Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Bath time

Ήρθε η ώρα για το μπάνιο μας με πρωταγωνίστρια την Νταλού μας!!
Πριν όμως δείτε την Νταλού να μπανιαρίζετε θα πρέπει να γράψουμε και κάποιες γενικές πληροφορίες σχετικά με το μπάνιο των ινδικών χοιριδίων. 


Να ξεκινήσουμε από τα βασικά λοιπόν.
Τα ινδικά χοιρίδια σε γενικές γραμμές είναι από μόνα τους καθαρά ζωάκια οπότε και δεν χρειάζονται κατά βάση συχνό μπάνιο από εμάς. Εαν τηρούνται σωστά οι συνθήκες υγιεινής στο κλουβάκι τους τότε δεν πρέπει να μας ανησυχεί καθόλου.Ωστόσο ένας καλός καθαρισμός βοηθάει να παραμείνουν το τρίχωμα και το δέρμα τους υγιές.Μην ξεχνάμε πως τα ινδικά χοιρίδια δεν είναι θαυμαστές του νερού αν και στο εξωτερικό κάποιοι θεωρούν πως τα ινδικά χοιρίδια είναι εξαιρετικοί κολυμβητές, αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως θα βουτήξουμε ένα ινδικό χοιριδιο μέσα στο νερό να δούμε αν κολυμπάει αυτό ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που ίσως να χρειαστούμε να κάνουμε μπάνιο ένα χοιριδιο είτε γιατί λερώθηκε,είτε γιατί κάνει κάποια θεραπεία για πάθηση του δέρματος.




Οπότε ας δούμε τις απαραίτητες ενέργειες και τι πρέπει να προσέξουμε.
  • Η συχνότητα του μπάνιου πρέπει να είναι 3 με 4 μήνες περίπου. Όσο πιο σπάνια τόσο καλύτερα γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το συχνό μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του δέρματος τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανεπιθύμητοι ερεθισμοί.
  • ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να βρέξουμε το κεφαλάκι τους και ειδικά τα αυτιά τους.Αποφεύγουμε μύτη και στόμα επίσης.Καλό επίσης είναι όταν βάζουμε σαμπουάν να βλέπουμε και να προσέχουμε μην γλύφουν την σαπουνάδα
  • Σιγουρευόμαστε πως η θερμοκρασία του δωματίου κατά την διάρκεια του μπάνιου και μετά είναι κατάλληλη ώστε να αποφύγουμε τυχόν κρύωμα.Όταν πια τελειώνουμε το μπάνιο τους καλό είναι να το πηγαίνουμε στο πιο ζεστό δωμάτιο εάν είναι χειμώνας και εάν είναι καλοκαίρι απλά προσέχουμε εκεί που θα το ακουμπήσουμε για να το στεγνώσουμε να μην κάνει ρεύμα. Εάν το ινδικό μας χοιρίδιο ζει έξω από το σπίτι (σε μπαλκόνι κτλ) τότε φροντίζουμε να στεγνώσουμε σωστά πριν το τοποθετήσουμε πάλι στο κλουβί του. 
  • Η θερμοκρασία του νερού σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι ούτε καυτή αλλά ούτε και παγωμένη.Χλιαρό νεράκι είναι ότι πρέπει.Τα ινδικά χοιρίδια με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας του νερού μπορεί να πάθουν σοκ με αποτελέσματα που κανείς μας δεν θα ήθελε. Βρέξτε τα χεριά σας και δείτε αν το νερό είναι καλό για να το ρίξετε πάνω στο χοιριδιο. Μην ξεχνάτε αν καούμε η παγώσουμε εμείς το ίδιο ισχύει και για αυτά τα λατρεμένα μουτράκια. 
  • Αν όχι σε όλα αλλά πολλά χοιρίδια δεν προτιμούν το μπάνιο οπότε και προσπαθούν να το αποφύγουν.Μεγάλη προσοχή ,το κρατάμε ασφαλές και με δυο μας χέρια ,δεν το αφήνουμε μόνο του ποτέ μέσα σε μια μπανιέρα ή σε νιπτήρα ή σε κουβά.Με τις γρήγορες κινήσεις τους μπορεί να προσπαθήσει να πηδήξει να φύγει με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του.Ακόμα καλύτερο θα ήταν αν είχαμε κάποιον να μας βοηθάει κατά την διάρκεια της διαδικασίας του μπάνιου. 
  • Υπάρχουν 2,3 επιλογές για το που πρέπει να κάνουμε μπάνιο το ινδικό χοιριδιο. Άλλοι προτιμούν τον νιπτήρα,άλλοι πάλι μια λεκάνη για τα ρούχα.Προσωπικά πιστεύω η λεκάνη είναι καλύτερη λύση μιας και περιορίζουμε τις κινήσεις του μικρού μας.Δεν ξεχνάμε ποτέ πως είτε είναι στον νιπτήρα είτε είναι σε μια λεκάνη βάζουμε να πατήσει σε μια πετσέτα για να μην γλιστράει Σκοπός να αποφύγουμε τραυματισμό των ποδιών τους.Επιπλέον στην προσπάθεια του να απομακρυνθεί στην περίπτωση που δεν του αρέσει το μπάνιο δεν θα στρεσαριστεί περισσότερο αν δεν γλιστράει.Φανταστείτε πως θα νιώθει να προσπαθεί να γλυτώσει από το νερό και την όλη διαδικασία και να νιώθει ανασφάλεια επειδή δεν μπορεί να πατήσει σωστά επειδή γλιστράνε τα ποδαράκια του. 
  • Να τονίσουμε επίσης πως ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζονται τα μακρύτριχα χοιρίδια χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα κοντότριχα δεν χρειάζονται.Με κοινή λογική το μακρύ τρίχωμα θα λερώνεται και πιο γρήγορα. Πέρα από το μπάνιο ένα μακρύτριχο χοιριδιο χρειάζεται καλό χτένισμα και ένα καλό κουρεματάκι για το οποίο θα μιλήσουμε σύντομα σε νέο post

Ας δούμε τι θα χρειαστούμε για να ξεκινήσουμε.
  • Πετσέτες: 
    Καλό είναι να έχουμε
    2 με 3 πετσέτες στην κατοχή μας.Την μία την τοποθετούμε στο σημείο που θα ακουμπήσουμε το ινδικό χοιριδιο για να του ρίξουμε νεράκι ώστε να μην γλιστράει θα το δείτε και παρακάτω).Επίσης καλό είναι να έχουμε extra πετσέτες ώστε να αλλάξουμε όταν πια η πρώτη μας θα έχει βραχεί αρκετά. Σκοπός να στεγνώσουμε όσο πιο γρήγορα το μικρο μας.Προτιμήστε βαμβακερές πετσέτες που είναι και πιο απορροφητικές.



  • Λεκάνη για πλύσιμο ρούχων: 
    Ο πιο σωστός τρόπος για να κάνουμε μπάνιο το ινδικό χοιριδιο μας είναι να το τοποθετήσουμε σε μια λεκάνη για ρούχα. Έτσι του περιορίζουμε τις κινήσεις.Στον πάτο της λεκάνης ΠΡΕΠΕΙ να τοποθετούμε μια πετσέτα ώστε να μην γλιστράει.




  • Πλαστική κανάτα ή μεγάλο πλαστικό ποτήρι: 
    Δεν βάζουμε ΠΟΤΕ το ινδικό χοιρίδιο κάτω από την βρύση και να πέφτει το νερό κατευθείαν πάνω του.Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο πλαστικό ποτήρι ή μια μικρή πλαστική κανάτα και ρίχνουμε σιγά σιγά νεράκι στο κορμάκι του.Εάν δεν χρησιμοποιήσουμε την λεκάνη για το μπάνιο του αλλά τον νιπτήρα τότε ανοίγουμε την βρύση σε χαμηλή ταχύτητα και κρατάμε πολύ καλά το χοιριδιο με τα 2 μας χέρια και το περιστρέφουμε ώστε να ξεπλυθεί σωστά Παρολαυτα συστήνουμε να γίνεται η διαδικασία με την λεκάνη και όχι με την βρύση.



  • Σαμπουάν : 

    Εάν δεν έχουμε συγκεκριμένο σαμπουάν για τρωκτικά καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα σαμπουάν με ουδέτερο PH (πχ για μωρά από κάποιο φαρμακείο) για να αποφύγουμε τυχόν δερματικά προβλήματα.Στο εξωτερικό υπάρχουν αρκετές επιλογές για σαμπουάν για ινδικά χοιρίδια εδώ δυστυχώς οι επιλογές μας είναι περιορισμένες.Δεν χρησιμοποιούμε αφρόλουτρα και σαμπουάν που θα λουζόμασταν οι ίδιοι ΠΟΤΕ. Επίσης το JOHNSON'S® Baby Shampoo περιέχει τοξικά συστατικά.Δεν βάζουμε ποτέ αφρόλουτρο στο δέρμα των ινδικών χοιριδίων.Το καλύτερο σαμπουάν για ινδικά χοιρίδια μπορούμε να το παραγγείλουμε μέσω internet από το website Gorgeous Guineas.Το πλέον κατάλληλο site για ότι αφορά το δερματάκι των ινδικών χοιριδίων.
  • Σεσουάρ για τα μαλλια: 
    Κανονικά πρέπει να αποφεύγουμε το σεσουάρ για τα μαλλιά για τους εξής λόγους :Πρώτον ο θόρυβος τα τρομοκρατεί και δεύτερον το σεσουάρ ξεραίνει το δερματάκι τους. Ωστόσο αν η χρήση του σεσουάρ γίνει σωστά τότε είναι σίγουρα ο πιο γρήγορος τρόπος να στεγνώσουμε 100% το μικρο μας πριν το βάλουμε στο κλουβί του.Μην βάζετε απευθείας και σε κοντινή απόσταση το σεσουάρ στο σώμα του μικρού σας. Προτιμήστε να πατάτε το κουμπάκι που βγάζει χλιαρό αέρα και όχι καυτό. Μην το έχετε στην μεγάλη σκάλα.Κουνήστε το σεσουάρ και βάλτε το χέρι σας στο σωματάκι του έτσι ώστε να χτυπάει ο αέρας στο χέρι σας.Προτιμήστε καλύτερα όμως να το στεγνώσετε με μια πετσετούλα και με απαλές κινήσεις βοηθήστε στο στέγνωμα. Κατά την διάρκεια του στεγνώματος μπορείτε να δώσετε μια λιχουδιά ή το αγαπημένο τους λαχανικό ώστε να το συνδυάσουν με κάτι όμορφο αλλά και για να είναι απασχολημένα όσο εσείς προσπαθείτε να στεγνώσετε το μαλλάκι τους.
  • Βούρτσα/Χτένα για χτένισμα: 
Προτιμήστε ειδική βούρτσα για τρωκτικά. Όχι πως οι κοινές βούρτσες δεν είναι κατάλληλες Απλά προτιμήστε να μην έχει μεγάλα σε μέγεθος δοντάκια η βούρτσα ούτως ώστε να μην πονέσουμε το ινδικό μας χοιριδιο. Εξάλλου οι κινήσεις μας για το βούρτσισμα θα πρέπει να είναι απαλές!

Ουσιαστικά αυτά είναι τα πιο βασικά που πρέπει να ξέρουμε για το μπάνιο των ινδικών χοιριδίων.Τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει δηλαδή.
Μένει να δούμε την διαδικασία βήμα προς βήμα κάτι που θα το κάνουμε σύντομα στο επόμενο
post μου.
Μέχρι τότε σας φιλούμε γλυκά όλους και ευχόμαστε πολλά
popcorning...

Και για να δείτε και παραδείγματα σας δίνω link με video σχετικά και εύχομαι καλά θέαση

3 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία άρθρα , θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ,, Για το κλουβι μου πρότειναν επιστρωση με cats universal best που ειναι κατι σαν πελλετ και όλοι μου είπαν πως είναι καλύτερο από ροκανίδι και carefresh . μπορείς να που πεις σε παρακαλω την γνώμη σου και τί χρησιμοποιείς εσύ ; Ευχαριστώ πολύ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Carefresh είναι πολύ καλύτερη από τα πελλετ σαν επίστρωση γιατί είναι πιο μαλακή επίστρωση Απλά η Carefresh είναι πιο ακριβή. Η επίστρωση σε μορφή πελλετ είναι πιο οικονομική απλά δεν χρειάζεται να βάλεις σε όλο το κλουβί παρά μόνο στις γωνίες του κλουβιου όπου και συνηθίζουν να κάνουν την ανάγκη τους περισσότερο. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις μια βαμβακερή πετσέτα μέσα στο κλουβί για να πατάνε στα μαλακά. Ροκανίδι ΔΕΝ το προτείνω ούτε εγώ. Εγώ χρησιμοποιώ fleece κουβερτούλες και υποσεντονα ενηλίκων τυπου Τena.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα σας! Ξέρετε που μπορώ να βρω την εν λόγω βούρτσα; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Piggies are waiting for your comments...