Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ξηρά τροφή Kiki Premium Optimum Adult για ινδικά χοιρίδια

Kiki Premium Optimum Adult 
Αναφορά στην Optimum Adult
Η Kiki premium Optimum Adult είναι ξηρά τροφή για ενήλικα ινδικά χοιρίδια. Η Kiki Pet Food είναι εταιρεία από την Ισπανία και διαθέτει προϊόντα τροφής, λιχουδιές και συμπληρώματα για πουλιά, τρωκτικά, κουνελάκια καθώς και σκύλους και γάτες. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για την σύνθεση της τροφής.
**όπου βλέπετε διαγραφή στα συστατικά δεν συμφωνούν με την διατροφή των ινδικών χοιριδίων**

Σύνθεση
Cereals, wheat germ, carrots, alfalfa, Vegetable sub products, extract of naturals oils, minerals, vitamin c, bioflavonoids

Θρεπτικές πρόσθετες ύλες / kg
Vitamin A 9.000 I.U, vitamin D3 15,000 I.U, vitamin E 22 mgr/kg,vitamin K3 2 mgr/kg, vitamin B1 1 mgr/kg, vitamin B2 3 mgr/kg, vitamin B6 12 mgr/kg, vitamin B12 10 mgr/kg, vitamin C 360 mg/kg, nikotinic acid 18mgr/kg, cobalt 0.25mgr/kg, zinc 81 mgr/kg, magnesium 36 mgr/kg, iron 32 mgr/kg, cooper 20 mgr/kg, iodine 0,8 mgr/kg,

Αναλυτικά συστατικά
Πρωτεΐνη 16,0 %, Λίπος 2,5 %, Ίνες 19,5 %, Τέφρα 7,0%, Ασβέστιο 1,3 %, Φώσφορος 0,8 %

Τι πρέπει να γνωρίζουμε διαβάζοντας την ανάλυση μιας τροφής για ινδικά χοιρίδια
Το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι χόρτο. Τα βασικά συστατικά της τροφής είναι τα 5 πρώτα.
Οι φυτικές ίνες πρέπει πάντα να υπερβαίνουν το 20%
Ένα καλό επίπεδο πρωτεϊνών είναι 15-16% ακατέργαστη πρωτεΐνη
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Η κατάλληλη ξηρά τροφή πρέπει να έχει ένα 0,4% του ασβεστίου ή λιγότερο.
Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την περιεκτικότητα σε φώσφορο
Η ξηρά τροφή θα πρέπει να έχει ποσοστό λιπαρών κατά προτίμηση 1- 2%.
Το ελάχιστο ποσοστό βιταμίνης C θα πρέπει να είναι στα 400gr
Η περιεκτικότητα σε ανόργανη ύλη ή τέφρα/ ash δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10%
Τροφές που περιέχουν alfala, lucerne είναι για ανήλικα ινδικά χοιρίδια.
**τα ποσοστά πρωτεΐνης και ασβεστίου αφορούν ενήλικα ινδικά χοιρίδια**

Σύγκριση τροφής
Ένας τρόπος για μάθουμε αν μια ξηρά τροφή είναι κατάλληλη για τα ινδικά χοιρίδια είναι η σύγκριση με ποιοτικές τροφές που συστήνουν κτηνίατροι και μέλη από την κοινότητα ινδικών χοιριδίων ανά τον κόσμο. Δύο εταιρείες είναι στις top λίστες με ποιοτικές τροφές ινδικών χοιριδίων, η Oxbow και η KMS Hayloft. Η τροφή θα πρέπει να είναι σε μορφή pellet (σφαιρίδια), απορρίπτουμε τροφές σε μορφή muesli/ mix. Αυτό που ψάχνουμε είναι η τροφή που θα επιλέξουμε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην σύνθεση με τις δυο προτεινόμενες. Δείτε παρακάτω τον πίνακα με την σύγκριση των συστατικών.
 **όπου κόκκινο σημαίνει ότι δεν συμφωνεί με τις τιμές**

Σύνθεση / Συστατικά KMS Hayloft TimothyOxbow Essentials AdultOptimum Adult
Ίνες20.00%-25.00% (min-max)26,00% 19,5 %
Πρωτεΐνη14.00% (min)14.00% (min)16,0 %
Ασβέστιο0.41-0.54 % (min-max)0,60%1,30 %
Φώσφορος0.30 (min)0.25%0,80 %
Λιπαρά3.0 % (min)2.0% (min)2,5 %
Βιταμίνη C450 mg400 mg/kg360 mg/kg
Τέφρα/ Ash-8,50%7,0%
Πρώτο συστατικόTimothy hayTimothy Grass MealCereals
Τύπος τροφήςPelletPelletPellet

Πληροφορίες εταιρείας
Η συγκεκριμένη τροφή είναι από την σειρά Kiki Premium της Kiki. Στην συσκευασία αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα τους μας δίνουν γενικές πληροφορίες για όλες τις τροφές της σειράς premium που απευθύνεται σε τρωκτικά και κουνελάκια. Πιο αναλυτικά αναφέρουν τα εξής: Πλήρης ισορροπημένη τροφή για ενήλικα ινδικά χοιρίδια. Ενισχύει τις φυσικές άμυνες και βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, βοηθά στην απομάκρυνση της τριχόμπαλας (hairballs) από το έντερο και στη σωστή υγιεινή των ούλων και των δοντιών. Περιέχει Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα για υγιές και λαμπερό τρίχωμα και τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Περιορίζει σημαντικά την οσμή των κοπράνων (μειώνει κατά 50% την παραγωγή αμμωνίου). Περιλαμβάνει βιοφλαβονοειδή για την υποστήριξη στην απορρόφηση της βιταμίνης C και περιέχει 12 βιταμίνες.

Η τροφή είναι σε μορφή pellet
Μετά από αρκετή έρευνα στο διαδίκτυο κατέληξα στα εξής
Η μοναδική αξιολόγηση που βρήκα για την συγκεκριμένη τροφή είναι σε ένα Ισπανικό blog για ινδικά χοιρίδια όπου κατατάσσει την τροφή τελευταία σε τροφές μεσαίας κατηγορίας. Επιπλέον βρήκα αρνητικές κριτικές σε διάφορα Ισπανικά forum για ινδικά χοιρίδια. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γράψω πολλά για την συγκεκριμένη τροφή. Το μόνο θετικό που βρίσκω είναι η μορφή της τροφής, που είναι μόνο αυτά τα στρογγυλά κομμάτια όπως θα δείτε και στην φωτογραφία. Η σύνθεση της τροφής είναι απλά απαγορευτική. Το πρώτο συστατικό της τροφής, που είναι και η βάση της, είναι δημητριακά. Το τρίτο καρότα και πάει λέγοντας. Όλα τα παραπάνω είναι στις λίστες με τα απαγορευμένα συστατικά. Η τροφή είναι για ενήλικα ινδικά χοιρίδια, το γράφουν και πάνω στην συσκευασία, ωστόσο περιέχει alfalfa. Και για κερασάκι στην τούρτα περιέχει 1,30% ασβέστιο όταν το ελάχιστο ποσοστό που θα πρέπει μια τροφή να περιέχει είναι 0,40% και λιγότερο. Ακόμη και οι ίνες είναι στο ελάχιστο επιτρεπτό ποσοστό.

Διαθεσιμότητα - Κόστος
Υπάρχει διαθέσιμη σε διάφορα pet shops. Η συσκευασία είναι 600gr και κοστίζει περίπου 3,50€.

Προσωπική αξιολόγηση 🌟
Την τροφή την αγόρασα για τον σκοπό της αξιολόγησης και μόνο. Δεν θα έδινα στα ινδικά μου χοιρίδια την συγκεκριμένη τροφή. Εσείς τι γνώμη έχετε για την Kiki Optimum adult? Πιστεύετε πως υπάρχει κάτι που πρέπει να αναλύσουμε περισσότερο στα συστατικά της τροφής? Έχετε κάποια άλλη άποψη/ γνώμη σχετικά?

Σύγκριση τροφών
Περιμένω να ακούσω τις απόψεις σας γιατί πραγματικά στην Ελλάδα δεν έχουμε κάποια σύγκριση στις τροφές και νομίζω πως μέσα από αυτήν την στήλη/ ετικέτα θα καταφέρω να φτιάξω έναν οδηγό για όλους μας, νέους αλλά και παλιούς ιδιοκτήτες ινδικών χοιριδίων. Αν θέλετε να γράψω αναλυτικές πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη ξηρά τροφή αφήστε μου ένα σχόλιο για να μπορέσω να κάνω βρω περισσότερες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...