Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Καρκίνος και όγκοι στα ινδικά χοιρίδια

Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι στα ινδικά χοιρίδια
Ο καρκίνος (όγκος) είναι το αποτέλεσμα της ανώμαλης αύξησης των κυττάρων που έχουν την ικανότητα να εισβάλουν ή να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος. Οι όγκοι μπορεί να είναι καλοήθεις (αβλαβοί) ή κακοήθεις (εξαπλώνονται επικίνδυνα).
Οι περισσότεροι τύποι καρκίνου δεν είναι κοινοί στα ινδικά χοιρίδια μέχρι να φτάσουν την ηλικία τεσσάρων ή πέντε ετών. Μετά από αυτή την ηλικία, ένα ποσοστό από 17 έως και 30% των ινδικών χοιριδίων είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν όγκους. Τα ινδικά χοιρίδια που προέρχονται από αιμομιξία (ζευγάρωμα εντός συγγενών) είναι πιο επιρρεπείς σε όγκους και στην ανάπτυξη καρκίνου.
Η θεραπεία, αν συνιστάται, θα εξαρτηθεί από τον τύπο και την τοποθεσία του όγκου ή του καρκίνου. Ενώ η έκβαση για καλοήθεις όγκους του δέρματος είναι γενικά καλή, το γενικό αποτέλεσμα για ορισμένες μορφές καρκίνου του αίματος είναι κακή και τα ινδικά χοιρίδια που πλήττονται συχνά ζουν για λίγες μόνο εβδομάδες μετά τη διάγνωση.


Συμπτώματα και τύποι καρκίνου
Το λεμφοσάρκωμα (Lymphosarcoma), ένας κακοήθης όγκος των λεμφικών ιστών, είναι ο πιο κοινός τύπος όγκου στα ινδικά χοιρίδια. Προκαλεί αυτό που ονομάζεται ως Cavian λευχαιμία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν το τραχύ τρίχωμα και περιστασιακά μάζες στην περιοχή του θώρακα ή / και διόγκωση του ήπατος ή της σπλήνας.
Όσον αφορά τους καλοήθεις όγκους του δέρματος, τα τριχοεπιθηλιώματα (trichoepitheliomas) είναι μερικά από τα πιο κοινά που εμφανίζουν τα ινδικά χοιρίδια, ιδιαίτερα τα νεαρά σε ηλικία. Τα νεαρά ινδικά χοιρίδια μπορούν επίσης να αναπτύξουν όγκους του δέρματος ή λευχαιμία (καρκίνος των κυττάρων του αίματος).

Αιτίες
Οι όγκοι προκαλούνται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του σώματος. Ορισμένα ινδικά χοιρίδια έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτή την ανωμαλία.

Διάγνωση
Θα χρειαστεί να δώσετε ένα πλήρες ιστορικό της υγείας του ινδικού χοιριδίου μέχρι και την στιγμή που εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα. Καθώς και όσο περισσότερο οικογενειακό ιστορικό γνωρίζετε .
Με βάση τη τοποθεσία, είναι ορισμένοι όγκοι όπου η διάγνωση τους είναι πιο εύκολη όταν τα εξογκώματα μπορεί να τα δει κανείς ή και να τα ψηλαφίσει (εξετάζονται με την αφή) εξωτερικά. Όταν ο όγκος ή ο καρκίνος βρίσκεται στα εσωτερικά όργανα, θα πρέπει να διαγνωστεί με ακτινογραφίες ή τομογραφίες. Θα πρέπει να γίνει μια πλήρης γενική εξέταση του αίματος, οι οποίες περιλαμβάνουν αιματολογικές, βιοχημικές και ανάλυση ούρων. Η διάγνωση μπορεί να επιβεβαιωθεί από τη γενική εξέταση αίματος και μια εξέταση των υγρών από την κοιλότητα των λεμφαδένων ή του θώρακα σε περιπτώσεις λευχαιμίας και λεμφοσαρκώματος.

Θεραπεία
Ο κτηνίατρος θα σας συστήσει πιθανότατα την χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή του καρκίνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με καλοήθεις όγκους, η ανάπτυξη τους μπορεί να εμποδίζει τη ροή του αίματος ή τις συνήθεις λειτουργίες των εσωτερικών οργάνων. Εάν ο καλοήθης όγκος δεν επηρεάζει το σώμα με αρνητικό τρόπο και δεν αναμένεται να αυξηθεί, ο κτηνίατρος μπορεί να επιτρέψει να μείνει ως έχει.
Σε περιπτώσεις κακοηθών νεοπλασιών, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί πάντα να είναι εφικτή εφόσον η τοποθεσία είναι σε ένα μέρος του σώματος, όπου η χειρουργική επέμβαση θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ή εάν διαταράσσοντας τον όγκο θα απελευθερώσει τα καρκινικά κύτταρα και θα εξαπλωθεί πιο γρήγορα μέσα στο σώμα.
Για όγκους του δέρματος, όπως τα τριχοεπιθηλιώματα, γίνεται συνήθως χειρουργική αφαίρεση. Θεραπείες για λευχαιμία ή λεμφοσάρκωμα, από την άλλη πλευρά, δεν είναι βιώσιμες επιλογές μιας και τα ινδικά χοιρίδια συνήθως πεθαίνουν λίγες εβδομάδες αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Διαβίωση και διαχείριση
Ένα κατοικίδιο ινδικό χοιρίδιο που αναρρώνει μετά από χειρουργική επέμβαση όγκου χρειάζεται προσεκτική μετεγχειρητική φροντίδα, με επαρκή χρόνο ανάπαυσης σε ένα ήσυχο περιβάλλον για ανάρρωση. Οι τακτικές επισκέψεις παρακολούθησης στον κτηνίατρο σας είναι αναγκαίες για να παρακολουθεί την πρόοδο της ανάρρωσης του.

Πρόληψη
Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για την πρόληψη όγκων και καρκίνων στα ινδικά χοιρίδια.

Από τα αρχεία του
Petmd
Vet authored,vet approved

Σημαντική σημείωση
Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σωστή κτηνιατρική διάγνωση και φροντίδα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο σας για διαγνώσεις και συμβουλές, έτσι ώστε να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...