Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Μαστίτιδα σε ινδικά χοιρίδια


Η μαστίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχει φλεγμονή των μαστικών αδένων (αδένες του γάλακτος), και ως επί το πλείστον οφείλεται σε μολύνσεις από παθογόνα βακτήρια. Η μαστίτιδα εμφανίζεται συχνά κατά την περίοδο που ένα θηλυκό ινδικό χοιρίδιο θηλάζει. Τραύματα στον μαστικό ιστό είναι μία από τις γνωστές αιτίες για βακτηριακές λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μαστίτιδα.

Η μαστίτιδα είναι μια επίπονη και σοβαρή κατάσταση, και χωρίς άμεση θεραπεία, η βακτηριακή μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στο αίμα του θηλυκού ινδικού χοιριδίου, οδηγώντας σε άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές.

Συμπτώματα
Τα συνηθέστερα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι τοπικά

  • Κοκκινίλα, οίδημα (φλεγμονή) και ευαισθησία
  • Ζεστό στην αφή (αίσθημα αυξημένης θερμοκρασίας τοπικά)
  • Πρήξιμο του στήθους και έντονος πόνος
  • Μελανιάσμένη όψη
  • Αίμα στο γάλα ή σβολιασμένο γάλα.
Οι επιπλοκές λόγω της μαστίτιδας μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μια απειλητική για τη ζωή συστημική μόλυνση. Σημάδια αυτής της κατάστασης είναι:

Πυρετός
Απώλεια της όρεξης
Αφυδάτωση
Κατάθλιψη
Έλλειψη γάλακτος

Αιτίες
Η μαστίτιδα συνήθως προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη που έχει εισέλθει στον ιστό των αδένων του γάλακτος, είτε μέσω των αγωγών γάλακτος ή μέσω πληγής στο δέρμα. Αυτό το είδος της λοίμωξης εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου όπου οι η χοιρομητέρα θηλάζει τα μωρά της. Το θηλυκό είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όταν είναι άρρωστο, όταν δεν τρέφεται σωστά, όταν υπάρχει αφυδάτωση ή όταν είναι κάτω υπό πίεση.

Διάγνωση
Τα νεογέννητα ινδικά χοιρίδια γεννιούνται με τα δόντια τους ανεπτυγμένα κανονικά, έτσι είναι πολύ πιθανό ότι μια μικρή πληγή στο δέρμα της μητέρας τους μπορεί να υπάρξει ως αποτέλεσμα του θηλασμού. Η πληγή γίνεται τότε ένα σημείο εισόδου για βακτήρια, που οδηγεί σε μαστίτιδα ή λοίμωξη των αδένων του γάλακτος. Για το λόγο αυτό, οι μαστοί της χοιρομητέρας θα πρέπει να ελέγχονται συχνά για τυχόν τραυματισμούς που μπορεί να προκληθούν από το θηλασμό των νεογνών.
Εάν υπάρχουν τα συμπτώματα (που αναφέρονται παραπάνω) της μαστίτιδας, η πιθανότητα ότι το ινδικό χοιρίδιο σας έχει λοίμωξη είναι πολύ πιθανή, και θα πρέπει να εξεταστεί από κτηνίατρο σας προτού η λοίμωξη μολύνει την κυκλοφορία του αίματος ή πριν το γάλα σταματήσει να παράγεται και τα μωρά πεθάνουν από υποσιτισμό.

Η διάγνωση της μαστίτιδας μπορεί να καθορίζεται από το συνδυασμό του ιστορικού που είστε σε θέση να παρέχετε στον κτηνίατρο, και από τα συμπτώματα που παρατηρούνται. Ένα δείγμα από το γάλα ή υγρό από την πάσχουσα περιοχή μπορεί να επιβεβαιώσει συνήθως την υποψία της μαστίτιδας. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί επίσης να είναι αναγκαίες για τον προσδιορισμό της ακριβούς φύσεως του μολυσματικού παράγοντα που προκαλεί την πάθηση, και τη σοβαρότητα της λοίμωξης στο σώμα, ώστε να μπορεί να προβλεφθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Θεραπεία
Ο κτηνίατρος μπορεί να χορηγήσει αντιβιοτικά για να βοηθήσει στον έλεγχο της βακτηριακής μόλυνσης. Αντι-φλεγμονώδοι και αντιισταμινικοί παράγοντες μπορούν επίσης να χορηγηθούν για να βοηθήσουν τη μείωση της φλεγμονής των μαστικών αδένων. Αν βρεθεί κάποιος τραυματισμός, ο κτηνίατρος θα καθαρίσει την πληγή με τα κατάλληλα τοπικά (εξωτερικά) αντιβιοτικά και αλοιφές.

Διαβίωση και διαχείριση
Τα νεογνά δεν επιτρέπεται να τρέφονται από τη μητέρα τους, ενώ εκείνη πάσχει από μαστίτιδα. Εάν είναι δυνατόν, τα νεογνά θα πρέπει να θηλάσουν από άλλες θηλάζουσες χοιρομητέρες ή να τραφούν από εσάς με την κατάλληλη σύσταση γάλακτος που θα σας δοθεί αυστηρά από τον κτηνίατρο σας. Χορηγείστε τα απαραίτητα αντιβιοτικά καθόλη την διάρκεια της θεραπείας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί καθώς επίσης ακολουθήστε τις οδηγίες για την τακτική φροντίδα και τη θεραπεία της πληγής έως ότου η μαστίτιδα επουλωθεί.

Πρόληψη
Για την πρόληψη της μαστίτιδας, βεβαιωθείτε ότι ινδικό χοιρίδιο σας έχει την απαιτούμενη σωστή φροντίδα, οι συνθήκες στέγασης θα πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαρές και πως το υλικό επίστρωσης δεν προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα της. Η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Μπορεί να χρειαστεί να δίνετε στο θηλυκό σας ελαφρώς διαφορετική διατροφή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που θηλάζει, καθώς και να διασφαλίσετε ότι θα τροφοδοτείται με υψηλής ποιότητας τροφές, και πάντα να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι θηλάζουσα χοιρομητέρα στεγάζετε σε ένα ήρεμο περιβάλλον, μακριά από τον θόρυβο του νοικοκυριού σας, έτσι ώστε να μην καταπονείται υπερβολικά.

Από τα αρχεία του 
Vet authored,vet approved

Σημαντική σημείωση
Όλες οι πληροφορίες που περιέχονται στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την σωστή κτηνιατρική διάγνωση και φροντίδα. Να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρο σας για διαγνώσεις και συμβουλές, έτσι ώστε να ξέρετε τι αντιμετωπίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...