Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα κλουβιά των ινδικών χοιριδίων

Photo credit to Jenn23
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για το ινδικό χοιρίδιο σας είναι να του δώσετε μια κατάλληλη στέγαση για μια καλή διαβίωση. Ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κλουβιών για ινδικά χοιρίδια, υπάρχουν μερικοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να εξετάσετε κατά τη δημιουργία ή την αγορά ενός κλουβιού. Δίνοντας ένα κατάλληλο κλουβί θα βοηθήσετε το ινδικό χοιρίδιο σας να αναπτυχθεί υγιές και ευτυχισμένο.

Μικρό μέγεθος
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τα κλουβιά ινδικών χοιριδίων που πωλούνται σε pet shops είναι ότι τα περισσότερα από αυτά που βλέπετε είναι πάρα πολύ μικρά για να κρατηθεί ένα ινδικό χοιρίδιο μέσα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Τα ινδικά χοιρίδια χρειάζονται άσκηση, και θα πρέπει να έχουν χώρο για να εξερευνήσουν και να χαλαρώσουν. Τα περισσότερα κλουβιά στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων είναι μόλις και μετά βίας αρκετά μεγάλα για ένα μόνο ινδικό χοιρίδιο, πόσο μάλλον όταν το μοιράζεται με ένα επιπλέον σύντροφο. Ευτυχώς, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας αυτοσχέδιο κλουβί φθηνά και εύκολα, χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό υλικό που ονομάζεται coroplast/ πολυκαρμπονικό και συρμάτινη περίφραξη ή χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα ξύλα για μια ξύλινη κατασκευή. Κάνοντας τη δική σας κατασκευή θα σας επιτρέψει να το σχεδιάσετε από την αρχή και σύμφωνα πάντα με τις δικές σας προδιαγραφές, και να παρέχετε άφθονο χώρο για το ινδικό χοιρίδιο σας.

Συρμάτινα δάπεδα
Ένας άλλος λόγος που τα κλουβιά από pets shops μπορεί να είναι κακή ιδέα είναι ότι ορισμένα από αυτά έχουν δάπεδο από συρματόπλεγμα. Ενώ αυτά επιτρέπουν στα περιττώματα των ινδικών χοιριδίων να περάσουν μέσα σε ένα δίσκο απορριμάτων που βρίσκεται στο κάτω μέρος, το σκληρό συρματόπλεγμα στο δάπεδο είναι επικίνδυνο για τα πόδια του ινδικού χοιριδίου. Ένα ινδικό χοιρίδιο μπορεί να πιάσει ένα νύχι του στο πλέγμα και να τραυματιστεί, και με την πάροδο του χρόνου η πίεση στα ευαίσθητα πέλματα των ποδιών τους μπορεί να οδηγήσει σε μια οδυνηρή μόλυνση που ονομάζεται Bumblefoot (ποδοδερματίτιδα). Οποιοδήποτε τύπο κλουβιού και να επιλέξετε βεβαιωθείτε ότι το δάπεδο είναι στερεό για να παρέχει στο ινδικό χοιρίδιο σας άνετη στήριξη.

Πολλαπλά επίπεδα
Αν και μερικά μικρά ζώα απολαμβάνουν την αναρρίχηση στις πλατφόρμες πολλαπλών επιπέδων στα κλουβιά τους, τα ινδικά χοιρίδια προτιμούν γενικά επίπεδους, ανοιχτούς χώρους. Τα ινδικά χοιρίδια έχουν την τάση να φοβούνται τα ύψη, ακόμη και μια ήπια ράμπα που οδηγεί σε ένα δεύτερο επίπεδο μπορεί να είναι πολύ τρομακτική για ένα ινδικό χοιρίδιο για να προσπαθήσει να ανέβει. Επιπλέον, οι ράμπες και οι σκάλες που απαιτούνται για να φτάσει ένα ινδικό χοιρίδιο στα ανώτατα επίπεδα μπορεί να μπλοκάρουν το χώρο στο κεντρικό επίπεδο του κλουβιού, αποτρέποντας από το ινδικό χοιρίδιο την ελευθερία στην άσκηση που χρειάζεται. Επιλέξτε ένα κλουβί με ενιαίο επίπεδο αντί για την κατασκευή ορόφων.


Επιλογές επίστρωσης
Μόλις έχετε το κλουβί σας έτοιμο θα πρέπει να έχετε κάποιο είδος επίστρωσης για να απορροφήσει τα ούρα από το ινδικό χοιρίδιο σας. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επίστρωσης για μικρά ζώα, αλλά θα πρέπει να επιλέξετε ένα που γίνεται είτε από ανακυκλωμένο χαρτί ή κυλίνδρους pellets ειδικά για μικρά ζώα. Επιστρώσεις από ροκανίδια όπως το πεύκο μπορεί να περιέχουν πτητικά έλαια που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση ή ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα στο ινδικό σας χοιρίδιο, επίσης ροκανίδια κέδρου είναι τοξικά για τα μικρά ζώα. Εάν είστε πρόθυμοι να δαπανήσετε χρόνο να κάνετε μπουγάδες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε fleece κουβερτούλες σαν επίστρωση, αλλά αυτά απαιτούν τακτική αλλαγή. 

5 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο!
    Καιρό τώρα προσπαθώ να βρω υλικά για να φτιάξω κλουβάκι. Δεν ήξερα για το coroplast και σκεφτόμουν να κάνω κάτι με ξύλο. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω από που θα τα αγοράσω όλα αυτά. Μήπως μπορείτε να μου πείτε;
    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ren. Μπορεις να βρεις πινακιδες πολυπροπυλενιου στα Organizer Stores στην Μεταμορφωση, διαφορετικά μπορεις να βρεις στα Praktiker πολυκαρμπονικο φύλλο και να το κοψεις στις διαστασεις που επιθυμεις, Για περισσοτερες πληροφοριες διάβασε το παρακάτω άρθρο http://giannapiggies.blogspot.gr/2013/02/c-cage.html

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα!!να ρωτησω σχετικα με την επιστρωση..δοκιμασα ροκανιδια αρχικα αλλα επειδη ειναι λιγο ζωηρο κ τα πεταει ολα εξω ειπα να δοκιμασε το πελετ!!το πελετ το απλωνουμε σε ολο το κλουβι ή μονο σε γωνιες να κανει την αναγκη του;γιατι το βαζω σε ολο το κλουβι κ καυουραει συνεχεια κ παντου κ πρεπει να το αλλαζω καθε 2-3 μερες!κ δεν συμφερει καθολου οικονομικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Sofia, Το pellet μπορείς να το βάλεις και σε όλη την επιφανεια του κλουβιού αλλά και μονο στις γωνίες. Αλλα ουτως η αλλως ο καθαρισμος θα πρέπει να γινεται τουλαχιστον 2 φορες την εβδομάδα. Τα ροκανίδια μυρίζουν πολύ εντονα και επειδή το αναπνευστικό τους συστημα ειναι πολυ ευαίσθητο μπορεί να δημιουργήσει αναπνευστικά προβλήματα, γι αυτο το λόγο καλο ειναι να τα αποφυγεις ως επιστρωση. Τωρα το pellet ειναι το μόνο που μπορείς να βάλεις ως ακίνδυνο ( αρκεί να μην ειναι pellet καυσης). Δοκιμασε μονο στις γωνίες για να δεις πως θα κυλήσει η διαδικασια καθαρισμου. Αλλα μην ξεχνας οτι δεν γλυτωνεις τον καθαρισμο 2 φορες την εβδομάδα. Οι υπολοιπες λυσεις ειναι πιο ακριβες οποτε δεν εχει νοημα να σου προτεινω. Αλλα αν θες να το δεις μπορεις να δοκιμασεις πεπιεσμενο χαρτι τυπου Carefresh, διαφορετικα υποσεντονα ενηλικων τυπου Tena ( θελουν μερα παρα μερα αλλαγη). Ελπιζω να σε βοηθησα, οτιδηποτε αλλο χρειαστεις, ειμαι στην διάθεση σου. Φιλικά Gianna Piggies

      Διαγραφή
  3. Να κάνω μια ερώτηση έχω ένα ινδικό χοιρίδιο το οποίο έχει βγάλει στο αυτακι του ένα εξάνθημα σαν διχτακ με ελάχιστο πιον κα έχω αρχίσει να φοβάμαι γνωρίζετε τι ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Piggies are waiting for your comments...