Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τσιντσιλά και ινδικά χοιρίδια

Ενώ και τα ινδικά χοιρίδια και τα τσιντσιλά είναι τρωκτικά και κοντινοί συγγενείς, είναι ταυτόχρονα εντελώς διαφορετικά ζώα. Δεδομένου ότι είναι ζώα από διαφορετικά είδη δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις στην φροντίδα τους, και είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν πρέπει ποτέ να ζουν μαζί.
Τα τσιντσιλά δεν πρέπει ποτέ να μοιραστούν το ίδιο κλουβί με τα ινδικά χοιρίδια. Τα τσιντσιλά έχουν τις δικές τους ανάγκες και τρόπο ζωής και αυτές οι ανάγκες δεν είναι ίδιες με εκείνες των ινδικών χοιριδίων. Οπότε καταλήγουμε πως η στέγασή τους με τα ινδικά χοιρίδια δεν είναι ασφαλής και είναι ακατάλληλη για τις δύο πλευρές.

Διατροφικές ανάγκες
Ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους είναι ίδιο μιας και τα δύο είδη είναι φυτοφάγα ζωάκια που χρειάζονται το σανό σαν βάση της διατροφής τους, διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Υπάρχει όμως μια διαφορά ζωτικής σημασίας για τα ινδικά χοιρίδια. Σε αντίθεση με τα τσιντσιλά, τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να συνθέσουν βιταμίνη C, η οποία θα πρέπει να συμπληρωθεί κατάλληλα μέσα στη διατροφή τους τόσο από την καθημερινή πρόσληψη λαχανικών όσο και από τα ειδικά επεξεργασμένα σφαιρίδια (pellets). Τα ινδικά χοιρίδια δεν πρέπει να τρέφονται με σφαιρίδια για τσιντσιλά, και αντίστροφα, καθώς αυτά έχουν διαμορφωθεί για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πεπτικού συστήματος μόνο των τσιντσιλά και δεν περιέχουν πρόσθετη βιταμίνη C. Τα λαχανικά και τα φρούτα δεν είναι σε καμία περίπτωση κοινός τομέας στην διατροφή τους. Τα ινδικά χοιρίδια επωφελούνται από φρέσκα λαχανικά και ορισμένα φρούτα, ενώ πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα για τα τσιντσιλά.

Στέγαση
Κλουβί ακατάλληλο για ινδικά χοιρίδια
Οι απαιτήσεις στέγασης για τα δύο είδη είναι τελείως διαφορετικές. Στα τσιντσιλά αρέσει να τρέχουν και να πηδούν, αλλά και να αράζουν στο πιο ψηλό σημείο που μπορούν να φτάσουν. Γι’αυτόν τον λόγο το κλουβί τους θα πρέπει να ευρύχωρο με τέτοιο ύψος, ώστε να μπορούν να υπάρχουν παραπάνω από δύο επίπεδα σ’αυτό. Σε αντίθεση τα ινδικά χοιρίδια χρειάζονται ένα μεγάλο επίπεδο κλουβί χωρίς επιπλέον επίπεδα ώστε να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός από κάποια πτώση. Τα παιχνίδια που κάνουν τα τσιντσιλά είναι επίσης τελείως διαφορετικά από εκείνα των ινδικών χοιριδίων. Οι κινήσεις των τσιντσιλά, πηδώντας γρήγορα και παντού μέσα στο κλουβί είναι πολύ πιθανό να τρομάξουν τα ινδικά χοιρίδια καθώς επίσης άθελα τους μπορεί να τα τραυματίσουν πολύ σοβαρά.

Συμπεριφορά
Τα τσιντσιλά είναι εξαιρετικά πολύπλοκα, ανεξάρτητα και περίεργα ζώα αλλά ταυτόχρονα και πολύ ευαίσθητα που μπορεί να στρεσαριστούν πολύ εύκολα σε ένα περιβάλλον όπου δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα με τους συγκατοίκους τους. Η ικανότητά τους να δαγκώνουν και να επιτίθενται θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Και τα δύο ζώα είναι πολύ κοινωνικά και ζουν σε ομάδες υπάρχουν όμως περιπτώσεις που δεν τα πάνε καλά όχι μόνο μαζί με άλλα είδη ζώων, αλλά και μεταξύ τους. Έτσι είναι προτιμότερο για ένα μοναχικό τσιντσιλά να ζει μόνο του, στον προσωπικό του χώρο και αντίστοιχα ισχύει το ίδιο για ένα ινδικό χοιρίδιο. Η συγκατοίκηση αυτών των δύο ζώων μπορεί να φέρει δυσάρεστα αποτελέσματα μιας και τα δύο αυτά ζώα εάν γίνουν επιθετικά μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά. Κρατήστε τα ζώα σας υγιή και ασφαλή κρατώντας τα απαλλαγμένα από ανεπιθύμητους συγκατοίκους.

Συμπέρασμα
Τα ινδικά χοιρίδια δεν θα πρέπει να ζουν μαζί ζώα από διαφορετικά είδη. Είτε το άλλο ζώο είναι ένα τσιντσιλά ή κουνελάκι, ένα ινδικό χοιρίδιο δεν πρέπει ποτέ να ζήσει μαζί τους. Κρατήστε τα ινδικά χοιρίδια με συντρόφους που μιλάνε την ίδια γλώσσα και που η συμβίωση τους θα τα κρατήσει υγιή και ευτυχισμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...