Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τι σημαίνει όταν ένα ινδικό χοιρίδιο τρίβει τον πισινό του στο έδαφος?

Μπορεί να είναι χιουμοριστικό για εμάς να βλέπουμε το ινδικό χοιρίδιο μας να σέρνει τον πισινό του στο έδαφος, αλλά ενώ μπορεί να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια απλή φαγούρα ή την οριοθέτηση της περιοχής του, το συνεχές σύρσιμο θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ασθένειας. Εάν κατανοήσετε τους λόγους για τους οποίους ένα ινδικό χοιρίδιο παρουσιάζει αυτή τη συμπεριφορά μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε πρέπει να ανησυχήσετε και πότε να παραμείνετε ήρεμοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί κτηνιατρική φροντίδα για να λύσετε το πρόβλημα, όπως η πρωκτική ενσφήνωση ή τυχόν ακάρεα.

Πρωκτική ενσφήνωση
Ένα κοινό πρόβλημα σε μεγαλύτερα ηλικιακά αρσενικά ινδικά χοιρίδια είναι η πρωκτική ενσφήνωση. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν μαλακά και σκληρά περιττώματα και μερικές φορές τα σκληρά περιττώματα μαζεύονται στις πτυχώσεις του πρωκτού επειδή οι μύες του ινδικού χοιριδίου αποδυναμώνονται καθώς μεγαλώνει σε ηλικία και δεν είναι σε θέση να ωθήσουν τα περιττώματα έξω. Η πρωκτική ενσφήνωση είναι κάτι που μόνο ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας δείξει πώς να το αντιμετωπίσετε.

Λερωμένος πισινός
Μερικές φορές τα ινδικά χοιρίδια μπορεί να έχουν απλά βρώμικο πισινό. Λόγω του τριχώματος τους ( μακρύτριχες ράτσες), τα κόπρανα μπορεί να παγιδευτούν μέσα και γύρω από το τρίχωμα. Τα ινδικά χοιρίδια θα προσπαθήσουν να τα αφαιρέσουν σέρνοντας τον πισινό τους κατά μήκος του κλουβιού τους. Εάν παρατηρήσετε να σέρνει τον πισινό του απλά ελέγξτε το πίσω μέρος του σώματος του,δηλαδή τον πισινό του. Αν δείτε περιττώματα, πάρτε ένα χαρτομάντιλο και αφαιρέστε τα. Ίσως να χρειαστεί να κάνετε και ένα τοπικό πλύσιμο καθώς και να κουρέψετε τυχόν τρίχωμα που λερώθηκε για λόγους υγιεινής.

Φαγούρα
Ένα άλλο κοινό πρόβλημα που τους προκαλεί σύρσιμο είναι μια απλή φαγούρα. Ακριβώς όπως ένα σκυλί μπορεί να έχει φαγούρα στα οπίσθια του το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ένα ινδικό χοιρίδιο. Σέρνοντας τα οπίσθια τους στο πάτωμα του κλουβιού τους τα βοηθάει να ανακουφιστούν από την φαγούρα. Αν βλέπετε κατά καιρούς να σέρνουν τον πισινό τους, οι πιθανότητες είναι ότι πρόκειται για απλή φαγούρα. Αν η φαγούρα και το σύρσιμο όμως συνεχίζεται, τότε η φαγούρα μπορεί να είναι αποτέλεσμα παρασίτων.

Οριοθέτηση περιοχής
Τα αρσενικά ινδικά χοιρίδια θα ''μαρκάρουν'' την περιοχή τους. Με αυτόν τον τρόπο οριοθετούν το χώρο προστασίας και κυριαρχίας τους, αφού με το τρίψιμο της πρωκτικής περιοχής στο έδαφος οι αδένες που βρίσκονται δίπλα στον πρωκτό τους, λεγόμενοι αδένες μυρωδιάς, αδειάζουν το περιεχόμενο στο έδαφος. Η μυρωδιά που παράγεται είναι εντελώς διαφορετική σε κάθε ινδικό χοιρίδιο. Ουσιαστικά είναι η προσωπική τους ταυτότητα. Και τα θηλυκά αλλά και τα αρσενικά ινδικά χοιρίδια οριοθετούν την περιοχή τους αλλά είναι πιο συχνό και πιο εμφανή στα αρσενικά ινδικά χοιρίδια. 

Συμπέρασμα
Ανεξάρτητα από ότι εμείς θεωρούμε δεδομένο στην συμπεριφορά ενός ινδικού χοιριδίου, να ελέγχετε πάντα για τυχόν προβλήματα υγείας αν βλέπετε να τρίβουν συνεχώς ή επίμονα τα οπίσθια τους στο έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...