Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τι σημαίνουν τα υγρά μάτια στα ινδικά χοιρίδια?

Photo source by Franziska Kah-Punkt
Για να παρέχετε την καλύτερη φροντίδα στο ινδικό χοιρίδιο σας, θα πρέπει να ξέρετε τα πάντα για το σώμα του, μέσα και έξω. Ένας τομέας που συχνά είναι λόγος ανησυχίας είναι τα μάτια. Τα καθαρά και λαμπερά μάτια χωρίς δάκρυα είναι μια υγιή ένδειξη. Ενώ είναι φυσιολογικό για ένα ινδικό χοιρίδιο να έχει ένα γαλακτώδες έκκριμα στα μάτια, τα δάκρυα ή τα υγρά μάτια μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα για κάτι σοβαρό. Μάθετε ποια σημάδια θα πρέπει να σας ανησυχήσουν έτσι ώστε να μπορείτε να δώσετε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα προτού είναι πολύ αργά.

Φυσιολογικά επίπεδα
Μην ανησυχήσετε αν δείτε ένα γαλακτώδες υγρό στα μάτια του ινδικού χοιριδίου σας. Αυτό το υγρό είναι απολύτως φυσιολογικό και χρησιμοποιείται για την λίπανση του ματιού τους κατά τον καθαρισμό τους. Τα ινδικά χοιρίδια εκκρίνουν το υγρό λίγο προτού καθαρίσουν με τα μπροστινά τους πόδια το πρόσωπο τους. Αυτό μπορεί να το κάνουν αρκετές φορές την ημέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Μη φυσιολογικά επίπεδα
Τα υγρά μάτια είναι αιτία ανησυχίας. Εάν παρατηρήσετε ότι τα μάτια του ινδικού χοιριδίου σας είναι υγρά, μισόκλειστα, θολά, πρησμένα, ερεθισμένα (κόκκινα) είναι μια ένδειξη ασθένειας. Υπάρχουν αρκετές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, αποστήματα, λοίμωξη του αναπνευστικού, οδοντικά προβλήματα, αφυδάτωση, διαβήτης, και καταρράκτης. Ακόμα και ένα κρυολόγημα μπορεί να είναι η αιτία. Για όλα τα παραπάνω συμπτώματα θα χρειαστείτε άμεσα κτηνιατρική φροντίδα.

Πιθανές αιτίες προβλημάτων
Εάν και τα δύο μάτια είναι υγρά τότε η αιτία μπορεί να συνδέεται με ένα κρυολόγημα, κάποια λοίμωξη ή με πρόβλημα στους δακρυϊκούς αδένες . Εάν μόνο το ένα μάτι είναι υγρό, είναι περισσότερο πιθανό να οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό. Θα πρέπει πολύ προσεκτικά να εξετάσετε τα μάτια του ινδικού χοιριδίου σας. Κοιτάξτε προσεκτικά στα βλέφαρα του ματιού για τυχόν ξένα σώματα που μπορεί να έχουν κολλήσει, όπως σανό ή επίστρωση. Εάν παρατηρήσετε επιπλέον συμπτώματα, μια επίσκεψη στον κτηνίατρο θα είναι απαραίτητη. Για παράδειγμα, αν δείτε θολότητα, ερυθρότητα στο λευκό του ματιού τότε χρειάζεστε άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Θα πρέπει επίσης να είστε σε επιφυλακή με το φτέρνισμα και άλλα συμπτώματα ενός κρυολογήματος.

Θεραπεία
Η κτηνιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη ώστε να προστατευτεί και η όραση του ινδικού χοιριδίου. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει το μάτι για τραυματισμό και μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ουσία που θα του επιτρέψει να δει τυχόν γρατσουνιές. Αν υπάρχει κάτι στο μάτι του ινδικού χοιριδίου, ο κτηνίατρος θα χρησιμοποιήσει ειδικά εργαλεία για να αφαιρέσει ξένα σώματα μέσα από το μάτι. Ποτέ μην επιχειρήσετε να το κάνετε αυτό μόνοι σας διότι μπορεί να κάνετε μεγαλύτερη ζημία. Σε περίπτωση τραυματισμού, ο κτηνίατρος σας θα σας συνταγογραφήσει σταγόνες για τα μάτια και αντιβιοτική αλοιφή. Σε περίπτωση που το πρόβλημα οφείλεται σε κρυολόγημα ή άλλη ασθένεια, ο κτηνίατρος σας θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία με αντιβιοτικά.

Σημαντική σημείωση
Οι αλλεργίες είναι εξαιρετικά σπάνιες στα ινδικά χοιρίδια. Μην κάνετε το λάθος να μπερδέψετε ένα οφθαλμικό έκκριμα ως «αλλεργία». Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας.

2 σχόλια:

  1. πολυ ωραια πρασματα γραφει ... μπηκα για να δω για τις ασθενειες . πηγα στον κτηνιατρο (για το χοιριδιακι μου) και μου ειπε πως ειναι μια χαρα ....δεν ξερω ... παντως τα βρηκα πολυ χρησημα. ευχαριστω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ να σαι καλά.
      Οτιδήποτε χρειαστείς μην διαστάσεις να μας αφήσεις ξανά ένα σχόλιο.
      Φιλικά
      Γιάννα

      Διαγραφή

Piggies are waiting for your comments...