Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

O Shifu μας είναι αρρωστούλης

Πριν από περίπου 6 μήνες είχαμε επισκεφτεί την κτηνίατρο μας γιατί ο Shifu έδειχνε σημάδια πως δεν ήταν καλά και όντως δεν ήταν.Η αιτία ήταν τα δοντάκια του και από ότι μας είχε πει η κτηνίατρος γενικά ο μικρός μας έχει εκ γενετής ένα θεματάκι με τα δόντια του και χρειάζεται συχνή παρακολούθηση. Έτσι τότε η κτηνίατρος του είχε κόψει τα δοντάκια του και στην πορεία ο Shifu μας ανάρρωσε πλήρως συνέχισε να τρώει κανονικά μέχρι όμως πριν 1 βδομάδα που σταμάτησε και πάλι να τρώει,να έχει μαλακά κακάκια και γενικά ήταν κακοδιάθετος!
Ο αρρωστούλης μας
Ένα απόγευμα λοιπόν που τον είχα αγκαλιά μαζί μου στο σαλόνι για παιχνίδι παρατήρησα τα δόντια του..Πέρα από ότι είχαν μεγαλώσει αρκετά τα κάτω δοντάκια του είδα πως το ένα δοντάκι του κουνιότανε και είχε μεγαλώσει και λίγο περισσότερο από το άλλο,έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη την επόμενη μέρα κλείσαμε ραντεβού για να πάμε να τον δει η γιατρός του.
Έτσι λοιπόν στις 24/03 πήγαμε στην γιατρό και μας είπε πως χρειαζότανε να αφαιρεθεί το δοντάκι του μιας και πλέον ήταν νεκρό!Η επεμβασούλα του Sifhu έγινε επιτυχώς στις 26/06 όπου και του αφαιρέθηκε το ένα μπροστινό δοντάκι του( κάτω κοπτήρας) και η γιατρός μας εξήγησε πως υπάρχει ''οδόντωμα'' στα δόντια του.Μας έδειξε το δόντι που αφαιρέθηκε το οποίο είχε παντού ρωγμές και από ότι μας είπε έσπασε πολύ γρήγορα σε διάφορα σημεία μέχρι να το αφαιρέσει,μας έδειξε επίσης και την ρίζα του δοντιού του που αφαιρέθηκε.Γενικά το συμπέρασμα είναι πως όλα τα δόντια του Shifu έχουν το ίδιο πρόβλημα και θα χρειάζεται τακτική παρακολούθηση ειδικά τώρα που ο κάτω κοπτήρας δεν υπάρχει.
Αντιβίωση και παυσίπονο
Η θεραπεία του Shifu με αντιβίωση θα διαρκέσει 14 μέρες και πήραμε και παυσίπονα εννοείται για να μην πονάει.Μόλις φτάσαμε σπίτι έπεσε με τα μούτρα στο φαγητό κάτι που μας χαροποίησε ιδιαίτερα αλλά δυστυχώς για λίγο μιας και από την επόμενη μέρα ο Shifu δεν έφαγε τίποτα ούτε ξηρά τροφή ούτε χόρτο ούτε λαχανικά ακόμα και νερό έπινε πολύ λίγο.Η διάθεση του γενικά είναι πολύ πεσμένη μιας και κάθεται απλά σε μια γωνία στο κλουβί του και συνεχίζει να έχει σάλια στο στόμα του!Τροφή τον βλέπουμε ότι προσπαθεί να φάει αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές την βγάζει έξω στο τέλος!Η απορία μας βέβαια είναι ότι το χαπάκι της βιταμίνης C το τρώει  κανονικά αλλά την ξηρά τροφή την βγάζει μετά από λίγο.
Oxbow Critical Care
Έτσι ,μετά από συνεννόηση με την κτηνίατρο πάντα, η τροφή του Shifu αυτές τις μέρες είναι Critical Care από την Oxbow αλλά δυστυχώς αυτό δεν τον βοηθάει να αυξήσει το βάρος του απλά παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός του ειδικά μετά από μια εγχείρηση και την στιγμή που αρνείται να φάει καθώς επίσης δεν αδρανεί το πεπτικό του σύστημα και δεν αφυδατώνεται.Εξάλλου το να ταΐζεις το ινδικό σου χοιρίδιο με το χέρι δεν είναι λύση ούτε θεραπεία μιας και δεν τρέφεται φυσιολογικά στις ώρες που πρέπει ,είναι απλά μια έκτακτη λύση(με οδηγίες πάντα κτηνιάτρου)μέχρι να πάμε ξανά στον κτηνίατρο να δει το χοιρίδιο από κοντά. Στην δική μας περίπτωση απλά δώσαμε ένα περιθώριο κάποιων ημερών να δούμε αν με τα παυσίπονα που του δώσαμε ξανά άλλαζε κάτι.
Τον Shifu τον ταΐζω 2 φορές την ημέρα και μάλιστα με το ζόρι μιας και δεν κάθεται με τίποτα.Πιστέψτε με είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία όταν το χοιρίδιο δεν θέλει να φάει, αισθάνομαι ότι τον ταλαιπωρώ αλλά ξέρω ότι είναι για το καλό του.Και νερό πηγαίνω ανά μισή ώρα περίπου να του δώσω μιας και ούτε το νερό βλέπουμε να το πίνει από μόνος τους όπως πρώτα. Σύντομα θα γράψω και μια ανάρτηση σχετικά με το Hand feeding/Force feeding και με προσωπική εμπειρία πλέον μιας και χρειάζεται από πριν να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις και τι χρειάζεται να έχουμε στο κουτί με τις πρώτες βοήθειες για τα μικρά μας! Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι που ίσως όλοι μας να το αγνοούμε πλήρως!
Την πρώτη μέρα λοιπόν μαζί με τον Shifu έφαγε και όλο το δωμάτιο από την τροφή του όπως οι τοίχοι,πατώματα κτλ κτλ ,την δεύτερη μέρα νομίζω τα πήγαμε λίγο καλύτερα αλλά και πάλι όλες αυτές τις μέρες δεν έχει κάτσει ούτε μια στιγμή να τον ταΐσω ήρεμα,(πίστευα ότι θα ήταν τόσο εύκολο όπως φαίνεται στα βιντεάκια που έβλεπα στο You tube)Του δώσαμε ξανά παυσίπονο μιας και δεν είναι φυσιολογικό να μην τρώει καθόλου από μόνος του και αύριο πρωί έχουμε ξανά ραντεβού να τον δει η γιατρός μας από κοντά εφόσον οι μέρες πέρασαν και δεν είδαμε θετικό αποτέλεσμα!
Προς το παρόν λοιπόν αυτά είναι τα νέα για τον Shifulako μας ,ελπίζω αύριο να έχουμε ευχάριστα για τον μικρό μας και να τα ανακοινώσουμε με χαρά!

Σημείωση
Εάν θέλετε να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με τα δόντια των ινδικών χοιριδίων διαβάστε την ανάρτηση στην σελίδα Greek Guinea Pig In Action στο facebook Υπόθεση Δόντια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...