Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ξηρά τροφή Versele Laga Cavia Complete για ινδικά χοιρίδια

Versele Laga Cavia Complete
Αναφορά στην Cavia Complete
Η Cavia Complete είναι ξηρά τροφή ειδικά σχεδιασμένη για ινδικά χοιρίδια. Η Versele Laga είναι εταιρεία από το Βέλγιο και διαθέτει προϊόντα τροφής, λιχουδιές και συμπληρώματα για όλα τα τρωκτικά, κουνελάκια και πτηνά. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για την σύνθεση της τροφής.
**όπου βλέπετε διαγραφή στα συστατικά δεν συμφωνούν με την διατροφή των ινδικών χοιριδίων**

Σύνθεση
Derivatives of vegetable origin (7% timothy, grasses and herbs), vegetable protein extracts, fruit (4% elberberry), seeds (2% linseed), minerals, fructo-oligosaccharides ( 0.3%), marigold, yucca

Θρεπτικές πρόσθετες ύλες / kg
Βιταμίνη Α 10.000 IU / kg, Βιταμίνη D3 1.200 IU / kg, Βιταμίνη Ε 80 mg / kg, Βιταμίνη C 1000 mg / kg, Copper-cupric(II)sulfat   10  mg/k

Αναλυτικά συστατικά
Ακατέργαστη πρωτεΐνη 14,0%, Ακατέργαστες λιπαρές ουσίες 3,0%, Ακατέργαστες ινώδεις ουσίες 20,0%, Ακατέργαστη τέφρα 7,0%, Ασβέστιο 0,8%, Φώσφορος 0,6%, E1 (σίδηρος) 100mg, E2 (ιώδιο) 2mg, E4 (χαλκός) 10mg, E5 (μαγγάνιο) 75mg, E6 (ψευδάργυρος) 70mg, E8 (σελήνιο) 0,2mg, Αντιοξειδωτικά

Τι πρέπει να γνωρίζουμε διαβάζοντας την ανάλυση μιας τροφής για ινδικά χοιρίδια
Το πρώτο συστατικό θα πρέπει να είναι χόρτο. Τα βασικά συστατικά της τροφής είναι τα 5 πρώτα.
Οι φυτικές ίνες πρέπει πάντα να υπερβαίνουν το 20%
Ένα καλό επίπεδο πρωτεϊνών είναι 15-16% ακατέργαστη πρωτεΐνη
Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
Η κατάλληλη ξηρά τροφή πρέπει να έχει ένα 0,4% του ασβεστίου ή λιγότερο.
Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την περιεκτικότητα σε φώσφορο
Η ξηρά τροφή θα πρέπει να έχει ποσοστό λιπαρών κατά προτίμηση 1- 2%.
Το ελάχιστο ποσοστό βιταμίνης C θα πρέπει να είναι στα 400gr
Η περιεκτικότητα σε ανόργανη ύλη ή τέφρα/ ash δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 10%
Τροφές που περιέχουν alfala, lucerne είναι για ανήλικα ινδικά χοιρίδια.
**τα ποσοστά πρωτεΐνης και ασβεστίου αφορούν ενήλικα ινδικά χοιρίδια**

Σύγκριση τροφής
Ένας τρόπος για μάθουμε αν μια ξηρά τροφή είναι κατάλληλη για τα ινδικά χοιρίδια είναι η σύγκριση με ποιοτικές τροφές που συστήνουν κτηνίατροι και μέλη από την κοινότητα ινδικών χοιριδίων ανά τον κόσμο. Δύο εταιρείες είναι στις top λίστες με ποιοτικές τροφές ινδικών χοιριδίων, η Oxbow και η KMS Hayloft. Η τροφή θα πρέπει να είναι σε μορφή pellet (σφαιρίδια), απορρίπτουμε τροφές σε μορφή muesli/ mix. Αυτό που ψάχνουμε είναι η τροφή που θα επιλέξουμε να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην σύνθεση με τις δυο προτεινόμενες. Δείτε παρακάτω τον πίνακα με την σύγκριση των συστατικών.
 **όπου κόκκινο σημαίνει ότι δεν συμφωνεί με τις τιμές**

Σύνθεση / Συστατικά KMS Hayloft TimothyOxbow Essentials AdultCavia Complete
Ίνες20.00%-25.00% (min-max)26,00% 20,0%
Πρωτεΐνη14.00% (min)14.00% (min)14.0%
Ασβέστιο0.41-0.54 % (min-max)0,60%0,80%
Φώσφορος0.30 (min)0.25%0.60%
Λιπαρά3.0 % (min)2.0% (min)3,0%
Βιταμίνη C450 mg400 mg/kg1000 mg
Τέφρα/ Ash-8,50%7,0%
Πρώτο συστατικόTimothy hayTimothy Grass MealDerivatives of vegetable origin 
(7% timothy, grasses and herbs)
Τύπος τροφήςPelletPelletPellet

Πληροφορίες εταιρείας
Photo Credit to Daisukii
Η Cavia Complete είναι πλήρης τροφή για ινδικά χοιρίδια, που αποτελείται από 100% εύπεπτα και θρεπτικά pellets. Κάθε κομμάτι περιέχει το ίδιο ισορροπημένο μείγμα συστατικών ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επιλεκτικής διατροφής. Η προσθήκη τουλάχιστον 10% φρέσκων λαχανικών εξασφαλίζει την νόστιμη γεύση τους. Αποτελείται από 20% φυτικές ίνες. Αυτές, καθώς και τα πρόσθετα πρεβιοτικά (FOS και MOS), εξασφαλίζουν μια υγιή εντερική χλωρίδα. Οι μακριές ίνες που περιέχονται στην τροφή είναι ιδανικές για την φυσική τριβή των δοντιών των ινδικών χοιριδίων. Η τροφή είναι χαμηλή σε θερμίδες καθώς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια (low energy) και σε άμυλο (low starch). Περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό σταθεροποιημένης βιταμίνης C, σε αντίθεση με την κρυσταλλική μορφή αυτή είναι λιγότερο ευαίσθητη για οξείδωση και βιοδιάσπαση και ως εκ τούτου, είναι αποτελεσματική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Περιέχει φυτικές χρωστικές ουσίες από εκχύλισμα καλέντουλας (marigold) και σε συνδυασμό με λουτεΐνη (lutein) και β-καροτένιο, έχει θετικό αντίκτυπο στη καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα καροτενοειδή είναι γνωστά ως ισχυρά βιολογικά αντιοξειδωτικά και ενισχύουν τη φυσική αντίσταση του οργανισμού με την τόνωση της ανάπτυξης αντισωμάτων έναντι ασθενειών. Περιέχει επίσης ωμέγα-3 και 6 λιπαρά οξέα που εξασφαλίζουν ένα υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παρέχονται μέσω συγκεκριμένων φυτικών ελαίων και σε συνδυασμό με την προσθήκη λιναρόσπορου (linseed) παρέχει τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Χαρίζει λαμπερό τρίχωμα και υγιές δέρμα, και δρα ενάντια στο σχηματισμό τριχόμπαλων χάρη στη χρήση συγκεκριμένων φυτικών ινών. Τέλος περιέχει εκχύλισμα από το φυτό Yucca που απομονώνει την αμμωνία και άλλα συστατικά που είναι υπεύθυνα για τις οσμές των κοπράνων, με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση των δυσάρεστων οσμών.

Μετά από αρκετή έρευνα στο διαδίκτυο κατέληξα στα εξής
Η Cavia Complete είναι από τις καλύτερες τροφές που βγάζει η Versele Laga για ινδικά χοιρίδια. Είναι μόνο πεπιεσμένα pellets για την αντιμετώπιση του προβλήματος της επιλεκτικής διατροφής. Αυτό σημαίνει πως τα ινδικά χοιρίδια τρώνε όλη την τροφή γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν διαφορετικά συστατικά. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, ιδιοκτήτες ινδικών χοιριδίων επιλέγουν την Cavia complete για ξηρά τροφή ειδικά σε όσες χώρες οι επιλογές για τροφές είναι περιορισμένες. Η τροφή δεν λαμβάνει τις καλύτερες κριτικές από forum της Αμερικής ή της Αγγλίας και γι'αυτό κατατάσσεται στις τροφές μεσαίας κατηγορίας. Το πρώτο συστατικό της τροφής είναι Derivatives of vegetable origin. Δηλώνουν ότι περιέχει ένα 7% από Timothy Hay αλλά δεν μας προσδιορίζουν τα υπόλοιπα χόρτα και βότανα. Αυτή η ασάφεια λοιπόν στα συστατικά της είναι ένας λόγος ώστε πολλοί ιδιοκτήτες να γίνουν επιφυλακτικοί. Οι ετικέτες θα πρέπει να απαριθμούν τα πραγματικά συστατικά αντί για όρους όπως «φυτικής ή ζωικής προέλευσης» (plant or animal origin). Πολύ σημαντικό ρόλο επίσης παίζει το ποσοστό ασβεστίου, όπως θα είδατε και στον πίνακα σύγκρισης, έχει το διπλάσιο ποσοστό από το επιτρεπόμενο. Επιπλέον οι ειδικοί στο Guinea Pig Cages σχολιάζουν αρνητικά τα πρεβιοτικά που περιέχουν αρκετές τροφές για ινδικά χοιρίδια, τουλάχιστον από Ευρωπαϊκές εταιρείες. Τα πρεβιοτικά είναι απαραίτητα σε άρρωστα ινδικά χοιρίδια, ειδικά όταν η θεραπεία τους συμπεριλαμβάνει χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων.
Προσπάθησα να βρω πρόσφατες αξιολογήσεις της τροφής αλλά βρίσκω μόνο τις αναφορές που έγιναν στο Guinealynx forum (2007). Αυτές οι αναφορές είναι παλιές καθώς τα συστατικά της τροφής πλέον έχουν αλλάξει. 

Διαθεσιμότητα - Κόστος
Στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολο να βρείτε την συγκεκριμένη τροφή μιας και τα περισσότερα pet shops έχουν διαθέσιμα προϊόντα της Versele Laga. Εάν δεν βλέπετε την Cavia Complete αλλά βλέπετε άλλες τροφές της συγκεκριμένης εταιρείας μπορείτε απλά να ζητήσετε να σας την φέρουν. Η τιμή της είναι πολύ προσιτή για την ποιότητα της, κοστίζει περίπου 4,60 € και είναι 500gr.

Προσωπική αξιολόγηση
Πλέον στην Ελλάδα σίγουρα υπάρχουν ποιοτικές τροφές για ινδικά χοιρίδια. Το θετικό με την Cavia Complete είναι τα pellet της. Δεν είναι τροφή muesli/mix όπως άλλες τροφές της ίδιας εταιρείας. Αν εξαιρέσουμε λοιπόν τις τοπ τροφές η Cavia Complete είναι μια τροφή μεσαίας ποιότητας που υπάρχει στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη ( χώρες με ελάχιστες επιλογές τροφών). Ορισμένα από τα ινδικά μου χοιρίδια τρώνε την συγκεκριμένη τροφή ( 5 χρόνια σχεδόν) μιας και αρνούνται να φάνε οποιαδήποτε άλλη τροφή έχω δοκιμάσει. Την είχαμε ως τροφή προτού έρθουν πλέον οι ποιοτικές τροφές Ελλάδα. Εσείς τι γνώμη έχετε για την Cavia Complete? Πιστεύετε πως υπάρχει κάτι που πρέπει να αναλύσουμε περισσότερο στα συστατικά της τροφής? Έχετε κάποια άλλη άποψη/ γνώμη σχετικά?

Σύγκριση τροφών
Περιμένω να ακούσω τις απόψεις σας γιατί πραγματικά στην Ελλάδα δεν έχουμε κάποια σύγκριση στις τροφές και νομίζω πως μέσα από αυτήν την στήλη/ ετικέτα θα καταφέρω να φτιάξω έναν οδηγό για όλους μας, νέους αλλά και παλιούς ιδιοκτήτες ινδικών χοιριδίων. Αν θέλετε να γράψω αναλυτικές πληροφορίες για κάποια συγκεκριμένη ξηρά τροφή αφήστε μου ένα σχόλιο για να μπορέσω να κάνω βρω περισσότερες πληροφορίες.

2 σχόλια:

  1. Εγώ παίρνω τα Pellets της Brit που κατά την γνώμη μου είναι αρκετά προσιτή , καλής ποιότητας και τα ινδικά χοιρίδια μου τρελαίνονται .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Piggies are waiting for your comments...