Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παγκόσμια Ημέρα Ινδικών χοιριδίων

Photo source unknown
Ίσως θα έπρεπε να αλλάξω τον τίτλο του σημερινού άρθρου μιας και δεν υπάρχει ακριβώς παγκόσμια ημέρα για τα κατοικίδια ινδικά χοιρίδια. Υπάρχει όμως κάτι καλύτερο ένας ολόκληρος Παγκόσμιος Μήνας. Το 2002 η Αμερικανική Οργάνωση για την Πρόληψη της Βίας κατά των Ζώων (ASPCA) αποφάσισε ότι ο Μάρτιος θα πρέπει να είναι αφιερωμένος για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κόσμου για τα ινδικά χοιρίδια που βρίσκονται σε καταφύγια αλλά και για την καλή ποιότητα ζωής τους. Ο Μάρτιος επιλέχθηκε ως μήνας αφιερωμένος στα ινδικά χοιρίδια, διότι 1η Μαρτίου είναι η Εθνική Ημέρα των γουρουνιών. Η Εθνική Ημέρα των γουρουνιών είναι αφιερωμένη στα εξημερωμένα γουρουνάκια ως κατοικίδια ζώα και όχι ως τροφή.
Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ινδικά χοιρίδια σε καταφύγια στις Ηνωμένες Πολιτείες . Η ASPCA θέλει να καταφέρει να διαδώσει στον κόσμο να υιοθετήσουν ένα ινδικό χοιρίδιο από ένα καταφύγιο ή μια ομάδα διάσωσης, πριν απευθυνθούν σε ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων για να αγοράσουν. 

Πόσα ινδικά χοιρίδια διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα; 
Σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που διεξήγαγε η American Pet Products Association κατά την περίοδο 2009-2010, ο αριθμός ινδικών χοιριδίων που βρίσκονταν σε Αμερικάνικα νοικοκυριά ανερχόταν στα 15,9 εκατομμύρια. Το 2007 η U.S. Pet Ownership & Demographics Sourcebook, ανέφερε ότι τα ινδικά χοιρίδια βρίσκονταν στην δωδέκατη θέση ως πιο δημοφιλές κατοικίδιο ζώο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υιοθεσία VS Αγορά
Μία από τις μεγαλύτερες μάχες που δίνουν πολλά φιλοζωικά σωματεία είναι να σταματήσει η πώληση ζώων σε pet shops. Συγκεκριμένα για τα ινδικά χοιρίδια, αυξάνοντας και προωθώντας τις υιοθεσίες, θα υπάρχουν και λιγότερες περιπτώσεις από ινδικά χοιρίδια που έχουν αγοραστεί, είτε στηρίζοντας ένα pet shop είτε κάποιον ιδιώτη (εκτροφέα) που κερδίζει χρήματα εις βάρος τους . Τα ινδικά χοιρίδια αξίζουν, όπως και άλλα οικόσιτα ζώα, ένα σταθερό περιβάλλον αγάπης. Μέσω της υιοθεσίας αλλά και της διάσωσης, θα υπάρχουν λιγότερα ινδικά χοιρίδια ξεχασμένα σε ένα κλουβί ενός pet shop ή θα χρησιμοποιηθούν ως τροφή για φίδια ή άλλα ζώα.
Όταν αγοράζετε ένα ινδικό χοιρίδιο από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, ενθαρρύνετε εκείνους που εκτρέφουν αυτά τα ζώα μόνο για το κέρδος. Με την υιοθέτηση ενός ινδικού χοιριδίου από μια πράξη διάσωσης ή από ένα καταφύγιο, δίνετε σε αυτά πλάσματα μια δεύτερη ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή. Μην ξεχνάτε πως τα ινδικά χοιρίδια είναι κοινωνικά ζώα και θα πρέπει να ζουν σε μικρές ομάδες. Οπότε η υιοθεσία σας θα πρέπει να περιλαμβάνει 2 ινδικά χοιρίδια. Πολλά καταφύγια και διασώστες δεν θα δεχτούν να υιοθετήσετε ένα μόνο ινδικό χοιρίδιο δείχνοντας σας με αυτόν το τρόπο πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η συντροφικότητα μεταξύ των ινδικών χοιριδίων.

Καταφύγια και διασώστες
Rescue center στο Τέξας theguineapigrescue
Στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουμε καταφύγια για ινδικά χοιρίδια αλλά υπάρχουν εθελοντικές ομάδες ή ιδιώτες όπου διασώζουν ινδικά χοιρίδια και άλλα μικρά ζώα είτε από pet shops είτε από ανεπιθύμητα νοικοκυριά. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει αρκετά. Οι διασώστες θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε αν ένα ινδικό χοιρίδιο είναι το σωστό κατοικίδιο ζώο για την οικογένειά σας. Και εννοείται πως αυτές οι ομάδες διάσωσης θα εφαρμόσουν τις απαραίτητες δεσμεύσεις προς εσάς, όπως γίνετε και για τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα προς υιοθεσία. Αυτό γίνετε μόνο για να εξασφαλιστεί ότι τα ινδικά χοιρίδια θα πάνε σε ένα καλό σπίτι. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι τα ινδικά χοιρίδια χρειάζονται περισσότερη φροντίδα από μια απλή τροφή, νερό και ένα καθαρό περιβάλλον. Ευδοκιμούν με την προσοχή και την αγάπη που τους δείχνουμε και οι διασώστες θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι θα είστε πρόθυμοι να παρέχετε τα πάντα για το κατοικίδιο ζώο σας σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Γιατί Παγκόσμιος Μήνας και όχι Ημέρα?
Γιορτάζοντας τον παγκόσμιο Μήνα για τις υιοθεσίες των ινδικών χοιριδίων δεν σημαίνει απλά να υιοθετήσουμε ένα ινδικό χοιρίδιο. Η θέσπιση αυτού του μήνα έγινε για την διάδοση της υιοθεσίας με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε. Οπότε ο Μάρτιος είναι μήνας αφιερωμένος σε κινήσεις και πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε για την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοικίδιων ινδικών χοιριδίων. 

Τι μπορούμε να κάνουμε?
- Διάδοση των αναγκών και της σωστής φροντίδας των ινδικών χοιριδίων σε γνωστούς και φίλους.
- Επιστολές σε κρατικούς φορείς: Από το 2003 υπάρχει νόμος στην Καλιφόρνια όπου απαιτεί από καταστήματα κατοικίδιων ζώων να παρέχουν φυλλάδια ενημέρωσης σε νέους ιδιοκτήτες, για την σωστή φροντίδα των ινδικών χοιριδίων.
- Επιστολές σε υπευθύνους καταστημάτων κατοικίδιων ζώων: Το 2009, η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων κατοικίδιων ζώων στην Αμερική, PETCO ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση κουνελιών σε όλα τα καταστήματα τους και θα προωθούσαν τις υιοθεσίες σε συνεργασία με οργανώσεις διάσωσης και καταφύγια. Αυτή η αλλαγή οφείλεται στις προσπάθειες των εθελοντών του House Rabbit Society.
- Βρείτε ανθρώπους με κοινό στόχο: Υπάρχουν εθελοντικές ομάδες στην Ελλάδα που ασχολούνται με διασώσεις μικρών ζώων αλλά και ομάδες που προωθούν την σωστή φροντίδα τους. Βοηθήστε και εσείς στην εξάπλωση των γνώσεων για τα ινδικά χοιρίδια με όποιον τρόπο μπορείτε.

Συμπέρασμα
Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι πολύ πιο υπεύθυνο για κάποιον να ψάξει και να υιοθετήσει ένα ινδικό χοιρίδιο και να μην ενισχύσει τα pet shops αλλά και άτομα που τα εκτρέφουν με μοναδικό στόχο τα χρήματα. Μπείτε στην ομάδα μας Guinea Pigs Of Greece και ίσως βρείτε τον αγαπημένο σας φίλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...