Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Βιταμίνη C για ινδικά χοιρίδια

Ένα post αποκλειστικά για την Vit C που χρειάζονται τα ινδικά μας χοιρίδια

Τα ινδικά χοιρίδια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα τρωκτικά δεν μπορούν να παράγουν στον οργανισμό τους Βιταμίνη C με αποτέλεσμα να χρειάζονται την λήψη Vit C σε καθημερινή βάση ώστε να διατηρηθούν υγιή.
Ανεπαρκείς βιταμίνη C μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο καθώς και το χοιριδιο μπορεί να γίνει επιρρεπείς και σε διάφορες ασθένειες.Το σκορβούτο εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά από τα αρχικά στάδια έχει αποτέλεσμα το θάνατο του ινδικού χοιριδίου. Το σκορβούτο ένα από τα κυρία χαρακτηριστικά είναι η αδυναμία που δημιουργείται στα χοιρίδια καθώς βέβαια και η μη λήψη φαγητού.Δεν πρέπει να μπερδέψουμε σε καμιά περίπτωση τα συμπτώματα γιαυτό κάλο είναι να ενημερωθείτε σωστά.Το ημερήσιο ποσοστό Vit C σύμφωνα με το Guinealynx είναι μεταξύ 10mg έως 30mg. Να τονίσω επίσης πως έγκυος ινδικό χοιριδιο και άρρωστο χρειάζονται συνήθως την διπλάσια ποσότητα Vit C σε ημερήσια βάση. Σε κάθε περίπτωση όμως συμβουλευόμαστε κτηνίατρο και κάνουμε σωστή έρευνα στο διαδίκτυο.


Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να βάζουμε Vit C σταγόνες στο νερό των ινδικών μας χοιριδίων και θα σας αναλύσω λίγο τους λόγους παρακάτω.
  1. Οι περισσότερες σταγόνες Vit C που υπάρχουν στα pet shop προς πώληση συνήθως περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που μπορούν να είναι τοξικά για τα ινδικά χοιρίδια εν καιρό.
  2. Η Vit C αλλοιώνεται ραγδαία μέσα στο νερό καθώς και στο φως με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε πόση ποσότητα Vit C έλαβε από το νερό και πόσο γρήγορα το κατανάλωσε μάλιστα εάν έχουμε περισσότερα από ένα στο ίδιο κλουβί.
  3. Γενικά τα ινδικά χοιρίδια πίνουν κατά διαστήματα νερό οπότε είναι αδύνατον να υπολογίσουμε το ποσοστό Vit C που έλαβε αν πάρουμε υπόψιν μας και τα παραπάνω.
  4. Η γεύση του νερού αλλοιώνεται με αποτέλεσμα το ινδικό χοιριδιο να αποθαρρυνθεί να πίνει νερό κάτι που θα είναι θανάσιμο εννοείται για αυτά.
Ας δούμε λίγο τρόπους για την σωστή λήψη της Vit C.
  1. Λαχανικά και φρούτα πλούσια σε Vit C πάντα με βάση τα επιτρεπόμενα.ΔΕΝ πρέπει ποτέ να δίνουμε συστηματικά φρούτα στην καθημερινή τους διατροφή διότι τα φρούτα περιέχουν αρκετή ζάχαρη κάτι που απαγορεύεται για τα μικρά μας. 
  2. Ξηρά τροφή πλούσια σε ποσοστό Vit C.
  3. Μασώμενα χαπάκια Vit C των 100mg απο το φαρμακείο. Το ημερήσιο ποσοστό είναι περίπου στα 25mg οπότε σπάμε το χαπάκι των 100gm στα 4 και δίνουμε ένα κάθε μέρα.Ακόμα καλύτερο θα ήταν το 25mg να το κόψουμε πάλι στη μέση και να δώσουμε ένα το πρωί και ένα το βράδυ.Μια ακόμη λύση με τα μασώμενα χαπάκια σε περίπτωση που δεν την τρώνε είναι να το κάνουμε σκόνη και να το ρίξουμε στην ξηρά τροφή ή στα λαχανικά τους.
  4. Vit C σε υγρή μορφή από το φαρμακείο. Σε αυτήν την περίπτωση παίρνουμε μια σύριγγα την οποία γεμίζουμε στα 50ml και την δίνουμε ή μπορούμε να χωρίσουμε τα 50ml σε 25ml το πρωί και τα υπόλοιπα 25ml το βράδυ.Συνήθως αυτήν την διαδικασία την περνάει κάποιο άρρωστο χοιρίδιο που δεν μπορεί να φάει αλλά εάν δεν μασάει τις μασώμενες βιταμίνες είναι μια λύση.
Να τονίσω πως ο φυσικός τρόπος μέσω λαχανικών και ξηράς τροφής είναι και ο πιο σωστός για την παροχή βιταμίνης στα ινδικά χοιρίδια.Σε περίπτωση που δεν παρέχεται φρέσκα λαχανικά και η ξηρά τροφή που δίνετε είναι χαμηλή σε ποσοστό Vit C τότε προτιμήστε τις μασώμενες βιταμίνες ή την υγρή μορφή.Και μην ξεχάσω απαγορεύονται οι πολυβιταμίνες.Οι επιπλέον βιταμίνες όπως Α και D μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία του ινδικού χοιριδίου.
Όταν είχα τα ινδικά χοιρίδια στις πρώτες μέρες αναρωτιόμουν όλη την ώρα ''Λαμβάνουν άραγε το σωστό ποσοστό βιταμίνης που πρέπει?''
Παρόλο που έδινα καθημερινά λαχανικά αποφάσισα από το άγχος μου να αγοράσω βιταμίνες
C από το φαρμακείο και συγκεκριμένα αγόρασα τις παρακάτω οι οποίες είναι και αρκετά καλές τόσο για τα χοιρίδια όσο και για εμάς.
Οι βιταμίνες μας
Βέβαια σταμάτησα να τις δίνω σε καθημερινή βάση.Τα χοιρίδια εφόσον τρώνε ξηρά τροφή με προσθήκη Vit C και τους παρέχεται καθημερινά διατροφή με φρέσκα λαχανικά τότε μην αγχώνεστε για το πόσο βιταμίνη λαμβάνουν.Μάλλον το άγχος είναι στα αρχικά στάδια κατοχής ινδικών χοιριδίων.
Αν όμως θέλετε να είστε σίγουροι πως τα χοιριδιάκια σας θα λαμβάνουν βιταμίνη
C τότε μια επίσκεψη στο φαρμακείο για να εξοπλιστείτε σωστά και θα είστε ήσυχοι!
Τέλος θα φτιάξω και ένα post σύντομα με λαχανικά που παρέχουν
Vit C!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...