Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ξηρά τροφή Supreme Science Selective για ινδικά χοιρίδια

Supreme Science Selective
Αναφορά στην Science Selective
Η Science selective είναι ξηρά τροφή ειδικά σχεδιασμένη για ινδικά χοιρίδια. Η Supreme Pet Foods εδρεύει στην Αγγλία και διαθέτει προϊόντα τροφής, λιχουδιές και συμπληρώματα για κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, τσιντσιλά, χάμστερ, γερβίλους, ποντίκια και αρουραίους. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για την σύνθεση της τροφής.
**όπου βλέπετε διαγραφή στα συστατικά δεν συμφωνούν με την διατροφή των ινδικών χοιριδίων**

Σύνθεση
Alfalfa meal, whole grain wheat, wheat feed, soybean hulls, soybean meal, flaked peas, linseed, sugar beet pulp, soybean oil, fennel seeds, mono-calcium phosphate, salt, calcium carbonate, dried dandelion, dried nettle, Contains genetically modified soya, No artificial colours

Θρεπτικές πρόσθετες ύλες / kg

Βιταμίνη Α 15000 IU, Βιταμίνη C 800 mg, Βιταμίνη D3 1500 IU,

Αναλυτικά συστατικά

Πρωτεΐνη 16,0%, Ακατέργαστες διατροφικές ίνες 15,0%, Περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες 4,0%, Ανόργανη ύλη/ Τέφρα 6,5%, Ασβέστιο 0,8%, Φώσφορος 0,5%.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε διαβάζοντας την ανάλυση μιας τροφής για ινδικά χοιρίδια
Το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι χόρτο. Τα βασικά συστατικά της τροφής είναι τα 5 πρώτα.
Ένα καλό επίπεδο πρωτεϊνών είναι 15-16% ακατέργαστη πρωτεΐνη
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Η κατάλληλη ξηρά τροφή πρέπει να έχει ένα 0,4% του ασβεστίου ή λιγότερο.
Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την περιεκτικότητα σε φώσφορο
Η ξηρά τροφή θα πρέπει να έχει ποσοστό λιπαρών κατά προτίμηση 1- 2%.
Το ελάχιστο ποσοστό βιταμίνης C θα πρέπει να είναι στα 400gr
Τροφές που περιέχουν alfala, lucerne είναι για ανήλικα ινδικά χοιρίδια.
**τα ποσοστά πρωτεΐνης και ασβεστίου αφορούν ενήλικα ινδικά χοιρίδια**

Σύγκριση τροφής
Ένας τρόπος για μάθουμε αν μια ξηρά τροφή είναι κατάλληλη για τα ινδικά χοιρίδια είναι η σύγκριση με ποιοτικές τροφές που συστήνουν κτηνίατροι και μέλη από την κοινότητα ινδικών χοιριδίων ανά τον κόσμο. Δύο εταιρείες είναι στις top λίστες με ποιοτικές τροφές ινδικών χοιριδίων, η Oxbow και η KMS HayloftΗ τροφή θα πρέπει να είναι σε μορφή pellet (σφαιρίδια), απορρίπτουμε τροφές σε μορφή muesli/ mix. Αυτό που ψάχνουμε είναι η τροφή που θα επιλέξουμε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην σύνθεση με τις δυο προτεινόμενες. Δείτε παρακάτω τον πίνακα με την σύγκριση των συστατικών.
 **όπου κόκκινο σημαίνει ότι δεν συμφωνεί με τις τιμές**

Σύνθεση / Συστατικά KMS Hayloft AlfalfaOxbow Essentials YoungScience Selective 
Ίνες18.00%-23.00% (min-max)20,50% 15,0%
Πρωτεΐνη18.00% (min)18.00% (min)16.0%
Ασβέστιο0.41-0.54 % (min-max)0,85%0,80%
Φώσφορος0.30 (min)0.25%0.5%
Λιπαρά3.50 % (min)2.50% (min)4,0%
Βιταμίνη C450 mg800 mg/kg800 mg
Τέφρα/ Ash-8,50%6,5%
Πρώτο συστατικόAlfalfaAlfalfa MealAlfalfa meal
Τύπος τροφήςPelletPelletPellet

Η τροφή είναι σε μορφή κροκέτας
Πληροφορίες εταιρείας
Η Science Selective Guinea Pig, συνιστάται από τους κτηνιάτρους και αποτελεί ένα γευστικό ισορροπημένο και πλήρες γεύμα για τα ινδικά χοιρίδια, με φυσικά συστατικά όπως πικραλίδα και μάραθο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ενισχύει την καλή υγεία των δοντιών. Είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνη C και συμβάλλει στη καλή λειτουργία και ενδυνάμωση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Περιέχει επίσης λιναρόσπορο, μια ιδιαίτερα καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, η οποία ενισχύει τη λάμψη, το χρώμα και τη πυκνότητα του τριχώματος, καθώς και τη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Είναι ειδικά σχεδιασμένη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επιλεκτικής διατροφής.
Περιέχει μείγματα από βότανα όπως
-Πικραλίδα: Ενθαρρύνει τη φυσική αποβολή του αποθηκευμένου νερού και διευκολύνει τη δυσκοιλιότητα.
-Μάραθος: Διεγείρει την κινητικότητα του στομάχου για να βοηθήσει την πέψη και την ηρεμία φούσκωμα.
-Τσουκνίδα: Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιχνοστοιχεία, σημαντική για ένα υγιές λαμπερό τρίχωμα.


Μετά από αρκετή έρευνα στο διαδίκτυο κατέληξα στα εξής
Η τροφή είναι για ανήλικα ινδικά χοιρίδια εφόσον το κύριο συστατικό της είναι alfalfa (μηδική). Στην Αγγλία αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται μια από τις καλύτερες τροφές. Υπάρχουν βέβαια κάποια συστατικά στην τροφή τα οποία βρίσκονται στην λίστα με τα απαγορευμένα όπως sugar beet pulp και calcium carbonate. Ένα αρνητικό που διάβασα είναι σχετικά με την μορφή της τροφής. Μέλος του Guinealynx forum περιγράφει πως το κενό που έχει η τροφή κόλλησε ανάμεσα στα δόντια του ινδικού χοιριδίου με αποτέλεσμα να κόβει κάθε φορά τις μπουκίτσες στην μέση. Παρόμοιο περιστατικό βρήκα και στο The Guinea Pig Forum Uk. Στο Guinea Pig Welfare αναφέρεται πως η τρύπα μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη σε ενδεχόμενο που το ινδικό χοιρίδιο έχει μόνο ένα κοπτήρα. Μπορείτε να διαβάσετε αξιολογήσεις της τροφής από την Squidgy Pigs (2016). Οι αναφορές που γίνονται στο The Guinea Pig Forum Uk (2006-2013) καθώς και στο Guinealynx forum (2007) είναι παλιές καθώς τα συστατικά της τροφής πλέον έχουν αλλάξει. Στον πίνακα θα είδατε ότι μόνο δυο ποσοστά (ίνες και λιπαρά) διαφέρουν από τις προτεινόμενες τροφές. Η Science Selective είναι ιδανική τροφή για νεαρά αναπτυσσόμενα ινδικά χοιρίδια (έως 12 μηνών) για έγκυες ή θηλάζουσες χοιρομητέρες αλλά και για υποσιτισμένα ινδικά χοιρίδια.
**Η σύγκριση στον πίνακα έγινε με βάση τις τροφές για ανήλικα ινδικά χοιρίδια**

Διαθεσιμότητα - Κόστος

Στην Ελλάδα είναι σχετικά εύκολο να βρείτε την Selective, μπορείτε να την αγοράσετε μέσω online pet shops αλλά και σε διάφορα συνοικιακά καταστήματα. Όσον αφορά στην τιμή θα έλεγα πως δεν είναι από τις φθηνές τροφές αν υπολογίσουμε τα γραμμάρια, τουλάχιστον για την μικρή συσκευασία. Πιο αναλυτικά η συσκευασία των 350gr κοστίζει περίπου 4,00 € και μετά είναι και η συσκευασία του 1,5kg που κοστίζει περίπου στα 11,00 € . Γενικά στις τιμές νομίζω πως πραγματικά ισχύει πως ότι δίνεις παίρνεις και μην ξεχνάτε πως πάνω από όλα πρέπει να μπαίνει η υγεία των ινδικών χοιριδίων σας.

Προσωπική αξιολόγηση
Στο παρελθόν, όταν είχα ανήλικα ινδικά χοιρίδια έδινα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα την συγκεκριμένη τροφή. Είναι μια από τις αξιόλογες τροφές που υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για τα ανήλικα ινδικά χοιρίδια. Εσείς τι γνώμη έχετε για την Selective? Πιστεύετε πως υπάρχει κάτι που πρέπει να αναλύσουμε περισσότερο στα συστατικά της τροφής? Έχετε κάποια άλλη άποψη/γνώμη σχετικά?

Σύγκριση τροφών
Περιμένω να ακούσω τις απόψεις σας γιατί πραγματικά στην Ελλάδα δεν έχουμε κάποια σύγκριση στις τροφές και νομίζω πως μέσα από αυτήν την στήλη/ετικέτα θα καταφέρω να φτιάξω έναν οδηγό για όλους μας, νέους αλλά και παλιούς ιδιοκτήτες ινδικών χοιριδίων. Αν θέλετε να γράψω αναλυτικές πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη ξηρά τροφή αφήστε μου ένα σχόλιο για να μπορέσω να κάνω βρω περισσότερες πληροφορίες.

2 σχόλια:

  1. check this blog it has also useful infos : missionanimals.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, ευχαριστώ για την ενημέρωση! Το διάβασα και έστειλα μια διόρθωση σχετικά με την επίστρωση από ξυλουργείο (απαγορεύεται). Δεν ξέρω εάν είσαι απλός αναγνώστης ή ο αρθρογράφος του blog οπότε μιας και δεν γνωρίζω, ενημερώνω και εδώ!!

      Διαγραφή

Piggies are waiting for your comments...