Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ποδοδερματίτιδα σε ινδικά χοιρίδια

Attribution: I, Joelmills
Η ποδοδερματίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία στα πέλματα του ποδιού ενός ινδικού χοιριδίου δημιουργούνται φλεγμονές, αναπτύσσονται πληγές, ή έντονο πρήξιμο. Η μορφή της ποδοδερματίτιδας μπορεί να μοιάζει με κάλους, ή μικρούς όγκους στο κάτω μέρος του ποδιού τους. Αυτή η κατάσταση συνήθως αναφέρεται και ως Bumblefoot, αν κάνετε μια έρευνα στο διαδίκτυο. Όταν μια τέτοια κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία ή είναι σε σοβαρή μορφή, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές στην θεραπεία και το μολυσμένο πόδι ίσως και να πρέπει να ακρωτηριαστεί.





Συμπτώματα
Τα μολυσμένα πέλματα των ινδικών χοιριδίων μπορεί να κοκκινίσουν, να δημιουργηθούν πληγές ή να πρηστούν κατά τη διάρκεια πολλών μηνών. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
  • Απώλεια τριχώματος στο μολυσμένο πόδι
  • Απροθυμία να κινηθεί ή ανικανότητα να περπατήσει κανονικά
  • Απώλεια της όρεξης λόγω του πόνου
  • Πρήξιμο στο πόδι
  • Εναπόθεση αμυλοειδούς (παραγωγή κάποιας παθολογικής πρωτεΐνης σε αυξημένα ποσά) στα νεφρά, το ήπαρ, το πάγκρεας και στους ορμονικούς αδένες.

Αιτίες
Το βακτήριο Staphylococcus aureus είναι η πιο συχνή αιτία, το οποίο εισέρχεται στα πόδια των ινδικών χοιριδίων μέσω μικροσκοπικών σχισμών ή από γρατζουνιές στο πόδι. Βασικοί παράγοντες είναι:
  • Η υπερβολική πίεση στα πόδια
  • Διατροφικές διαταραχές, ιδιαίτερα η έλλειψη βιταμίνης C
  • Η παχυσαρκία
  • Υπερβολικά μεγάλα νύχια
  • Τραυματισμός
  • Κλουβιά με συρμάτινους πάτους
  • Κακή υγιεινή
  • Υγρό περιβάλλον
Διάγνωση
Θα χρειαστεί να δώσετε ένα πλήρες ιστορικό της υγείας του ινδικό χοιρίδιο σας, τη διατροφή, την έναρξη των συμπτωμάτων, και τις συνθήκες στέγασης (είτε σε συρμάτινο ή λείο δάπεδο κλουβιού, υγρό ή ξηρό περιβάλλον, κλπ). Ο κτηνίατρος μπορεί στη συνέχεια να διαγνώσει ποδοδερματίτιδα εξετάζοντας το ινδικό χοιρίδιο σας οπτικά και με τη λήψη αίματος και υγρών δειγμάτων για μια βακτηριακή καλλιέργεια. Ενώ ο Staphylococcus aureus είναι η πιο συχνά βακτηριακή λοίμωξη σε ποδοδερματίτιδες, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα ακριβή βακτήρια για να μπορεί να συνταγογραφηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Θεραπεία
Αν η ποδοδερματίτιδα εντοπιστεί στα αρχικά στάδια, θα πρέπει να αλλάξετε τον χώρο στέγασης του ινδικού χοιριδίου σε μια πιο λεία επιφάνεια, να βελτιώσετε την υγιεινή στο κλουβί, και να χρησιμοποιήσετε μια πιο μαλακή επίστρωση για να βελτιωθεί η κατάσταση του. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το δάπεδο του κλουβιού στεγνό, αφού ένα υγρό δάπεδο θα μαλακώσει τον ιστό στο πόδι τους, καθιστώντας το πιο επιρρεπές σε ανοίγματα και έτσι πιο επιρρεπή σε ευκαιριακές λοιμώξεις. Ο κτηνίατρος σας μπορεί επίσης να σας συμβουλεύσει να αυξήσετε την ποσότητα της βιταμίνης C στη διατροφή του ινδικού χοιριδίου, εάν διαπιστωθεί ότι υπήρχε έλλειψη.
Εάν η κατάσταση χρειάζεται ιατρική θεραπεία πέρα ​​από τις απλές αλλαγές στην στέγαση του, ο κτηνίατρος θα σας παρέχει την απαιτούμενη θεραπεία. Θα καθαρίσει τις πληγές, θα κόψει το τρίχωμα γύρω από τις μολυσμένες περιοχές, θα κόψει τα νύχια εάν είναι πολύ μεγάλα και θα αφαιρέσει νεκρούς ιστούς από τα πόδια. Η ενυδάτωση των ποδιών με διαλύματα αντιβιοτικών μπορεί επίσης να κριθεί χρήσιμη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να χρειαστούν να πάρουν αντιβιώσεις και παυσίπονα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να κρατήσετε τα πόδια του δεμένα με επιδέσμους και να εφαρμόζεται τοπικά αντιβιοτικά τακτικά για την επούλωση της πληγής. Παρατεταμένες, χωρίς θεραπεία περιπτώσεις μπορεί να επιδεινώσουν την ποδοδερματίτιδα σε σοβαρή λοίμωξη όπου μπορεί να μην ανταποκριθεί στην άμεση θεραπεία και μπορεί να απαιτεί τον ακρωτηριασμό του μολυσμένου ποδιού.

Διαβίωση και διαχείριση 
Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος διαβίωσης (κλουβί) του ινδικού χοιριδίου σας καθαρίζεται και απολυμαίνεται συχνά. Αν χρησιμοποιείτε κλουβί με συρμάτινο δάπεδο, θα χρειαστεί να το αντικαταστήσετε με ένα λείο δάπεδο και να τοποθετήσετε μέσα μαλακά υφάσματα ή επιστρώσεις ώστε να υπάρχουν μαλακά μέρη για να ξεκουράζεται το ινδικό χοιρίδιο σας. Καθαρίστε τυχόν διαρροές νερού αμέσως έτσι ώστε τα πόδια του ινδικού χοιρίδιου σας να παραμένουν πάντα στεγνά, καθώς τα υγρά πόδια είναι πιο επιρρεπείς σε ανοίγματα. Όσο το ινδικό χοιρίδιο σας αναρρώνει, μετακινήστε το κλουβί του σε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι, μακριά από υψηλή δραστηριότητα. Εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τις κινήσεις του ινδικού χοιριδίου σας, ειδικότερα εάν κινείται πάρα πολύ, έτσι ώστε το πόδι του να έχει μια καλύτερη πιθανότητα επούλωσης. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας για την εφαρμογή φαρμάκων τοπικής χρήσης στα μολυσμένα πόδια και για τυχόν επιδέσμους που μπορεί να χρειαστεί να του βάλετε.

Πρόληψη 
Παρέχοντας κλουβιά με λείο δάπεδο, κρατώντας την επίστρωση και το δάπεδο καθαρά και στεγνά, και αντιμετωπίζοντας άμεσα τυχόν τραυματισμούς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εμφάνισης της ποδοδερματίτιδας. Επειδή αυτή είναι μια σχετικά συχνή πάθηση, σαν υπεύθυνοι ιδιοκτήτες ινδικών χοιριδίων θα πρέπει να ελέγχετε τα πόδια τους καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου του μήκους των νυχιών, και να παρακολουθείτε το βάρος των ινδικών χοιριδίων σε εβδομαδιαία βάση.

Από τα αρχεία του 
Petmd 
Vet authored,vet approved

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ποδοδερματίτιδα στα ινδικά χοιρίδια θα βρείτε στο GuineaLynx

Σημαντική σημείωση
Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σωστή κτηνιατρική διάγνωση και φροντίδα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο σας για διαγνώσεις και συμβουλές, έτσι ώστε να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...