Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ανεπάρκεια ασβεστίου στα ινδικά χοιρίδια

Το ασβέστιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος ενός ζώου. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου σκελετού, καθώς και για την έκκριση του γάλακτος σε θηλάζουσα θηλυκά, καθιστώντας έγκυες και θηλάζουσες χοιρομητέρες πιο επιρρεπείς στην ανεπάρκεια ασβεστίου, εάν οι αυξημένες διατροφικές ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται σωστά. Αυτός ο τύπος ανεπάρκειας ασβεστίου αναπτύσσεται συνήθως σε μία έως δύο εβδομάδες πριν, ή λίγο μετά, τον τοκετό. Επίσης, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης ασβεστίου παχύσαρκα ή στρεσαρισμένα ινδικά χοιρίδια, ή θηλυκά ινδικά χοιρίδια που έχουν ήδη γεννήσει αρκετές φορές. 
Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στα ινδικά χοιρίδια που πάσχουν από ανεπάρκεια ασβεστίου είναι παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται σε περιπτώσεις τοξιναιμίας της εγκυμοσύνης, μια σημαντική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από την παρουσία τοξικών ουσιών, συνήθως βακτηριακών, στο αίμα (δηλητηρίαση του αίματος). Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο όρων είναι ότι τα συμπτώματα της τοξιναιμίας είναι πιο σοβαρά από ότι στην έλλειψη ασβεστίου, και το αποτέλεσμα είναι περισσότερο θανατηφόρο.

Συμπτώματα
Η ανεπάρκεια ασβεστίου αναπτύσσεται συνήθως σε 1-2 εβδομάδες πριν ή λίγο μετά, γεννήσει ένα θηλυκό ινδικό χοιρίδιο. Σημάδια που συνδέονται με την ανεπάρκεια ασβεστίου περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, την κατάθλιψη, την απώλεια της όρεξης και τους μυϊκούς σπασμούς. Ωστόσο, ορισμένα ινδικά χοιρίδια μπορεί να πεθάνουν ξαφνικά χωρίς να εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα.

Αιτίες
Η ανεπάρκεια ασβεστίου εμφανίζεται πιο συχνά σε παχύσαρκα ή στρεσαρισμένα ινδικά χοιρίδια, ή σε θηλυκά ινδικά χοιρίδια που έχουν γεννήσει αρκετές φορές. Στην περίπτωση των εγκύων ινδικών χοιριδίων, αυτό οφείλεται στις πρόσθετες θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τον οργανισμό τους για τη διαδικασία της γέννας και την επακόλουθη ρουτίνα θηλασμού.

Διάγνωση
Θα χρειαστεί να δώσετε ένα πλήρες ιστορικό της υγείας του ινδικού χοιριδίου σας. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και τα πιθανά περιστατικά που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση όπως προηγούμενες εγκυμοσύνες, πρόσφατη ασθένεια ή το ιστορικό της διατροφής του. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει μια αρχική διάγνωση που θα βασίζεται στα συμπτώματα που παρουσιάζονται, και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα φυσική κατάσταση του ινδικού χοιριδίου σας. 
Μπορεί επίσης να απαιτείται διαφορική διάγνωση, ειδικά αν υπάρχει υποψία τοξιναιμίας της κύησης. Μέσω αυτής της διαδικασίας αποκλείουμε παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα ώστε να καταλήξουμε στην επικρατέστερη διάγνωση και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση ανεπάρκειας ασβεστίου, ο κτηνίατρος θα εξετάσει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα του ινδικού χοιριδίου.

Θεραπεία 
Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με τα είδη των συμπληρωμάτων και την δοσολογία που απαιτείται.

Διαβίωση και διαχείριση
Βεβαιωθείτε ότι το ινδικό χοιρίδιο σας έχει μια θρεπτική και καλά ισορροπημένη διατροφή. Επίσης βεβαιωθείτε πως λαμβάνει τυχόν βιταμίνες και συμπληρώματα που σας έχει συνταγογραφήσει ο κτηνίατρος σας.

Πρόληψη
Για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια ασβεστίου, είναι σκόπιμο να δίνετε στο ινδικό χοιρίδιο σας μόνο υψηλής ποιότητας ξηρά τροφή. Επιπλέον, οι έγκυες και θηλάζουσες χοιρομητέρες απαιτούν τροφές ειδικά σχεδιασμένες για τις διατροφικές τους ανάγκες. 
Εάν η έλλειψη ασβεστίου είναι μακροχρόνια, ή συμβαίνει εκτός μιας εγκυμοσύνης ή / και του θηλασμού, τότε μπορεί να είναι απαραίτητο να συνεχίσετε τα συμπληρώματα διατροφής για να βοηθήσετε στην πρόληψη της ανεπάρκειας από το να γίνει ένα σοβαρό πρόβλημα.

Από τα αρχεία του 
Petmd 
Vet authored,vet approved

Σημαντική σημείωση
Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σωστή κτηνιατρική διάγνωση και φροντίδα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο σας για διαγνώσεις και συμβουλές, έτσι ώστε να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...