Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ξηρά τροφή Brit Animals Guinea Pig Complete για ινδικά χοιρίδια

Brit animals Guinea Pig Complete
Αναφορά στην Brit Animals 
Η Brit Animals Complete είναι ξηρά τροφή ειδικά σχεδιασμένη για ινδικά χοιρίδια. Η Brit Pet Food είναι εταιρεία από την Τσεχία και διαθέτει προϊόντα τροφής, λιχουδιές και συμπληρώματα για όλα τα τρωκτικά, κουνελάκια καθώς και σκύλους και γάτες. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για την σύνθεση της τροφής.
**όπου βλέπετε διαγραφή στα συστατικά δεν συμφωνούν με την διατροφή των ινδικών χοιριδίων**

Σύνθεση
Alfalfa, herbs (nettle, dandelion, plantain), corn, dried apples, wheat, carrot, rosehips, linseed, brewer´s yeast, Spirulina, paprika extract, mannan-oligosaccharides (75 mg/kg), fructo-oligosaccharides (50 mg/kg), milk thistle (50 mg/kg), Yucca schidigera extract (45 mg/kg).

Θρεπτικές πρόσθετες ύλες / kg
Vitamin A 10 200 I.U, vitamin D3 1 250 I.U, vitamin E (α-tocopherol) 70 mg, vitamin C 720 mg, vitamin K 0,1 mg, vitamin B1 1 mg, vitamin B2 2 mg, vitamin B3 6 mg, vitamin B5 3,5 mg, vitamin B6 1 mg, vitamin B9 0,12 mg, vitamin B12 0,02 mg, biotin 1 mg, choline-chloride 200 mg, zinc 72 mg, iron 40 mg, manganese 54 mg, cooper10 mg, iodine 1,8 mg, selenium 0,21 mg.

Αναλυτικά συστατικά
Πρωτεΐνη 12,0 %, Λίπος 2,9 %, Ίνες 16,0 %, Τέφρα 6,5 %, Υγρασία 10,0 %, Ασβέστιο 0,5 %, Φώσφορος 0,3 %, Νάτριο 0,05 %.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε διαβάζοντας την ανάλυση μιας τροφής για ινδικά χοιρίδια
Το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι χόρτο. Τα βασικά συστατικά της τροφής είναι τα 5 πρώτα.
Οι φυτικές ίνες πρέπει πάντα να υπερβαίνουν το 20%
Ένα καλό επίπεδο πρωτεϊνών είναι 15-16% ακατέργαστη πρωτεΐνη
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Η κατάλληλη ξηρά τροφή πρέπει να έχει ένα 0,4% του ασβεστίου ή λιγότερο.
Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την περιεκτικότητα σε φώσφορο
Η ξηρά τροφή θα πρέπει να έχει ποσοστό λιπαρών κατά προτίμηση 1- 2%.
Το ελάχιστο ποσοστό βιταμίνης C θα πρέπει να είναι στα 400gr
Η περιεκτικότητα σε ανόργανη ύλη ή τέφρα/ ash δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10%
Τροφές που περιέχουν alfala, lucerne είναι για ανήλικα ινδικά χοιρίδια.
**τα ποσοστά πρωτεΐνης και ασβεστίου αφορούν ενήλικα ινδικά χοιρίδια**

Σύγκριση τροφής
Ένας τρόπος για μάθουμε αν μια ξηρά τροφή είναι κατάλληλη για τα ινδικά χοιρίδια είναι η σύγκριση με ποιοτικές τροφές που συστήνουν κτηνίατροι και μέλη από την κοινότητα ινδικών χοιριδίων ανά τον κόσμο. Δύο εταιρείες είναι στις top λίστες με ποιοτικές τροφές ινδικών χοιριδίων, η Oxbow και η KMS Hayloft. Η τροφή θα πρέπει να είναι σε μορφή pellet (σφαιρίδια), απορρίπτουμε τροφές σε μορφή muesli/ mix. Αυτό που ψάχνουμε είναι η τροφή που θα επιλέξουμε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην σύνθεση με τις δυο προτεινόμενες. Δείτε παρακάτω τον πίνακα με την σύγκριση των συστατικών.
 **όπου κόκκινο σημαίνει ότι δεν συμφωνεί με τις τιμές**

Σύνθεση / Συστατικά KMS Hayloft AlfalfaOxbow Essentials YoungBrit Guinea Pig Complete
Ίνες18.00%-23.00% (min-max)20,50% 16,0%
Πρωτεΐνη18.00% (min)18.00% (min)12.0%
Ασβέστιο0.41-0.54 % (min-max)0,85%0,50%
Φώσφορος0.30 (min)0.25%0.30%
Λιπαρά3.50 % (min)2.50% (min)2,90%
Βιταμίνη C450 mg800 mg/kg720 mg
Τέφρα/ Ash-8,50%6,5%
Πρώτο συστατικόAlfalfaAlfalfa MealAlfalfa
Τύπος τροφήςPelletPelletPellet

Πληροφορίες εταιρείας
Η τροφή είναι σε μορφή pellet
H σειρά Brit Animals για μικρά ζώα συντροφιάς διαθέτει τροφές που γίνονται από μη χημικά επεξεργασμένα υλικά. Η σύγχρονη παραγωγική διαδικασία τους προβλέπει την ακριβή δοσολογία και περιεκτικότητα σε απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Η σύνθεση των super premium τροφών της Brit Animals σέβεται απολύτως τις φυσικές διατροφικές του κάθε ζώου. Η Brit Guinea Pig Complete τροφή για ινδικά χοιρίδια διαθέτει φυσικές πηγές βιταμίνης C ( σπιρουλίνα, πάπρικα (sweet pepper) και αγριοτριαντάφυλλο ( rosehip). Περιέχει γάλα γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) για την προώθηση της υγιούς πέψης και του μεταβολισμού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες ενώ διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και προωθεί το λαμπερό τρίχωμα και τα υγιή δόντια. Τέλος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αναλυτικά περιέχει:
40% βότανα και alfalfa,  40% Καλαμπόκι (corn), Σιτάρι (wheat) και λιναρόσπορο (linseed), 14% Φρούτα, 5% Βιταμίνη C από φυσικές πηγές, 1 % Βιταμίνες

Μετά από αρκετή έρευνα στο διαδίκτυο κατέληξα στα εξής
Αρχικά να τονίσω πως η τροφή είναι κατάλληλη για ανήλικα ινδικά χοιρίδια εφόσον το κύριο συστατικό της είναι alfalfa. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αξιολογήσεις για την συγκεκριμένη τροφή όσο και αν έψαξα στο διαδίκτυο. Αλλά υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για τα συστατικά της τροφής που πρέπει να διαβάσετε. Η τροφή σύμφωνα και με τις πληροφορίες της εταιρείας περιέχει 40% καλαμπόκι, σιτάρι και λιναρόσπορο. Είναι μεγάλο ποσοστό και τα συστατικά αυτά, όπως το καλαμπόκι (corn) και το σιτάρι (wheat), τα βρίσκουμε στις λίστες με τα απαγορευμένα συστατικά, ειδικά όταν βρίσκονται στα πρώτα 5 συστατικά σαν βάση της τροφής. Επίσης περιέχει ένα 14% από αποξηραμένα φρούτα, εξίσου απαγορευμένο για μια καλή τροφή. Προφανώς και τα έχουν προσθέσει για την γευστικότητα της τροφής απλά είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγουμε. Έχει ένα χαμηλό ποσοστό από φυτικές ίνες 16% όταν το ελάχιστο επιτρεπόμενο είναι 20%. Επιπλέον οι ειδικοί στο Guinea Pig Cages σχολιάζουν αρνητικά τα πρεβιοτικά που περιέχουν αρκετές τροφές για ινδικά χοιρίδια, τουλάχιστον από Ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα πρεβιοτικά είναι απαραίτητα σε άρρωστα ινδικά χοιρίδια που η θεραπεία τους συμπεριλαμβάνει χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.
**Η σύγκριση στον πίνακα έγινε με βάση τις τροφές για ανήλικα ινδικά χοιρίδια**

Διαθεσιμότητα - Κόστος
Στην Ελλάδα από όσο γνωρίζω μπορείτε να βρείτε τις τροφές της Brit Guinea Pig Complete στην αλυσίδα καταστημάτων Κτηνιατρική και σε διάφορα κτηνιατρεία. Όσον αφορά στην τιμή θα έλεγα πως είναι πολύ προσιτή. Η συσκευασία των 300gr κόστιζε τότε 2,90 € ( τώρα πλέον με το νέο ΦΠΑ δεν γνωρίζω, αν κάποιος ξέρει ας με ενημερώσει) και μετά είναι και η συσκευασία του 1,5kg που κοστίζει περίπου στα 10,70 €. Επίσης αγοράζοντας μια οποιαδήποτε συσκευασία της τροφής η Κτηνιατρική εξακολουθεί να δίνει 1+1 δώρο. Αυτό σημαίνει πως αγοράζοντας 3kg τροφή πληρώνετε μόνο 10,70€.

Προσωπική αξιολόγηση
Πλέον στην Ελλάδα σίγουρα υπάρχουν ποιοτικές τροφές για ινδικά χοιρίδια. Το θετικό με την τροφή της Brit είναι τα pellet της. Δεν είναι τροφή muesli/mix όπως άλλες τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Προσωπικά πιστεύω πως αν εξαιρέσουμε τις τοπ τροφές η Brit Guinea Pig Complete είναι μια τροφή μεσαίας ποιότητας που υπάρχει στην Ελλάδα για ανήλικα ινδικά χοιρίδια. Αν υπήρχε κατάταξη θα την έβαζα στην τελευταία θέση σε τροφές μεσαίας κατηγορίας. Ωστόσο την τροφή την είχα αγοράσει στο παρελθόν, όταν είχε κυκλοφορήσει πλέον στην Ελλάδα, για να μπορέσω να δω τόσο τα συστατικά της αλλά και για να μπορέσω να έχω καλύτερη γνώμη σχετικά. Αυτό που παρατήρησα και δεν μου άρεσε είναι η μορφή που είχαν τα pellet. Σε αντίθεση με τα pellet της Oxbow και της Cavia Complete τα συγκεκριμένα μου θύμιζαν γαριδάκια. Λίγο υπερβολικό?! Μπορεί. Πάντως η μορφή τους όπως θα είδατε και παραπάνω στην φωτογραφία και ειδικά όταν το κόβεις στην μέση μου θύμισε τόσο έντονα τα γαριδάκια. Αν είχα λοιπόν ανήλικα ινδικά χοιρίδια θα προτιμούσα κάποια άλλη ξηρά τροφή. Επιπλέον η τιμή της Brit δεν διαφέρει πολύ από την Science Selective που είναι ανώτερη τροφή ποιοτικά. Πιο αναλυτικά τα 350gr της Selective κοστίζουν 4,00€ ενώ τα τα 300gr της Brit Guinea Pig Complete κοστίζουν περίπου 3,00€. Εσείς τι γνώμη έχετε για την Brit Guinea Pig Complete? Πιστεύετε πως υπάρχει κάτι που πρέπει να αναλύσουμε περισσότερο στα συστατικά της τροφής? Έχετε κάποια άλλη άποψη/ γνώμη σχετικά?

Σύγκριση τροφών
Περιμένω να ακούσω τις απόψεις σας γιατί πραγματικά στην Ελλάδα δεν έχουμε κάποια σύγκριση στις τροφές και νομίζω πως μέσα από αυτήν την στήλη/ετικέτα θα καταφέρω να φτιάξω έναν οδηγό για όλους μας, νέους αλλά και παλιούς ιδιοκτήτες ινδικών χοιριδίων. Αν θέλετε να γράψω αναλυτικές πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη ξηρά τροφή αφήστε μου ένα σχόλιο για να μπορέσω να κάνω βρω περισσότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...