Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fleece επίστρωση


Η πιο όμορφη αισθητικά επίστρωση για τα ινδικά χοιρίδια.
Photo by Jenn23 
Η fleece είναι άνετη για τα χοιρίδια και μιας και τους αρέσουν τα μαλακά φανταστείτε πόσο όμορφα μπορεί να νιώθουν σε ένα κλουβί με fleece.
Να επισημάνω πως είναι αρκετά δύσκολο να κάνεις χρήση της fleece στα κοινά κλουβιά των Pet shops( όχι πως δεν γίνεται όμως).H fleece σε αντίθεση με τις κοινές επιστρώσεις δεν κρύβει κινδύνους ούτε για το αναπνευστικό τους ούτε για το δέρμα τους (εφόσον τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής)Σε έρευνες στο εξωτερικό δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα από χρήστες που τα χοιρίδια είτε τρώνε την fleece είτε τους δημιούργησε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.Πριν κρίνουμε λοιπόν την χρήση της fleece ας δούμε πως λειτουργεί σαν επίστρωση.

Ας γνωρίσουμε την ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ της fleece λοιπόν.
Προετοιμασία πριν την χρήση :
- Πλένουμε/Στεγνώνουμε την fleece τουλάχιστον 3 φορές με ζεστό νερό.Αυτό το κάνουμε για να βοηθήσουμε την fleece να απορροφήσει τα ούρα καθώς και επειδή μαζεύει με το πλύσιμο θα ξέρουμε ακριβώς το μέγεθος για το κλουβί μας.
- Δεν βάζουμε ΠΟΤΕ στην fleece μαλακτικό ρούχων. Το αποτέλεσμα που θα έχουμε στην fleece εάν βάλουμε μαλακτικό θα είναι τα ούρα να μένουν στην επιφάνεια της fleece με αποτέλεσμα τα χοιρίδια να πατάνε στα ούρα τους.Δείτε ένα παράδειγμα εδώ.
Η fleece από μόνη της ΔΕΝ είναι απορροφητική.Αυτό είναι το πιο συχνό λάθος όσον αφορά την χρήση της.Η fleece απορροφάει τα ούρα και τα στέλνει προς τα κάτω με αποτέλεσμα το ΥΠΟΣΤΡΩΜΑ που θα υπάρχει από κάτω να τα απορροφάει πλήρως και η επιφάνεια της fleece να είναι στεγνή.

Ας δούμε λοιπόν κάποια υποστρώματα:
Υποστρώματα
1.Εφημερίδες : Οικονομική λύση,μυρίζει γρήγορα και αφήνει μυρωδιά στην fleece,δεν κρατάει σταθερή την fleece στο κλουβί και δεν έχει καλή απορροφητικότητα.Κολλάει πάνω στην fleece όταν βραχεί.
2.Υποστρώματα ζώων/Ενηλίκων : Απορροφητικό αρκετά,πολύ ακριβό και θέλει συχνές αλλαγές ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες διότι μυρίζει γρήγορα.Αφήνει μυρωδιά στην fleece. ΠΡΟΣΟΧΗ τα χοιρίδια ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να έρχονται σε επαφή με το πλαστικό του υποστρώματος υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση κατάποσης.Μπορεί και να κολλήσει πάνω στην fleece.Επίσης αποφύγετε υποστρώματα με αρώματα.Δεν κρατάει σταθερή την fleece στο κλουβί.
3.Πετσέτες βαμβακερές : Αρκετά απορροφητικές,κόβονται στο μέγεθος του κλουβιού μας,πλένονται.Αλλά μυρίζουν σχετικά γρήγορα μιας και απορροφούν τα ούρα πλήρως.Κρατάει σταθερή την fleece στο κλουβί εάν περάσεις τις άκρες της fleece κάτω από τις πετσέτες.Αφήνει μυρωδιά στην fleece EAN ΔΕΝ ΑΛΛΑΧΤΕΊ ΕΓΚΑΙΡΑ.
4.ΣΕΛΤΕΣ (ΓΙΑ ΜΩΡΑ) : Αρκετά απορροφητικός,κόβεται στα μέτρα του κλούβιου μας,πλένεται..Κρατάει σταθερή την fleece στο κλουβί εάν περάσεις τις άκρες της fleece κάτω από τον σελτέ. Αφήνει μυρωδιά στην fleece EAN ΔΕΝ ΑΛΛΑΧΤΕΙ ΕΓΚΑΙΡΑ

Εάν η χρήση της fleece γίνει σύμφωνα με όλα τα παραπάνω τότε το αποτέλεσμα θα είναι το επιθυμητό.Ας δούμε λίγο την καθαριότητα σε καθημερινή βάση και σε γενική καθαριότητα.

Σε καθημερινή βάση :
Σκουπίζουμε τα κακάκια με ένα σκουπάκι νεροχύτη ή με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι (αφιερωμένο στα χοιρίδια).Με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε το κλουβάκι καθαρό και τα χοιριδιάκια μας δεν πατάνε/ξαπλώνουν στα κακάκια τους!Το πόσο συχνά θα κάνετε την συγκεκριμένη διαδικασία μέσα στην ημέρα εξαρτάται από τα πόσα χοιρίδια έχετε και πόσο ''βρομιάρικα'' είναι.


Γενική καθαριότητα :

Κολλημένες τρίχες και χόρτο πάνω στην fleece
1.Τινάζουμε όσο καλύτερα μπορούμε την fleece
2.Με ένα σκουπάκι καθαρίζουμε την fleece οριζόντια και κάθετα με αυτό τον τρόπο οι περισσότερες τρίχες θα μείνουν πάνω στο σκουπάκι.
3.Χρησιμοποιούμε roller για τα ρούχα
4.Ηλεκτρική σκούπα, θα εξαφανίσει το περισσότερο χόρτο






Σχετικά με την απολύμανση των υφασμάτων για λόγους υγιεινής
1.Μουλιάζουμε την fleece ή τις πετσέτες ή τον σελτέ σε ζεστό νερό και ρίχνουμε Vanish που σκοτώνει τα βακτήρια (υπάρχει σε όλα τα super market)

2.Δεν βάζουμε χλωρίνη

3.Δεν βάζουμε αρωματικά απορρυπαντικά γιατί η μυρωδιά μπορεί να ερεθίσει τα χοιρίδια.

4.Πλένουμε είτε στο πλυντήριο είτε στο χέρι.
Και εδώ είναι τα δύσκολα για όποιον σιχαίνεται τις μπουγάδες!!!Το πόσο συχνά θα κάνετε γενική καθαριότητα εξαρτάται από τα πόσα χοιρίδια έχετε και κατά την δική σας κρίση πόσο ''βρώμικο'' το θεωρείται.

ΣΩΣΤΗ χρήση της fleece, υποστρώματος, και καθημερινής καθαριότητας μπορεί να κρατήσει το κλουβί έως και 1 εβδομάδα και εσάς ευτυχισμένους με το αποτέλεσμα.
ΛΑΘΟΣ χρήση της fleece,υποστρώματος και καθημερινής καθαριότητας μπορεί να κρατήσει μια μέρα με αποτέλεσμα να θεωρήσετε την fleece απαίσια επιλογή.

Ας δούμε τώρα όσον αφορά το χόρτο και την fleece :
Photo by Sally Herley
Το χόρτο είναι βάσανο σε συνδυασμό με την fleece και όμως υπάρχουν έξυπνες ιδέες ώστε να απομονώσετε το χόρτο μακρυά από την fleece.
Aς δούμε μερικές 
ιδέες :
  1. Δημιουργήστε ένα χώρο ''κουζίνα'' για το χόρτο και την ξηρά τροφή τους και επιλέξτε μια επίστρωση να σας διευκολύνει στο καθάρισμα.Δεν συνιστώ ροκανίδι διότι θα σωθείτε από το χόρτο αλλά τα χοιρίδια θα γεμίσουν την fleece με ροκανίδια.
  2. Κάτω από την θήκη του χόρτου βάλτε ένα πλαστικό κουτί με αποτέλεσμα το περισσότερο χόρτο να πέφτει μέσα στο κουτί
  3. Φτιάξτε όροφο ''κουζίνα'' ακόμα πιο αποτελεσματικός τρόπος απομόνωσης του χόρτου από το υπόλοιπο κλουβί.
Ας δούμε κάποια παραδείγματα των παραπάνω :
Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει αρκετό χώρο , όπως δηλαδή στην χρήση των κλουβιών pet shop είναι λίγο δύσκολο η δημιουργία των παραπάνω λόγω χώρου.

Ας δούμε λίγα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της fleece
Πλεονεκτήματα :
  1. Δεν υπάρχουν εβδομαδιαία/μηνιαία έξοδα
  2. Τα χοιρίδια μας λατρεύουν την άνεση και την ζεστασιά της fleece τον χειμώνα
  3. Κόβεται σε ότι μέγεθος θέλουμε
  4. Δεν επηρεάζει το δέρμα,τα πόδια,το αναπνευστικό τους σύστημα ( σωστή χρήση)
  5. Δεν πατάνε στα ούρα τους (σωστή χρήση)
Μειονεκτήματα :
  1. Πλύσιμο
  2. Το χόρτο δυσκολευόμαστε να το βγάλουμε εάν δεν έχουμε βρει λύση απομόνωσης του
  3. Πρέπει να υπάρχει και υπόστρωμα ( επιπλέον πλύσιμο)
  4. Με το ζεστό νερό στο πλύσιμο μπορεί να ''μαζέψει'' με τον καιρό
  5. Καθημερινή καθαριότητα μπορεί να καταντήσει κουραστική
Το καλοκαίρι ΜΗΝ χρησιμοποιείται fleece. Αντί για fleece προτιμήστε σεντόνια που δεν χρειάζεστε ή προμηθευτείτε δροσερά υφάσματα.Το μειονέκτημα στα σεντόνια και υφάσματα είναι πως δεν απορροφούν τα ούρα οπότε χρειάζονται συχνό άλλαγμα.Το καλό είναι πως πλένονται εύκολα.

Τέλος στο εξωτερικό χρησιμοποιούν fleece cage liners στα κλουβιά ώστε να μένει η fleece σταθερή.Ουσιαστικά η fleece με τα επιπλέον κομμάτια στα πλάγια αγκαλιάζει όλο το κλουβί.Μια εξίσου καλή λύση και όμορφη αισθητικά.
Ας δούμε ένα παράδειγμα και τις σχετικές οδηγίες θα τις βρείτε εδώ
Photo by magikof7 

Επίλογος : Όποιος δεν θέλει να μπει στην ταλαιπωρία του πλυσίματος μην χρησιμοποιήσει ΠΟΤΕ fleece!!!!
Όχι άλλη μπουγάδα...!!

Προσωπική εμπειρία με fleece σχεδόν ένα χρόνο και ΝΑΙ έχω πει κ εγώ ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΠΟΥΓΑΔΑ αλλά τι άλλο να κάνω που τα έχω κακομάθει..
Δείτε πως καθαρίζω τα κλουβιά των μικρών μου:




5 σχόλια:

  1. mporo na rotiso kati? kanei na tous allazoume periballon suxna?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι περιβάλλον εννοείς δηλαδή? Να τους αλλάζεις δωμάτιο στο σπίτι? Να τα πηγαίνεις ταξίδια? Αν θες διευκρίνισε το

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα , θα ήθελα να σας ρωτήσω που μπορώ να βρώ την επίστρωση φλίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,
      Μπορείς να βρεις σε διάφορα καταστήματα λευκών ειδών αλλά και πολυκαταστήματα όπως Jumbo, Ikea κα. Είναι fleece κουβερτούλες που χρησιμοποιούμε και για εμάς. Να προσέξεις πολύ την προετοιμασία της fleece πριν την τοποθετήσεις στο κλουβί. Είναι πολύ σημαντικό. Για οτιδήποτε άλλο χρειαστείς μπορείς να επικοινωνήσεις με νέο σχόλιο ή μέσω email. Φιλικά, Γιάννα

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα.κανουν αυτες η κουβερτουλες fleece απο το jumbo?να τα βαλω στο κλουβη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Piggies are waiting for your comments...