Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Problem solved #2

Την δεύτερη μέρα αφότου χτύπησε το νύχι του ο Petis καθώς τον είχα αγκαλιά μου τον είδα να ξύνεται και γενικά έχω το συνήθειο όταν ξύνονται να κοιτάω να δω αν υπάρχει κάτι μη φυσιολογικό ( υπερβολή αλλά το έχω συνήθειο).Και τελικά με την συνήθεια αυτή ανακάλυψα πως το δέρμα του πίσω από το αυτί του είχε κάτι κοκκινίλες έντονες κάπως.Στην φωτογραφία φαίνεται αρκετά καθαρά η κοκκινίλα πίσω από το αυτάκι του και πόσο έντονη είναι μάλιστα.Είμαι σίγουρη πως δεν τις είχε πριν χτυπήσει το νύχι του και αυτό γιατί αφότου χτύπησε τον είχα σχεδόν ολημερίς στην αγκαλιά μου και τον επεξεργαζόμουν. Κατόπιν συμβουλής μιας καλής φίλης του αγόρασα μια κρέμα να του βάλω και περίμενα 2 μέρες να δω αν θα υπάρχει κάποια καλυτέρευση. Τα συχνότερα δερματικά προβλήματα στα ινδικά χοιρίδια είναι οι μυκητιάσεις και η ψώρα έτσι εφόσον με την κρέμα που έβαζα δεν είδα να αλλάζει κάτι,μάλιστα το δερματάκι του άρχισε να ξεφλουδίζει σε κάποια σημεία εκεί, μαζέψαμε τα μπογαλάκια μας και πήγαμε στον κτηνίατρο μας μια βολτούλα.
1η μέρα ''θεραπείας''
Ο κτηνίατρος τον είδε τον κοίταξε στο μικροσκόπιο τον ξανακοίταξε, τον ξανακοίταξε και τελικά ο Petis δεν είχε τίποτα από αυτά που σκεφτόμουνα εγώ. Ούτε μύκητες ούτε τίποτα. Οπότε ρώτησα τον κτηνίατρο:

''Είναι δυνατόν να τα έβγαλε αυτά επειδή την προηγούμενη χτύπησε το νύχι του, από στρες για παράδειγμα?'' 

Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό μου είπε ο γιατρός ή απλά κάτι τον ερέθισε εκεί. Αφού βέβαια ο άνθρωπος πρώτα μου έκανε ένα σωρό ερωτήσεις για να καταλάβει εάν είχε συμβεί κάτι άλλο για παράδειγμα. Η φαρμακευτική αγωγή του Peti για το δερματάκι πιο απλή δεν θα μπορούσε να είναι. Απλό πλύσιμο στο συγκεκριμένο σημείο με Hibitane scrub ανά 2 ημέρες και όχι στέγνωμα με το πιστολάκι επειδή θα του ξεραθεί το ήδη ερεθισμένο δέρμα. Και να σταματήσω και την κρέμα που του έβαζα όχι γιατί δεν έκανε αλλά γιατί η συγκεκριμένη κρέμα είναι για θεραπεία σε μύκητες (και όχι μόνο) και περιέχει και αντιβιοτικό κάτι που ο Petoulis μου δεν χρειαζότανε.
2η μέρα θεραπείας
Βάζοντας του το σαπούνι έπρεπε να κάνουμε αφρό στο συγκεκριμένο σημείο και να το αφήσουμε πάνω για 5 με 10 λεπτά περίπου οπότε και έβγαζα φωτογραφίες να περάσει κάπως η ώρα μου ,γιατί του Peti περνούσε μια χαρά η ώρα του μιας και μασουλούσε τις αγαπημένες του λιχουδίτσες ( αγγουράκι, πιπεριά, μαρουλάκι, καροτάκι)
Την δεύτερη μέρα δεν είχαμε πλύσιμο βέβαια αλλά τράβηξα φωτογραφία γιατί φαίνεται καθαρά πόσο ελαχιστοποιήθηκε αυτή η έντονη κοκκινίλα μετά από ένα μόνο πλύσιμο. Παρέμενε όμως και παρέμενε και το ξεφλούδισμα που είχε σε κάποια σημεία. Την 3η μέρα και έπειτα άρχισε να φεύγει η κοκκινίλα τελείως καθώς σταμάτησε και το ξεφλούδισμα και μέσα σε μια βδομάδα ο Petis επανήλθε στα φυσιολογικά του χρωματάκια πίσω από το αυτάκι του. Χρειάστηκαν δηλαδή 3 φορές να πλυθεί και ήταν μια χαρά. Βέβαια εγώ του έκανα και ένα 4ο πλυσιματάκι αλλά πλέον είναι απολύτως υγιής.

Καθαρό δερματάκι για φιλάκια
Τέλος να τονίσω πως δεν πρέπει να αμελείται κανένα σημάδι που θα σας δείξουν τα μικρά ακόμα και ένα ξύσιμο.Τα ινδικά χοιρίδια ξέρουν να κρύβουν καλά το όποιο πρόβλημα έχουν και γι αυτό είναι και δύσκολο να καταλάβουμε νωρίς το όποιο πρόβλημα έχουν. Οπότε καλό είναι να κάνετε ένα συχνό έλεγχο στο δέρμα τους και ειδικά στα μακρύτριχα χοιρίδια ( πότε δεν ξέρεις τι κρύβεται κάτω από την μαλλούμπα) Όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα τόσο καλύτερα για την ανάρρωση. Στην περίπτωση την δική μου δεν είχαμε τίποτα τελικά, άλλα μια επίσκεψη στον κτηνίατρο δεν μας έβλαψε πουθενά (ίσως λίγο οικονομικά χιχιχι) αντιθέτως μάλιστα κάναμε και ένα συνολικό έλεγχο.

12 σχόλια:

  1. γεια σας προσεξα οτι η Λιλη μ εχει πισω απο καθε αυτι ενα σημειο χωρις τριχα ,δεν ξεφλουδιζει ουτε αλλα 1μηνα δνε θα το ειχα προσεξει. ειναι φυσιολογικο η οχι?? ευχαριστω εκ των προτερων κ καλη χρονια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα..Πίσω από τα αυτάκια τους υπάρχει σε όλα τα ινδικά χοιρίδια εκ γενετής ένα γυμνό σημείο. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Αυτά τα φαλακρά σημεία αναφέρονται ως «άτριχες περιοχές» και είναι συνήθως περίπου 1 έως 1,5 cm. Κατά κανόνα, δεν μεγαλώνουν τρίχες σε αυτήν την περιοχή, όμως, μερικές φορές μπορεί σε κάποια ινδικά χοιρίδια να υπάρχουν διάσπαρτα τρίχες. Σε ινδικά χοιρίδια με πολλά χρώματα στο τρίχωμα τους συνήθως το σημείο εκείνο γίνεται πιο σκούρο από το υπόλοιπο δέρμα όσο πλησιάζει στο τρίχωμα. Θα πρέπει να σε ανησυχήσει μόνο εάν το σημείο αυτό είναι ερεθισμένο ή ξεφλουδίζει όπως θα είδες και στις φωτογραφίες παραπάνω από τον Peti μου. Οπότε είναι απολύτως φυσιολογικό αυτό που έχει η Λίλη σου. Καλή χρονιά και από εμάς..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω πολυ για την βοηθεια ( ακομα κ με καθηστερηση )

      Διαγραφή
  3. Kalispera sas parakalo i koi mou to indiko mou xeridio xtes den ixe kati giati tin ekana mbanio ke simera to proi to ida exi. Dio folitses pou sasn na tin travikse kapios toufa exi poli trixa ti na kano sas parakalo sos?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kalispera sas parakalo i koi mou to indiko mou xeridio xtes den ixe kati giati tin ekana mbanio ke simera to proi to ida exi. Dio folitses pou sasn na tin travikse kapios toufa exi poli trixa ti na kano sas parakalo sos?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Τάνια. Οποιαδήποτε απώλεια τριχώματος σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να σε ανησυχήσει και θα πρέπει να απευθυνθείς κτηνίατρο που γνωρίζει από ινδικά χοιρίδια. Τα δερματικά προβλήματα στα ινδικά χοιρίδια είναι συχνό φαινόμενο εξαιτίας διάφορων παραγόντων ( λανθασμένη επίστρωση, άγχος/ στρες, κακή υγιεινή) οπότε θα πρέπει άμεσα να επισκεφτείς κτηνίατρο για να λάβει το μικρό σου την κατάλληλη θεραπεία. Αν έχεις κάποιο νεότερο για το μικρό σου ενημέρωσε με. Εύχομαι να ειναι περαστικά, Φιλικά Γιάννα

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σας!!χριστος ανεστη θα ήθελα να με ενηνερωσετε ποια κρέμα είναι για τους μύκητες!!εδώ κ 3 μέρες μέρες ο νταφι μου δεν έχει σε ένα σημείο τρίχες!!ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα το αυτί του ινδικού χοιριδιου από μέσα ξεράθηκε τι πρέπει να κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Όλγα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κτηνιατρο που να γνωρίζει από Ινδικά χοιρίδια. Δεν μπορώ να γνωρίζω σε τι οφείλεται η ξηροδερμία εκεί. Μπορεί να είναι απο μυκητες μεχρι ψωρα, μπορει και τίποτα απλά ερεθισμος. Εαν βρίσκεσαι Αθήνα σου προτείνω την Patricia Gray στο Animal Medical Center. http://animalmedicalcenter.gr/

      Διαγραφή
  7. Γειά σας πριν 3 μέρες αγοράσαμε τον Λάζαρο το πρώτο μας ινδικό χοιριδιο.. Αμέσως μας δέχτηκε όπως επίσης και την Ζουμπα μας το 4χρονο σκυλάκι μας.. Κάθονται και μαζί ο Λάζαρος είναι μικρούλης αρκετά!.. Σήμερα παρατήρησα πως ξινεται όχι έντονα το έκανε περίπου 5 φορές ολόκληρη την ημέρα.. Επίσης παρατήρησα σήμερα πως ανάμεσα από τα μάτια και λίγο πιο πάνω κοντά στο μέτωπο του περίπου λείπουν λίγα μαλλάκια ενώ δεν θυμάμαι κάτι παρόμοιο τη προηγούμενες μέρες.. Είναι κάτι ανυσηχιτικο? Ή είναι μικρούλης ακόμα... Επίσης υπάρχει περίπτωση να κολλήσει κάτι και το σκυλάκι μας? Τι πρέπει να κάνω αν όντως ξεκινάει κάτι ή αν είναι σοβαρό? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη που δεν φαίνεται το όνομα μου.. Δεν το έχω και πολύ με τους υπολογιστές.. Χαχαχα! Θέλω επίσης να ρωτήσω μπορώ να το λουσω..απο ποια ηλικία μπορεί να λουστει?.. Δεν ξέρω πόσο είναι αλλά είναι μικρό.. Επίσης όταν τον χαϊδεύω βγάζει εναν ήχο σαν γουργουρισμα.. Χαχαχα του αρέσει ή τα παίρνει κρανίο..? Να ξέρω να μην το τσατιζω.. Και τελευταία ερώτηση.. Υπάρχει περίπτωση να αγριέψει απότομα και να δαγκώσει? Έχω 2 μωρά γιαυτό Ρωτάω.. Σας ζάλισα συγνώμη απλά είναι πρώτη φορά που έχω ινδικό χοιριδιο και δεν ξέρω ακόμα πως να το φέρθω..

      Διαγραφή
  8. Γεια σας ! Να σας ρωτησω το ινδικο μου χοιριδιο ξεφλουδιζει στα αυτια...ξερετε γιατι συμβαινει αυτο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Piggies are waiting for your comments...