Οι ειδικοί τονίζουν πως αν ένα ινδικό χοιρίδιο αρχίσει να χάνει βάρος, τότε όσο περισσότερο χάνει τόσο δυσκολότερα θα το ξανακερδίσει. Αν το ινδικό χοιρίδιο σας σταματήσει να τρώει από μόνο του για περισσότερες από κάποιες ώρες, θα πρέπει να το ταΐσετε εσείς με μια σύριγγα και ειδική τροφή που θα σας συστήσει ο κτηνίατρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...