Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κάνει να φάνε τα ινδικά χοιρίδια μήλο?

Φυσικά και μπορούν να φάνε τα ινδικά χοιρίδια μήλο.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά

Αναφορά στα μήλα
Το μήλο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά φρούτα που μπορούμε να φάμε. Δεν είναι τυχαία η παροιμία που λέει "ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα". Για τα ινδικά χοιρίδια βέβαια δεν ισχύει το ίδιο καθώς δεν θα πρέπει να τρώνε τακτικά. Μπορεί να είναι πολύ νόστιμα και να τα τρώνε με μεγάλη ευχαρίστηση αλλά πάρα πολλά μήλα θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε μια ανθυγιεινή διατροφή. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που ενδεχομένως μπορούν να φάνε οπότε είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ορισμένες πληροφορίες.

Επιλογή - Συντήρηση
Επιλέξτε μήλα χωρίς εμφανή χτυπήματα και αλλοιώσεις, με καθαρή μυρωδιά. Θα πρέπει να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρά, συμπαγή, λαμπερά και με ζωντανό χρώμα. Βγάλτε τα από την πλαστική σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο – το καλύτερο είναι είτε σε ένα δοχείο είτε σε χάρτινη σακούλα. Απαραίτητο κρίνεται το προσεκτικό πλύσιμό τους με άφθονο νερό. Τα μήλα βρίσκονται δεύτερα στη λίστα με τις 12 τροφές που επιβαρύνονται περισσότερο με φυτοφάρμακα. Μην ξεγελαστείτε από τα πολύ λαμπερά χρώματα - τα περισσότερα από τα εισαγόμενα μήλα για να αντέξουν στους μεγάλους χρόνους μεταφοράς και συντήρησης, «κερώνονται», δηλαδή επικαλύπτονται με κηρώδεις ουσίες, οι οποίες περιέχουν και φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Φρέσκα, οργανικά μήλα είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Θρεπτική αξία
Αυτό που ψάχνουμε στα λαχανικά και τα φρούτα είναι μια χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σάκχαρα , λιπαρά, και οξαλικά οξέα. Ένα υγιές ποσό της βιταμίνης A και C, είναι επίσης ένα μπόνους στην διατροφή τους.Επίσης να θέσετε σαν στόχο μια καλή ισορροπία μεταξύ Ασβέστιο: Φώσφορος (Ca: P) μεταξύ 1,5: 1 και 2: 1.

Θρεπτική αξία ανά 100 γραμμάριαUsda ανάλυση
Σάκχαρα (γραμμάρια)10.39
Φυτικές ίνες2.4
Λίπος (γραμμάρια) 0.17
Βιταμίνη Α3
Βιταμίνη C 4.6
Φωσφόρος (mg)11
Ασβέστιο (mg)
Οξαλικά οξέααγν
Ασβέστιο: Φώσφορος (Ca: P)0.5:1

Τα μήλα έχουν έλλειψη σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα ινδικά χοιρίδια στην διατροφή τους και έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Τα ινδικά χοιρίδια πρέπει να τρώνε τρόφιμα που έχουν κυρίως φυτικές ίνες, υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Τα μήλα δεν πληρούν όλες τις παραπάνω απαιτήσεις, αλλά μπορείτε να δίνετε μια στο τόσο σαν λιχουδιά. Περιέχουν ένα μικρο ποσοστό βιταμίνης C και βιταμίνης A αλλά περιέχουν ένα σεβαστό ποσοστό σε φυτικές ίνες και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Το πραγματικό πρόβλημα με τα μήλα, όπως και με κάθε φρούτο, είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αυτή η ζάχαρη μπορεί να συμβάλει σε πεπτικά προβλήματα βραχυπρόθεσμα καθώς και σε διαβήτη μακροπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα της ζάχαρης στην διατροφή του ινδικού χοιρίδιο σας. Τα μήλα θεωρούνται όξινα και μπορεί να προκαλέσουν εξάνθημα γύρω από το στόμα και τα χείλη ενός ινδικού χοιριδίου. Τέλος μην ξεχνάτε πως τα μήλα είναι μια περιστασιακή απόλαυση για τα ινδικά χοιρίδια και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέρος της βασικής διατροφής τους.

Ποσότητα - Συχνότητα
Το μήλο θα πρέπει να το δίνετε στα ινδικά χοιρίδια μόνο περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες, όχι περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα. Να είστε βέβαιοι ότι το μήλο είναι φρέσκο ​​και ότι είναι καλά πλυμένο πριν δώσετε στο ινδικό χοιρίδιο σας. Δίνετε 2-3 κομματάκια ή 1 λεπτή φέτα μήλου με ή χωρίς την φλούδα. Περιορίστε τις ποσότητες μιας και μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Πολλοί ιδιοκτήτες προτείνουν να κόβουμε το μήλο σε μικρά κομμάτια για να είναι πιο εύκολο στο μάσημα αλλά και στην πέψη. Επίσης,φροντίστε να αφαιρέσετε τα κουκούτσια και τον πυρήνα, περιέχουν κυάνιο και συνεπώς είναι τοξικά για τα ινδικά χοιρίδια. 

Ποια είδη μήλων μπορούν να φάνε τα ινδικά χοιρίδια?
Τα ινδικά χοιρίδια μπορούν να φάνε τα περισσότερα είδη μήλων, απλά βεβαιωθείτε ότι το μήλο είναι πλήρως ώριμο και δεν έχει ξινή γεύση. Τα άγουρα μήλα έχουν πολύ έντονη ξινή γεύση που οφείλεται στο μηλικό οξύ. Με την ωρίμανση του φρούτου η ποσότητα του μηλικού οξέος μειώνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα τα μήλα να γίνονται πιο γλυκά.

Κάνει να φάνε τα ινδικά χοιρίδια τους σπόρους ή τα κουκούτσια από το μήλο?
Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Όχι μόνο μπορεί να είναι αιτία πνιγμού αλλά τα κουκούτσια περιέχουν κυάνιο και συνεπώς είναι τοξικά για τα ινδικά χοιρίδια. Το κυάνιο είναι μια επιβλαβής χημική ουσία για το πεπτικό σύστημα των ινδικών χοιριδίων. Τα κουκούτσια του μήλου είναι στην λίστα με τα δηλητηριώδη τρόφιμα/φυτά για ινδικά χοιρίδια.

Κάνει να φάνε τα ινδικά χοιρίδια την φλούδα από το μήλο?
Ναι η φλούδα είναι μια χαρά για να την φάνε τα ινδικά χοιρίδια. Στην φλούδα του μήλου βρίσκονται και οι περισσότερες φυτικές ίνες. Μπορείτε να δώσετε το μήλο με ή χωρίς την φλούδα αλλά μπορείτε επίσης να δώστε μόνο φλούδα από μήλο. Εάν καθαρίσατε κάποιο μήλο στο σπίτι μην πετάξετε την φλούδα το ινδικό σας χοιρίδιο σίγουρα θα εκτιμήσει αυτή την λιχουδιά. Φροντίστε μόνο να είναι πολύ καλά πλυμένη και να δώσετε μικρή ποσότητα. Μεγάλη ποσότητα από φλούδα μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Κάνει να φάνε τα ινδικά χοιρίδια τα φύλλα από ένα μήλο?
Ναι, είναι μια χαρά αλλά σε μικρές ποσότητες  λόγω υψηλής περιεκτικότητας ασβεστίου. Δίνετε σπάνια και σε μικρή ποσότητα.

Κάνει να φάνε τα ινδικά χοιρίδια το ξύλο,τα κλαδιά ή τα φύλλα από δέντρο μηλιάς?
Τα ινδικά μπορούν να μασήσουν ξύλο και κλαδιά από μηλιά αρκεί να μην έχουν υποστεί επεξεργασία με φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες. Το ίδιο ισχύει και για τα φύλλα. Παρόλα αυτά μην δίνετε συχνά, προτιμήστε να δίνετε σπάνια.

Κάνει να φάνε τα ινδικά χοιρίδια σάλτσα/πουρέ μήλου?
Ναι μόνο εάν το έχετε φτιάξει εσείς με μοναδικό συστατικό το μήλο. Οτιδήποτε περιέχει όμως πρόσθετα,συντηρητικά και επιπλέον ζάχαρη δεν επιτρέπεται. Σάλτσα μήλου συνήθως μπορείτε να δίνετε σε περιπτώσεις που το ινδικό χοιρίδιο δεν τρώει και το ταΐζετε εσείς. Αναμιγνύετε λιωμένα pellets με λίγη σάλτσα και το δίνετε.

Σημαντική σημείωση
Ακόμα κι αν ένα τρόφιμο είναι επιτρεπτό για ένα ινδικό χοιρίδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που το ινδικό χοιρίδιο σας μπορεί να ανεχθεί. Μερικά ινδικά χοιρίδια θα έχουν αρνητικές αντιδράσεις σε τροφές όπως ακριβώς έχουν οι άνθρωποι. Κάθε φορά που δίνετε κάτι νέο στο ινδικό χοιρίδιο σας να φάει, ξεκινήστε με μια πολύ μικρή ποσότητα, προκειμένου να αποφευχθεί στομαχική διαταραχή, αν όλα πάνε καλά,στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την ποσότητα. Και μην ξεχνάτε πως κάθε ινδικό χοιρίδιο έχει διαφορετικά γούστα στη γεύση ακριβώς όπως οι άνθρωποι, και έτσι η γεύση τους για τα διαφορετικά τρόφιμα διαφέρουν.

2 σχόλια:

Piggies are waiting for your comments...