Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Γιατί τα ινδικά χοιρίδια τρίζουν τα δόντια τους?

Εάν παρατηρήσετε πως το ινδικό χοιρίδιο σας τρίζει τα δόντια του, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός δυνητικά σοβαρού προβλήματος. Τα ινδικά χοιρίδια τρίζουν τα δόντια τους για την αντιμετώπιση του πόνου, ή θα μπορούσε να σημαίνει ένα οδοντικό πρόβλημα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση ή να το δυσκολεύει να φάει. Τα ινδικά χοιρίδια τρίζουν επίσης τα δόντια τους για να δείξουν την ενόχληση τους, και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με έναν από τους συγκάτοικους τους στο κλουβί. Σε κάθε περίπτωση, ο γρήγορος εντοπισμός της πηγής του προβλήματος μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να επανέλθει το ινδικό χοιρίδιο στην υγιή και ευτυχισμένη φυσική κατάσταση του.

Σημάδι πόνου
Ένας λόγος όπου τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να τρίζουν τα δόντια τους είναι μια αντίδραση στον πόνο. Στην άγρια φύση, τα άρρωστα ή τραυματισμένα ινδικά χοιρίδια είναι εύκολη λεία, έτσι τείνουν να προσπαθούν να κρύψουν τα εμφανή συμπτώματα μιας ασθένειας όσο το δυνατόν περισσότερο. Συχνά, τα μόνα σημάδια ενός σοβαρά άρρωστου ινδικού χοιριδίου είναι τυχόν ανεπαίσθητα ''συνθήματα'', όπως το τρίξιμο των δοντιών και η απώλεια βάρους. Προκειμένου να εντοπίσετε μια ασθένεια όσο το δυνατόν νωρίτερα, θα πρέπει να ζυγίζετε το ινδικό χοιρίδιο σας κάθε εβδομάδα, και αν παρατηρήσετε πως το τρίξιμο δοντιών συνοδεύεται από μια διαρκή μείωση του σωματικού του βάρους, τότε θα πρέπει να πάτε άμεσα το ινδικό χοιρίδιο σας στον κτηνίατρο.

Πρόβλημα στα δόντια
Αν το ινδικό χοιρίδιο σας τρίζει τα δόντια του και φαίνεται να έχει δυσκολία στο να φάει, θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα δόντια του. Τα δόντια των ινδικών χοιριδίων αυξάνονται συνεχώς και απαιτούν στην διατροφή τους άφθονο ξηρό χόρτο για να μπορέσουν να κρατήσουν τους γομφίους τους σε φυσιολογικό μέγεθος. Αν τα δόντια των ινδικών χοιριδίων μεγαλώσουν αρκετά τότε μπορεί έχουν δυσκολία να δαγκώσουν την ξηρά τροφή τους ή τα λαχανικά τους και μπορεί να τρίζουν τα δόντια τους σε μια προσπάθεια να τα τριμάρουν. Οποιοδήποτε πρόβλημα επηρεάζει την ικανότητα των ινδικών χοιριδίων να φάνε είναι εξαιρετικά σοβαρό, και μόνο ο κτηνίατρος σας μπορεί να εξετάσει τα δόντια τους και να καθορίσει αν μια οδοντιατρική διαδικασία τροχίσματος είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η ικανότητά τους να μασήσουν κανονικά.

Πεπτικά προβλήματα
Ένα ινδικό χοιρίδιο μπορεί επίσης να τρίζει τα δόντια του, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το στομάχι του. Τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να αναμασήσουν την τροφή τους σε περίπτωση που έχουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, οπότε εάν το ινδικό χοιρίδιο σας φάει κάτι που το ενοχλήσει τότε μπορεί να νιώσει ανορεξία ή να δημιουργηθεί πρήξιμο από τυχόν αέρια και εκφράζει την δυσφορία του με το τρίξιμο των δοντιών του. Λαχανικά όπως το μπρόκολο μπορεί να προκαλέσουν αέρια στα ινδικά χοιρίδια και να τους δημιουργήσουν στομαχόπονο αν τους δώσετε μεγάλη ποσότητα. Αν το τρίξιμο των δοντιών συνοδεύεται και με απουσία κοπράνων, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ενός γαστρεντερικού προβλήματος, ενσφήνωση κοπράνων, και θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρο σας. Αυτή η κατάσταση είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή των ινδικών χοιριδίων.

Έντονο τρίξιμο δοντιών
Αν το ινδικό χοιρίδιο σας τρίζει τα δόντια τους αρκετά έντονα και δυνατά, τότε οι πιθανότητες είναι να εκφράζει την ενόχληση ή τον θυμό του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το έντονο τρίξιμο δοντιών χρησιμεύει ως η τελευταία προειδοποίηση πριν δύο ινδικά χοιρίδια ξεκινήσουν έναν καυγά, έτσι θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν ακούσετε αυτό τον θόρυβο να προέρχεται από το κλουβί των ινδικών χοιριδίων σας. Αν έχετε τοποθετήσει πρόσφατα ένα νέο μέλος μαζί με τα υπόλοιπα ινδικά χοιρίδια σας, το τρίξιμο θα μπορούσε να σχετίζεται με τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ιεραρχίας, αλλά ακόμα και σε μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις μεταξύ ινδικών χοιριδίων μπορεί να δείτε αυτήν την συμπεριφορά μιας και ο ρόλος της κυριαρχίας αλλάζει ανά διαστήματα. Εάν παρατηρήσετε δύο ινδικά χοιρίδια να τρίζουν τα δόντια τους έντονα το ένα προς το άλλο, τότε μπορεί να χρειαστεί να τα χωρίσετε προσωρινά για να τους επιτρέψετε να ηρεμήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...