Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Στρεπτοκοκκική πνευμονία σε ινδικά χοιρίδια

Ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας είναι ομάδα παθογόνων βακτηρίων και είναι ένας από τους αιτιολογικούς παράγοντες για πνευμονία στα ινδικά χοιρίδια (πνευμονιόκοκκος). Τα ινδικά χοιρίδια που πάσχουν από λοίμωξη streptococcosis μπορεί να μην παρουσιάζουν εξωτερικά συμπτώματα της ασθένειας στα αρχικά στάδια. Το μολυσμένο ινδικό χοιρίδιο μπορεί να φαίνεται υγιή και στη συνέχεια να εμφανίζει ξαφνικά τα συμπτώματα της ασθένειας. Μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα στρεσαρίσματος ή να σταματήσει ξαφνικά το φαγητό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει γρήγορα και σε θάνατο. Αυτή η μόλυνση είναι επίσης ιδιαίτερα μολυσματική για άλλα ινδικά χοιρίδια που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Ένα ινδικό χοιρίδιο μπορεί να μολύνει ένα άλλο από την άμεση επαφή, το φτέρνισμα ή από το βήχα.
Ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να αποτρέψουν την εξάπλωση της λοίμωξης σε άλλα ινδικά χοιρίδια, εάν πρόκειται για τα αρχικά στάδια. Τα ινδικά χοιρίδια που δεν φαίνεται να είναι άρρωστα δεν μπορούν να διαγνωστούν ως φορείς και θα συνεχίζουν να ενεργούν ως πιθανοί φορείς της μόλυνσης σε άλλα ζώα, καθιστώντας έτσι τον έλεγχο της μόλυνσης μεταξύ των ομάδων ινδικών χοιριδίων δύσκολη.

Συμπτώματα
  • Φλεγμονή του βλεννογόνου ορισμένων οργάνων όπως των πνευμόνων, της καρδιάς, της κοιλιάς ή της μήτρας
  • Φλεγμονή του εσωτερικού αυτιού ή του τύμπανου (μέση ωτίτιδα)
  • Διόγκωση των λεμφαδένων
  • Φλεγμονή των αρθρώσεων (αρθρίτιδα)
  • Αναπνευστική δυσχέρεια
  • Φτάρνισμα
  • Αδυναμία (μειωμένη δραστηριότητα)
  • Απώλεια της όρεξης και απώλεια βάρους
  • Πυρετός / αυξημένη θερμοκρασία του σώματος
Αιτίες
Το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας είναι ένας από τους γνωστούς αιτιολογικούς παράγοντες για πνευμονία στα ινδικά χοιρίδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να έχουν μολυνθεί με το βακτήριο και να μην είναι άρρωστα, κάτι που καθιστά μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης της ασθένειας σε άλλα ζώα και το αντίστροφο.

Διάγνωση
Μια αρχική διάγνωση της ασθένειας μπορεί να γίνει με την εξέταση των κλινικών (σωματικών) συμπτωμάτων του ινδικού χοιριδίου. Θα πρέπει να δώσετε ένα πλήρες ιστορικό της υγείας του ινδικού χοιριδίου μέχρι και την στιγμή που εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της ασθένειας, ο κτηνίατρος σας θα πρέπει να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις, λήψη δειγμάτων από βλεννώδη έκκριση (από τους πνεύμονες και των ρινικών διόδων), αίμα και ούρα, ώστε να εξεταστούν τα υγρά του σώματος για την παρουσία του βακτηρίου του στρεπτόκοκκου.

Θεραπεία
Υπάρχουν διαθέσιμα ορισμένα αντιβιοτικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία της λοίμωξης του στρεπτόκοκκου. Επειδή τα αντιβιοτικά μπορεί να είναι επικίνδυνα για μερικά μικρά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ινδικών χοιριδίων, ο κτηνίατρος σας θα καθορίσει αν αυτή είναι η κατάλληλη θεραπεία για το ινδικό χοιρίδιο σας. Μπορεί να χρειαστείτε υποστηρικτική θεραπεία με υγρά, μαζί με συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων σε περίπτωση που το ινδικό χοιρίδιο είναι πολύ αδύναμο και εξασθενημένο.

Διαβίωση και διαχείριση.
Για την ανάρρωση του, το ινδικό χοιρίδιο θα χρειαστεί αρκετή ξεκούραση σε ένα ήρεμο και καθαρό περιβάλλον, μακριά από περιοχές όπου υπάρχει φασαρία στο σπίτι, έτσι ώστε να έχει την καλύτερη ευκαιρία για μια πλήρη ανάκαμψη. Βεβαιωθείτε ότι το κλουβί του ινδικού χοιριδίου σας έχει καθαριστεί επιμελώς και να το απολυμαίνεται κάθε φορά που το καθαρίζετε. Θα πρέπει να διαχωριστούν μολυσμένα ινδικά χοιρίδια από τα μη μολυσμένα, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της λοίμωξης. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με υποστηρικτική φροντίδα που μπορεί να δοθεί στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προσωρινές αλλαγές στην διατροφή του, έτσι ώστε να μπορείτε να παρέχετε στο ινδικό χοιρίδιο σας την καλύτερη ευκαιρία για μια υγιεινή ανάκαμψη.

Πρόληψη
Ο σωστός καθαρισμός του κλουβιού, η τακτική απομάκρυνση περιττωμάτων, ούρων και η αλλαγή της λερωμένης επίστρωσης είναι απαραίτητη για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής πνευμονίας, και ειδικά για την πρόληψη εξάπλωσης της ασθένειας αφού διαγνωσθεί σε ένα από τα ινδικά χοιρίδια σας. Αν έχετε περισσότερα από ένα ινδικό χοιρίδιο, την πρόληψη και τον έλεγχο των κρουσμάτων της μόλυνσης απαιτεί τη διατήρηση των κλουβιών τους καθαρά ανά πάσα στιγμή, και να μπουν σε καραντίνα τα ινδικά χοιρίδια που νοσούν.
Θα πρέπει επίσης να λάβετε και τις δικές σας προφυλάξεις για να μην γίνετε εσείς ένας πιθανός φορέας της ασθένειας, φορώντας γάντια μίας χρήσης όταν καθαρίζετε τα κλουβιά αλλά και όταν πιάνετε τα ασθενή ινδικά χοιρίδια. Θα πρέπει να καθαρίζετε τα χέρια και τα ρούχα σας σχολαστικά πριν έρθετε σε επαφή με τα υγιή ινδικά χοιρίδια.

Από τα αρχεία του 
Vet authored,vet approved

Σημαντική σημείωση
Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σωστή κτηνιατρική διάγνωση και φροντίδα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο σας για διαγνώσεις και συμβουλές, έτσι ώστε να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...