Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ξηρά τροφή για ινδικά χοιρίδια

Photo credit to mrjohnsons
Τα ινδικά χοιρίδια απαιτούν στην καθημερινή τους διατροφή μια καλής ποιότητας ξηρά τροφή. Πάντα σε συνδυασμό με άφθονα φρέσκα λαχανικά, ξηρό χόρτο και φρέσκο νερό.
Η ξηρά τροφή είναι μόνο το 5% στην διατροφή των ινδικών χοιριδίων, αυτό σημαίνει πως η επιλογή για ξηρά τροφή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να είστε σίγουροι ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται σε καθημερινή βάση ώστε να παραμείνουν υγιή. Δείτε την σαν μια πολυβιταμίνη στην διατροφή τους.  
Τα μείγματα τροφίμων δεν είναι τόσο καλά όσο τα σφαιρίδια, επειδή επιτρέπουν στα ινδικά χοιρίδια να επιλέξουν τι να φάνε, και αφήνουν τα υπόλοιπα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μη ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα μείγματα που περιέχουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς οι φλοιοί μπορεί να κολλήσουν στα δόντια τους και να προκαλέσουν πνιγμό.



Σφαιρίδια (Pellets)
Μορφή σφαιριδίων/ pellets
Η ξηρά τροφή θα πρέπει να είναι σε μορφή μικρών πράσινων σφαιριδίων (pellets) που προέρχονται από μια μεγάλη ποικιλία πράσινων χόρτων και δεν περιέχουν δημητριακούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Τα pellets προσφέρουν μια ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή στα ινδικά χοιρίδια, αποτελούν όμως ταυτόχρονα και την κύρια αιτία της παχυσαρκίας όταν δίνονται σε μεγάλες ποσότητες.
Είναι διαθέσιμα σε δύο τύπους, είτε με σανό μηδικής(alfalfa) είτε με Timothy σανό, το οποίο αλέθεται και αναμιγνύεται με διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά και συμπληρώματα, προτού διαμορφωθεί σε εύπεπτα σφαιρίδια. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να αγοράσετε σφαιρίδια τα οποία είναι κατάλληλα για την ηλικία του ινδικού χοιριδίου σας.  Δείτε παρακάτω τις διαφορές.

Alfalfa pellets(με βάση σανό μηδικής)
Τα σφαιρίδια μηδικής είναι πλούσια σε ασβέστιο και φυτικές ίνες, καθιστώντας τα ιδανικά για νεαρά αναπτυσσόμενα ινδικά χοιρίδια (έως 12 μηνών) για έγκυες ή θηλάζουσες χοιρομητέρες αλλά και για υποσιτισμένα ινδικά χοιρίδια. Η κύρια διαφορά μεταξύ της μηδικής και του timothy είναι ότι έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες, ασβέστιο και πρωτεΐνες. Αυτό σημαίνει ότι θα το δώσουμε σε περιόδους της ζωής ενός ινδικού χοιριδίου, όταν αυτό έχει ανάγκη για τρόφιμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ενέργεια





Timothy pellets
Η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο μπορεί να βλάψει την υγεία ενός ενήλικου ινδικού χοιριδίου καθώς μπορεί να προκαλέσει πέτρες της ουροδόχου κύστης. Γι 'αυτό θα πρέπει να τρέφονται με pellets βασισμένα σε timothy χόρτο τα οποία προσφέρουν στο ινδικό χοιρίδιο μια χαμηλότερη πρόσληψη σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και υδατάνθρακες που είναι κατάλληλο για το πεπτικό τους σύστημα και θα διατηρήσει τη σωστή αναλογία σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Το πεπτικό σύστημα των ενηλίκων χοιριδίων δεν απαιτεί το ίδιο επίπεδο με αυτό των νεαρών. Διαφορετικά ίσως ο κτηνίατρος θα πρέπει να σας συμβουλεύσει για συγκεκριμένες περιπτώσεις για το πότε πρέπει να αλλάξετε τροφή από alfalfa σε timothy. Μόλις το ινδικό χοιρίδιο φτάνει περίπου το πρώτο έτος της ηλικίας του σιγά-σιγά θα πρέπει να κάνετε την εισαγωγή στην νέα του τροφή με βάση το Timothy χόρτο.

Θρεπτικό περιεχόμενο
Το θρεπτικό περιεχόμενο μιας ξηράς τροφής είναι κάτι που πρέπει να εξετάζετε πολύ προσεκτικά ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ποσότητα ασβεστίου-φωσφόρου, οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη είναι στη σωστή αναλογία. Η σωστή αναλογία παίζει σημαντικό ρόλο στην διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και κατά συνέπεια του εντέρου τους. Πάντα να βεβαιώνεστε ότι το περιεχόμενό της τροφής σε πρωτεΐνη ποτέ δεν υπερβαίνει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Ένα καλό επίπεδο πρωτεΐνης είναι 15-16% (ακατέργαστη πρωτεΐνη) και οι φυτικές ίνες (ακατέργαστες ίνες) θα πρέπει να είναι το ελάχιστο 20%. Ελέγχουμε επίσης την περιεκτικότητα του ασβεστίου. Η κατάλληλη ξηρά τροφή πρέπει να έχει ένα 4% του ασβεστίου ή λιγότερο.
Θα πρέπει πάντα να προτιμούμε τροφές με την μεγαλύτερη δυνατή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και να αποφεύγονται τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια μέσα στο έντερο τους να αλλάξουν την φυσική ροή του. Αυτό που θέλουμε είναι το πεπτικό σύστημα των ινδικών μας χοιριδίων να λειτουργεί αποτελεσματικά για την αποφυγή του γαστρεντερικού ειλεού (δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος που οφείλεται σε επιβράδυνση του εντέρου). Για τον λόγο αυτό θα πρέπει πάντα να διαβάζουμε προσεκτικά την διατροφική ανάλυση σε κάθε συσκευασία ξηράς τροφής που αγοράζουμε.

Βιταμίνη C
Τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να παράγουν από μόνα τους βιταμίνη C με αποτέλεσμα να πρέπει να την λαμβάνουν καθημερινά από την διατροφή τους. Έτσι φροντίζουμε να τους παρέχουμε μια ξηρά τροφή πλούσια σε ποσοστό βιταμίνης C. Πάντα ελέγχουμε τα συστατικά στις συσκευασίες ξηρών τροφών και συγκρίνουμε το ποσοστό που περιέχει η καθεμία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην ξηρά τροφή ως κύρια πηγή βιταμινών. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή τους περιέχει πολλά φρέσκα λαχανικά, και περιστασιακά φρούτα. Η βιταμίνη C υποβαθμίζεται γρήγορα με την παρουσία του ηλιακού φωτός, έτσι θα πρέπει να αγοράζουμε μικρές ποσότητες και να αποθηκεύουμε την τροφή σε ένα δροσερό, σκοτεινό και ξηρό χώρο, όπως ένα ντουλάπι για να διατηρηθεί η δραστικότητα της βιταμίνης C. Πέρα από τον έλεγχο που θα πρέπει να κάνουμε για τα συστατικά της κάθε τροφής θα πρέπει να ελέγχουμε και την ημερομηνία λήξης, έτσι βεβαιωνόμαστε για την φρεσκάδα αλλά και την διασφάλιση της ποιότητας της. Όσο πιο φρέσκα τα σφαιρίδια,τόσο πιο δυνατό θα είναι το ποσοστό βιταμίνης C. Διασφαλίστε πως το ελάχιστο ποσοστό βιταμίνης C που περιέχει η συσκευασία είναι στα 400gr.

Ποσότητα
Μεταξύ 20-30 γραμμαρίων την ημέρα ανά χοιρίδιο θεωρείται σωστή ποσότητα, αλλά κάθε ινδικό χοιρίδιο έχει διαφορετικές ανάγκες. Χρησιμοποιήστε αυτό ως σημείο εκκίνησης και στη συνέχεια προσαρμόστε το ποσοστό για να ταιριάζει στις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου σας. Αν διαπιστώσετε ότι μένει άδειο το μπολ, προσθέστε λίγη επιπλέον ποσότητα. Εάν υπάρχει περίσσεια ποσότητα στο μπολ, τότε να δίνετε λιγότερο. Προφανώς τα νεαρά ινδικά χοιρίδια απαιτούν λιγότερο φαγητό, αλλά οι ανάγκες τους θα αυξηθούν, όπως μεγαλώνουν.

Ποσότητα ανά ηλικία
  • Ενήλικα ινδικά χοιρίδια πρέπει να λαμβάνουν περίπου 1/8 της κούπας την ημέρα,περίπου 20-30 γραμμάρια.
  • Μωρά, αναπτυσσόμενα ινδικά χοιρίδια θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε απεριόριστες ποσότητες.
Θα πρέπει να παρακολουθείτε το βάρος του ινδικού χοιριδίου σας σε εβδομαδιαία βάση ώστε να είστε σίγουροι πως δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω και να προσαρμόζετε τις διατροφικές του συνήθειες όπως χρειάζεται. Πιο δραστήρια χοιρίδια θα τρώνε λιγότερο, και χοιρίδια χωρίς πολλή διέγερση θα τρώνε περισσότερο από βαρεμάρα. Θηλάζουσες ή κυοφορούσες χοιρομητέρες μπορεί να απαιτήσουν λίγο περισσότερο τροφή. Αν δείτε σημάδια υπερβολικής αύξησης βάρους μειώστε την ποσότητα ξηράς τροφής και δίνετε στο ινδικό χοιρίδιο περισσότερα φρέσκα λαχανικά καθημερινά καθώς και περισσότερη ελεύθερη ώρα άσκησης. Ινδικά χοιρίδια που καταναλώνουν περισσότερο ξηρά τροφή από ότι ξηρό χόρτο τείνουν να έχουν περισσότερο βάρος από ότι θα πρέπει και κύρια αίτια είναι η έλλειψη άσκησης, η βαρεμάρα καθώς και η κακή διατροφή από λαχανικά και ξηρό χόρτο.

Ώρα σίτισης
Είναι καλύτερο να μοιράζετε τα γεύματα τους μέσα στην ημέρα. Η σίτιση των ινδικών χοιριδίων αποτελείται από 2 τμήματα. Λαχανικά και ξηρά τροφή. Προτιμήστε να δίνετε την ξηρά τροφή το πρωί και κατά την διάρκεια της ημέρας να μοιράζετε την ποσότητα των λαχανικών, για παράδειγμα μεσημέρι και βράδυ. Δίνοντας τις τροφές σε διαφορετικές ώρες της ημέρας αποφεύγετε να κάνετε το ινδικό χοιρίδιο σας επιλεκτικό στις τροφές, με αποτέλεσμα να αγνοεί τροφές υπέρ άλλων και του προσφέρετε ποικιλία όπου είναι και το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή.

Μπολ τροφίμων
Θα χρειαστείτε ένα μπολ για να βάλετε την ξηρά τροφή στα ινδικά σας χοιρίδια. Προτιμήστε ένα βαρύ κεραμικό μπολ, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να το αναποδογυρίσουν κατά την διάρκεια που τρώνε. Μπορεί να είναι δελεαστικό να επιλέξετε ένα μπολ που φαίνεται ωραίο, αλλά να θυμάστε ότι το καλύτερο είναι ένα που τα ινδικά χοιρίδια θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν εύκολα. Ως εκ τούτου, προσπαθήστε να βρείτε ένα που έχει αρκετά χαμηλές πλευρές, καθώς τα ψηλά πλαϊνά μπορεί να είναι δυσκολεύουν τα ινδικά χοιρίδια να φάνε, ιδιαίτερα για τα μωρά ινδικά χοιρίδια. Θα πρέπει να πλένετε και να στεγνώνετε το μπολ σχολαστικά κάθε μέρα, όταν αντικαθιστάτε την τροφή.

Ξηρά τροφή για άλλα ζώα
Πολλά καταστήματα κατοικίδιων ζώων πολύ πιθανό να σας προτείνουν ότι είναι κατάλληλη μια ξηρά τροφή για περισσότερα από ένα είδος ζώου, όπως τα ινδικά χοιρίδια και τα κουνελάκια ή άλλα τρωκτικά. Θα πρέπει να αποφύγετε αυτές τις τροφές, καθώς οι ισχυρισμοί απλά δεν είναι αληθείς. Είναι διαφορετικά ζώα που έχουν διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις, και έτσι χρειάζονται τροφές ειδικά σχεδιασμένες για εκείνα. Για παράδειγμα,τα ινδικά χοιρίδια απαιτούν περισσότερη βιταμίνη C από τα κουνελάκια, και η σίτιση ξηράς τροφής κουνελιού μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπάρκεια βιταμίνης C (σκορβούτο), οι τροφές για κουνελάκια δεν περιέχουν βιταμίνη C και μερικές μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και αντιβιοτικά τοξικά για τα ινδικά χοιρίδια. Αγοράζουμε σφαιρίδια που είναι ρητά και αποκλειστικά σχεδιασμένα για ινδικά χοιρίδια. Δεν παίζουμε με την υγεία του κατοικίδιου ζώου μας.

Πού να αγοράσετε και ποια να επιλέξετε
Τα περισσότερα καταστήματα κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα πωλούν μια ποικιλία τροφών για ινδικά χοιρίδια, από προμηθευτές όπως η Oxbow, Selective, Beaphar, Versele Laga, Bunny Nature και Vitakraft. Αποφύγετε φθηνά, χύμα μείγματα, να είστε βέβαιοι να αγοράσετε τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, καθώς αυτά είναι πιο φρέσκα ​​και πιο θρεπτικά από ότι τα χύμα μείγματα.
Μια ερώτηση που γίνεται συχνά από κάθε νέο ιδιοκτήτη είναι ποια τροφή να επιλέξει και ποια είναι η καλύτερη. Η απάντηση βρίσκεται πάντα στο θρεπτικό περιεχόμενο της κάθε τροφής. Διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο των συστατικών και τη διατροφική ανάλυση στο πίσω μέρος της συσκευασίας για να έχετε μια πιο ακριβή ιδέα της ποιότητας μιας συγκεκριμένης τροφής. Το θρεπτικό περιεχόμενο πρέπει πάντα να είναι το κριτήριο της αγοράς σας.
Προσωπικά σας προτείνω ξηρά τροφή από την εταιρεία Oxbow Animal Health όπου και φημίζονται διεθνώς για την σωστή διατροφική ανάλυση και τη σωστή αναλογία φυτικών ινών και πρωτεΐνης, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ινδικών χοιριδίων.

Εισαγωγή νέων τροφίμων
Τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην διατροφή τους, έτσι να είστε σίγουροι να κάνετε σταδιακές τις όποιες αλλαγές. Αν αλλάξετε την ξηρά τροφή , θα πρέπει δημιουργήσετε ένα μείγμα με την παλιά τροφή τους. Αυξήστε σταδιακά την ποσότητα της νέας τροφής και μειώσετε την ποσότητα της προηγούμενης, έως ότου επιτυχώς τρώνε μόνο τη νέα τροφή τους.

*Σε καμία περίπτωση η ξηρά τροφή δεν αποτελεί υποκατάστατο του χόρτου.
**Στο εμπόριο θα βρείτε κατά ένα μεγάλο ποσοστό τροφές τύπου mix/muesli αλλά και χύμα,οι οποίες δυστυχώς περιέχουν συστατικά απαγορευμένα για ινδικά χοιρίδια!Θα σας συμβούλευα να αποφύγετε αγορά χύμα τροφής.
****Σύμφωνα με την εταιρεία Oxbow η κατάλληλη ηλικία αλλαγής ξηράς τροφής από alfalfa(μηδική) σε timothy είναι μετά τους 12 μήνες της ζωής τους όπου και τα ινδικά χοιρίδια έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...